Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zastanawiasz się, jakie ciasto podać do kawy? Ciekawą propozycją będzie ciasto z truskawkami i galaretką. Miękkie i puszyste ciasto powstałe przy pomocy proszku do pieczenia nasączone jest słodką mieszanką cukru z sokiem cytryny. Przejściową warstwę stanowi masa serowa z serka waniliowego i Żelatyny WINIARY. Ciasto wykończone jest kawałkami truskawek zalanymi w słodkiej galaretce - Galaretka truskawkowy smak WINIARY. Tak apetycznej mieszance składników nikt się nie oprze!
Przygotowanie
88 min
Krok 1
15 min
Białka ubić, a następnie ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać miksując po jednym żółtku. Olej i wodę wymieszać i dodać do masy jajecznej i zmiksować. Mieszając wsypywać porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia.
Krok 2
40 min
Ciasto przelać do formy i upiec na złoty kolor w temperaturze 170 stopni. Ciasto wystudzić.
Krok 3
5 min
Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem do smaku. Nasączyć ciasto.
Krok 4
7 min
Żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami wody i odstawić na 5 minut. Żelatynę podgrzać i dodać do serków, zmiksować.
Krok 5
3 min
Masę wylać na ciasto i równomiernie rozprowadzić.
Krok 6
2 min
Gdy masa stężeje, kłaść pokrojone w plastry truskawki.
Krok 7
5 min
Galaretkę wsypać do rondla, przygotować według przepis na opakowaniu, wystudzić.
Krok 8
10 min
Zimną wylać na truskawki. Pozostawić do stężenia.
Krok 9
1 min
Ciasto pokroić.
Krok 1
z
9
Białka ubić, a następnie ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać miksując po jednym żółtku. Olej i wodę wymieszać i dodać do masy jajecznej i zmiksować. Mieszając wsypywać porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia.
Krok 2
z
9
Ciasto przelać do formy i upiec na złoty kolor w temperaturze 170 stopni. Ciasto wystudzić.
Krok 3
z
9
Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem do smaku. Nasączyć ciasto.
Krok 4
z
9
Żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami wody i odstawić na 5 minut. Żelatynę podgrzać i dodać do serków, zmiksować.
Krok 5
z
9
Masę wylać na ciasto i równomiernie rozprowadzić.
Krok 6
z
9
Gdy masa stężeje, kłaść pokrojone w plastry truskawki.
Krok 7
z
9
Galaretkę wsypać do rondla, przygotować według przepis na opakowaniu, wystudzić.
Krok 8
z
9
Zimną wylać na truskawki. Pozostawić do stężenia.
Krok 9
z
9
Ciasto pokroić.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0