Arbuz z galaretki – deser dla dzieci

Oceń ten przepis!

5/5 5 28 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Porcje 3

5/5 5 28 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Keksówkę o wymiarach 20 x 12 cm wyłóż folią aluminiową.
  2. Jedną galaretkę agrestową rozpuść w 250 ml wrzącej wody, odstaw do ostudzenia. Mniej więcej 1/3 galaretki wlej do keksówki, włóż do lodówki do stężenia.
  3. Do pozostałej galaretki dodaj połowę śmietany. Wylej na zastygniętą zieloną galaretkę i od razu włóż do lodówki.
  4. Wszystkie galaretki truskawkowe rozpuść w 950 ml wrzącej wody. Odstaw do wystudzenia, włóż do lodówki. Gdy galaretka mocno się schłodzi, ale nadal będzie płynna, wlej ją do keksówki i zostaw w lodówce do całkowitego stężenia.
  5. Ostatnią galaretkę agrestową rozpuść w 250 ml wrzącej wody, ostudź.
  6. Do 2/3 galaretki wlej pozostałą śmietanę, wymieszaj. Wylej do keksówki, wstaw do lodówki. Gdy warstwa galaretki ze śmietaną stężeje, wlej pozostałą zieloną galaretkę i ponownie wstaw do całkowitego stężenia.
  7. Po 2 godzinach od stężenia ostatniej warstwy (a najlepiej chłodzeniu przez całą noc w lodówce) wyciągnij galaretkę na deskę. Ściągnij folię aluminiową, pokrój w plastry o grubości 1-1,5 cm. Każdy plaster pokrój na trójkąty imitujące kawałki arbuza.
  8. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Pałeczką do sushi lub wykałaczką maluj z czekolady kropki imitujące pestki arbuza.
  9. Gdy czekolada zastygnie, podawaj do jedzenia.

Opis przepisu:

Arbuz z galaretki najlepiej przygotować w towarzystwie wszystkich domowników. Rarytas ten pokochają szczególnie najmłodsi! Przyrządzamy go z Galaretek o smaku truskawkowym WINIARYGalaretek agrestowy smak WINIARY. Ze stężonych, ułożonych warstwami, kolorowych galaretek wycinamy trójkąty imitujące arbuzy. Pestki arbuza z galaretki namalujcie tuż przed podaniem czekoladowymi kropkami. Przepis został nagrodzony w konkursie „Owocowy sezon z galaretkami WINIARY”. Autor: "Prawo do gotowania z pasją" - prawodogotowaniazpasja.blox.pl

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?