Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kurkami

0
79 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 
Cukinia
1 
Cebula
1 trochę
Olej
15 dag
Kurki
40 dag
Mięso mielone wieprzowe
2 łyżeczek
Czosnek granulowany
1 łyżeczka
Zioła prowansalskie
1 trochę
Sól
1 puszka
Pomidory z puszki całe
1 trochę
Pieprz czarny
10 dag
Ser żółty

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
11.25 g
Białko
25.85 g
Tłuszcze
31.39 g
Wartość energetyczna
430.05 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

79 min
Krok 1
5 min
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć w środku (miąższ wykorzystać inaczej). Cukinie ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Krok 2
5 min
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.
Krok 3
5 min
Kurki oczyścić, umyć, drobno pokroić, dodać do cebuli, usmażyć.
Krok 4
10 min
Dodać mięso, przyprawy i zioła. Smażyć, co chwilę mieszając, aż mięso się zetnie.
Krok 5
5 min
Dodać pomidory razem z zalewą (jak pomidory są w całości, to je najpierw pokroić). Smażyć dalej na małym ogniu bez przykrycia, aż cały płyn odparuje. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli.
Krok 6
5 min
Cukinie lekko oprószyć solą i pieprzem, nałożyć do nich mięsno-grzybowy farsz.
Krok 7
4 min
Na wierzchu rozłożyć starty na tarce o dużych oczkach ser.
Krok 8
40 min
Cukinie zapiekać w 180 stopniach przez ok. 35-40 minut.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kurkami

Krok 1 z 8

Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć w środku (miąższ wykorzystać inaczej). Cukinie ułożyć w naczyniu do zapiekania.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kurkami

Krok 2 z 8

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kurkami

Krok 3 z 8

Kurki oczyścić, umyć, drobno pokroić, dodać do cebuli, usmażyć.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kurkami

Krok 4 z 8

Dodać mięso, przyprawy i zioła. Smażyć, co chwilę mieszając, aż mięso się zetnie.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kurkami

Krok 5 z 8

Dodać pomidory razem z zalewą (jak pomidory są w całości, to je najpierw pokroić). Smażyć dalej na małym ogniu bez przykrycia, aż cały płyn odparuje. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kurkami

Krok 6 z 8

Cukinie lekko oprószyć solą i pieprzem, nałożyć do nich mięsno-grzybowy farsz.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kurkami

Krok 7 z 8

Na wierzchu rozłożyć starty na tarce o dużych oczkach ser.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kurkami

Krok 8 z 8

Cukinie zapiekać w 180 stopniach przez ok. 35-40 minut.

Cukinia to warzywo niezwykle popularne. Faszerowana kurkami i mięsem mielonym to nowy sposób na jej podanie – idealny na nietypowy obiad. Dodatek pomidorów w zalewie podkreśli wyrazistość potrawy i sprawi, że będzie jeszcze bardziej pociągająca. Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut. Podawać od razu po upieczeniu. Mniam!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika