Drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi

Oceń ten przepis!

4/5 4 2 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 2 godz. 15 min.

  • Porcje 4

4/5 4 2 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mleko podgrzewamy i po podgrzaniu wlewamy do większej miski w której będziemy wyrabiali bułeczki.
  2. Robimy rozczyn z części mąki, rozkruszonych świeżych drożdży, cukru, części podgrzanego mleka. Pamiętajmy, że mleko nie może być gorące. Po około 15 minutach, kiedy rozczyn ruszy, dodajemy pozostałe składniki (z jajek wykorzystujemy tylko 2 żółtka, a margaryna powinna być miękka) i wyrabiamy ciasto.
  3. Gdy już wyrobimy ciasto pozostawiamy je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, np. koło grzejnika (na około 1,5 godziny).
  4. Gdy ciasto zwiększy swoją obiętość 2- krotnie bierzemy się za formowanie bułeczek.
  5. Z ciasta urywamy kawałki z których formujemy bułki. Nadziewamy je i łączeniem układamy do dołu.
  6. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w większych odsępach. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pozostawiamy na chwilę do wyrośnięcia.
  7. Pieczemy w 180 stopniach Celcjusza, na złoty kolor.
  8. Po upieczeniu i ostygnięciu rozdzielamy. Najlepsze są ciepłe jak dla mnie:)

Opis przepisu:

Drożdżowe bułeczki wypełnione powidłami śliwkowymi to przepis na idealny deser, którym podbijecie serca nie tylko najmłodszych łasuchów. Śliwki wspaniale komponują się ze smakiem bułeczek, co sprawia, że ten przysmak stanie się stałym bywalcem podczas Waszych rodzinnych imprez. Smacznego!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?