Ciasto z makiem i jabłkami

Oceń ten przepis!

4/5 4 19 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz. 5 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 15 min.

  • Porcje 20

4/5 4 19 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Masa makowa

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać na stolnicę dodać 10 dag zimnego masła i dokładnie posiekać. Następnie wsypać 5 dag cukru pudru, dodać 2 żółtka, zagnieść ciasto, zawinąć w folię, odłożyć na pół godziny do lodówki
  2. Mak sparzyć we wrzącej wodzie, odcedzić ostudzić, przemielić 2 razy w maszynce.
  3. Pozostałe masło zmiksować z żółtkami i cukrem pudrem. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do masy, wsypać kaszę mannę, bułkę tartą, proszek do pieczenia, rodzynki, skórkę pomarańczową, wymieszać.
  4. Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek i aromat.
  5. Ciasto cienko rozwałkować, włożyć do przygotowanej formy, wyłożyć masę makową, wyrównać, włożyć do nagrzanego piekarnika.
  6. Piec w temp 180-190 stopni około 45-50 minut. Upieczone i ostudzone ciasto polukrować.

Opis przepisu:

Ciasto z makiem i jabłkami jest idealnie wilgotne i niezwykle smaczne, bo jego podstawą jest kompozycja dwóch składników – maku i jabłek – które pasują do siebie jak żadne inne. Ciasto z makiem i jabłkami tworzą dwie warstwy – spód z ciasta z mąki, żółtek, cukru pudru i masła oraz wierzch z masy makowej z jabłkiem startym na tarce, masłem, kaszą manną, bułką tartą, rodzynkami, Proszkiem do pieczenia WINIARY i aromatyczną, orzeźwiającą skórką pomarańczową. Ciasto z makiem i jabłkami przed podaniem udekoruj lukrem z soku z cytryny, wody i cukru pudru.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?