Duszone warzywa z mleczkiem kokosowym
40min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
0.98 g
Węglowodany
6.3 g
Tłuszcze
2.88 g
Wartość energetyczna
52.85 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
40 min
Krok 1
10 min
Marchewki obrać, pokroić w krótkie słupki.
Krok 2
5 min
Cebulę pokroić w piórka, por oczyścić i pokroić w plasterki.
Krok 3
5 min
Kabaczka umyć, pokroić w ćwierć plasterki.
Krok 4
5 min
Marchewkę wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć, co chwilę mieszając, aż się zrumieni.
Krok 5
5 min
Do marchewki dodać cebulę i por, zeszklić je.
Krok 6
5 min
Dodać trochę soli i pieprzu, mleczko kokosowe i zioła, wlać wodę. Dusić na małym ogniu bez przykrycia, aż płyn odparuje. Od czasu do czasu zamieszać.
Krok 7
2 min
Na koniec dodać pokrojonego kabaczka.
Krok 8
3 min
Smażyć, co chwilę mieszając, aż kabaczek zmięknie. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli lub przyprawy uniwersalnej.
Duszone warzywa z mleczkiem kokosowym to bogactwo warzywnego smaku z aksamitnym, orientalnym wykończeniem. Potrawa niezwykle aromatyczna, smakowita i kolorowa. Warzywa zeszklone na tłuszczu staną się soczyste i aromatyczne, a dodatek mleczka kokosowego sprawi, że całość nabierze aksamitnego, orientalnego wykończenia. Duszone warzywa z mleczkiem kokosowym najlepiej serwować w pełni sezonu, gdy warzywa są dojrzałe i najsmaczniejsze.
Komentarze 0