Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kurkami
Dodaj do CookBook

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kurkami

(0)
1 godz 19 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2 
Cukinia
1 
Cebula
trochę
Olej
15  dag
Kurki
40  dag
Mięso mielone wieprzowe
2  łyżeczek
Czosnek granulowany
2  łyżeczek
Przyprawa do mięs
1  łyżeczka
Zioła prowansalskie
trochę
Sól
1  puszka
Pomidory z puszki całe
trochę
Pieprz czarny
10  dag
Ser żółty
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
11.3 g
Wartość energetyczna
430 kcal
Tłuszcze
31.4 g
Białko
25.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Cukinia to warzywo niezwykle popularne. Faszerowana kurkami i mięsem mielonym to nowy sposób na jej podanie – idealny na nietypowy obiad. Dodatek pomidorów w zalewie podkreśli wyrazistość potrawy i sprawi, że będzie jeszcze bardziej pociągająca. Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut. Podawać od razu po upieczeniu. Tak przygotowana faszerowana cukinia na pewno trafi w nawet najbardziej wymagające gusta. Mniam!

Przygotowanie

79 min
  • Krok 1

    5 min
    Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć w środku (miąższ wykorzystać inaczej). Cukinie ułożyć w naczyniu do zapiekania.
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.
  • Krok 3

    5 min
    Kurki oczyścić, umyć, drobno pokroić, dodać do cebuli, usmażyć.
  • Krok 4

    10 min
    Dodać mięso, przyprawy i zioła. Smażyć, co chwilę mieszając, aż mięso się zetnie.
  • Krok 5

    5 min
    Dodać pomidory razem z zalewą (jak pomidory są w całości, to je najpierw pokroić). Smażyć dalej na małym ogniu bez przykrycia, aż cały płyn odparuje. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli.
  • Krok 6

    5 min
    Cukinie lekko oprószyć solą i pieprzem, nałożyć do nich mięsno-grzybowy farsz.
  • Krok 7

    4 min
    Na wierzchu rozłożyć starty na tarce o dużych oczkach ser.
  • Krok 8

    40 min
    Cukinie zapiekać w 180 stopniach przez ok. 35-40 minut.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kurkami

Krok 1 z 8

Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć w środku (miąższ wykorzystać inaczej). Cukinie ułożyć w naczyniu do zapiekania.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kurkami

Krok 2 z 8

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kurkami

Krok 3 z 8

Kurki oczyścić, umyć, drobno pokroić, dodać do cebuli, usmażyć.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kurkami

Krok 4 z 8

Dodać mięso, przyprawy i zioła. Smażyć, co chwilę mieszając, aż mięso się zetnie.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kurkami

Krok 5 z 8

Dodać pomidory razem z zalewą (jak pomidory są w całości, to je najpierw pokroić). Smażyć dalej na małym ogniu bez przykrycia, aż cały płyn odparuje. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kurkami

Krok 6 z 8

Cukinie lekko oprószyć solą i pieprzem, nałożyć do nich mięsno-grzybowy farsz.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kurkami

Krok 7 z 8

Na wierzchu rozłożyć starty na tarce o dużych oczkach ser.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kurkami

Krok 8 z 8

Cukinie zapiekać w 180 stopniach przez ok. 35-40 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Obiad
  • Warzywa
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Leczo z boczniakami i cukinią

    Leczo z boczniakami i cukinią

    55 min Łatwy
  • Marynowana cukinia

    Marynowana cukinia

    45 min Łatwy
  • Zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem, fasolką i cukinią

    Zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem, fasolką i cukinią

    1 godz 26 min Łatwy
  • Roladki z cukinią i rukolą

    Roladki z cukinią i rukolą

    31 min Trudny

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu