Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kurkami

Oceń ten przepis!

4/5 4 5 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 10 min.

  • Porcje 4

4/5 4 5 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć w środku (miąższ wykorzystać inaczej). Cukinie ułożyć w naczyniu do zapiekania.
  2. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.
  3. Kurki oczyścić, umyć, drobno pokroić, dodać do cebuli, usmażyć.
  4. Dodać mięso, przyprawy i zioła. Smażyć, co chwilę mieszając, aż mięso się zetnie.
  5. Dodać pomidory razem z zalewą (jak pomidory są w całości, to je najpierw pokroić). Smażyć dalej na małym ogniu bez przykrycia, aż cały płyn odparuje. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli.
  6. Cukinie lekko oprószyć solą i pieprzem, nałożyć do nich mięsno-grzybowy farsz.
  7. Na wierzchu rozłożyć starty na tarce o dużych oczkach ser.
  8. Cukinie zapiekać w 180 stopniach przez ok. 35-40 minut.

Opis przepisu:

Cukinia to warzywo niezwykle popularne. Faszerowana kurkami i mięsem mielonym to nowy sposób na jej podanie – idealny na nietypowy obiad. Dodatek pomidorów w zalewie podkreśli wyrazistość potrawy i sprawi, że będzie jeszcze bardziej pociągająca. Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut. Podawać od razu po upieczeniu. Mniam!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?