Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć w środku (miąższ wykorzystać inaczej). Cukinie ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.
Kurki oczyścić, umyć, drobno pokroić, dodać do cebuli, usmażyć.
Dodać mięso, przyprawy i zioła. Smażyć, co chwilę mieszając, aż mięso się zetnie.
Dodać pomidory razem z zalewą (jak pomidory są w całości, to je najpierw pokroić). Smażyć dalej na małym ogniu bez przykrycia, aż cały płyn odparuje. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli.
Cukinie lekko oprószyć solą i pieprzem, nałożyć do nich mięsno-grzybowy farsz.
Na wierzchu rozłożyć starty na tarce o dużych oczkach ser.
Cukinie zapiekać w 180 stopniach przez ok. 35-40 minut.