Sałatka z bakłażana i kukurydzy

Oceń ten przepis!

4/5 4 8 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 40 min.

  • Porcje 3

4/5 4 8 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Bakłażana obrać ze skórki, pokroić w plastry, oprószyć solą. Po 30 minutach umyć, osuszyć na papierowym ręczniku.
  2. Na patelni rozgrzać masło, włożyć pokrojonego w kostkę bakłażana i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron.
  3. Cebulę pokroić w kostkę, włożyć na patelnię i smażyć 1 minutę, wystudzić.
  4. Dodać odsączony z zalewy groszek i kukurydzę, utarte na grubej tarce obrane jabłko oraz pokrojone w kostkę jajka.
  5. Przyprawić do smaku solą, sokiem cytrynowym i cukrem. Zalać majonezem wymieszanym z musztardą i zmiażdżonym czosnkiem, wymieszać.

Opis przepisu:

Lekka, świeża i wiosenna propozycja na lunch. Bakłażan jest warzywem, które na dobre już zadomowiło się na naszych stołach. Nasza propozycja na jego wykorzystanie to sałatka, która wzbogacona między innymi o pomidory, jajka na twardo i czosnek, udekoruje talerz i zachęci do bliższego poznania. Ukoronowaniem jest majonez WINIARY, który wzbogaci smak dania.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?