Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Domowa pizza pepperoni

Oceń ten przepis!

5/5 5 6 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 15 min.

  • Porcje 4

5/5 5 6 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Sos

Dodatki

Ciasto do pizzy

Przygotowanie:

  1. Przygotować ciasto wg mojego przepisu lub kup gotowe spody.
  2. Czosnek obierz i posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i czosnek, dopraw solą i pieprzem. Dodaj zioła prowansalski, przecier pomidorowy. Całość doprowadź do wrzenia i gotuje przez kilka minut. Odstaw do lekkiego przestygnięcia.
  3. Ciasto wyłóż na blachę. Na cieście rozprowadź sos.
  4. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp pizzę. Cebulę i salami pokrój w plastry. Rozłóż dodatki na pizzy.
  5. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok 10-15 minut (aż ser się zarumieni).
  6. Podawaj z ulubionym sosem lub solo. Smacznego!
  7. Ciasto do pizzy: Mąkę, sól, olej, drożdże (świeże pokruszyć) i 150ml ciepłej wody zagnieść na jednolite ciasto (ręcznie lub robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia uformować z ciasta spody do pizzy w kształcie koła, rozciągając i rozpłaszczając ciasto na boki.

Opis przepisu:

Masz ochotę na pizzę? Nie zamawiaj jej w pierwszej lepszej pizzeri i zrób ją sam! Szybko i łatwo, a jak smacznie! Skomponuj swoją ulubioną pizzę bawiąc się dodatkami.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?