Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Tapenada - pomysły na pasty z oliwek

Tapenada - pomysły na pasty z oliwek

Coraz więcej z nas uwielbia poznawać nowe smaki, a nasze talerze obfitują w różnorodne, francuskie rozmaitości. Jedną z najbardziej popularnych jest tapenada. Czym jest? Dlaczego tapenada z oliwek uwielbiana jest na całym świecie przez największych kustoszy dobrego smaku? Przyjrzyjmy się jej z bliska.

Tapenada - co to jest?

Tapenada jest niezwykle popularna w wielu krajach śródziemnomorskich oraz innych zakątkach świata. Jest to prowansalska pasta z oliwek, która najczęściej serwowana jest w asyście chrupiącej bagietki. Tapenada z czarnych bądź zielonych oliwek ma lekko słonawy i orzeźwiający smak poprzez wyczuwalne nuty czosnku. Głównymi składnikami tapenady są wydrylowane oliwki, kapary oraz oliwa z oliwek. Najbardziej pierwotna wersja pasty przygotowywana jest z zielonych oliwek, jednak ogromną popularnością cieszy się także wersja przygotowana z czarnych oliwek. 

Tapenada z oliwek i jej zastosowanie

Tapenada z czarnych oliwek bardzo często wykorzystywana jest do smarowania tostów oraz kanapek. Bardzo często pełni także rolę przystawki, serwowana wraz z innymi dodatkami. Co więcej, tapenada z zielonych oliwek często wykorzystywana jest także jako pasta do pizzy czy chlebka czosnkowego- podawana na ciepło, przez co charakteryzuje się niezwykle intensywnym aromatem i smakiem.

Tapenada z oliwek może zostać dodana do różnorodnych sałatek. Zapieczona na rybie doda jej wyrazistości i wspaniałego aromatu. To jednak nie wszystkie propozycje, w których można wykorzystać francuską pastę z oliwek. Możemy wykonać z niej sos i zaserwować z makaronem czy skomponować z różnymi rodzajami mięs. Dla designerskiego wyglądu, tapenada z oliwek często dekorowana jest kiełkami z rzodkiewki.

Tapenada - przepis na pyszną pastę z oliwek 

Do przygotowania słynnej prowansalskiej tapenady potrzebować będziemy:

  • 150 g zielnych bądź czarnych oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka kaparów,
  • 2 gałązki natki z pietruszki,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek,
  • szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu.

Przygotowanie pasty jest bajecznie proste - każdy z nas może wykonać ją samodzielnie. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i czekamy, aż powstanie gładka, jednolita masa. Do przygotowania tapenady możemy także użyć moździerza. Jeśli pasta wyjdzie zbyt gęsta, wówczas należy dodać odrobinę oliwy z oliwek i delikatnie zamieszać. Tak przygotowaną pastę należy włożyć do szczelnie zamkniętego pojemnika i schłodzić przez kilka godzin w lodówce. To sprawi, że poszczególne składniki przejdą swoimi smakami. Tapenada z czarnych oliwek ma bardziej wyrazisty smak niż przygotowana z oliwek zielonych.

Różnorodne dodatki, które można dodać do tapenady 

Tapenada z oliwek może zostać urozmaicona o wiele, różnorodnych dodatków. Bardzo często dodaje się do niej anchois. Fileciki przed dodaniem do pozostałych składników należy dokładnie wypłukać i przez 30 minut zamoczyć w mleku. Jeśli jesteśmy miłośnikami ostrych smaków, do pasty możemy dodać także chili. Dla orzeźwienia smaku w tapenadzie napotkać można dodatek w postaci świeżej bazylii. Do tapenady możemy dodać również bakłażan- wszystko zależy od indywidualnych preferencji i upodobań.

Tapenada z zielonych oliwek to rewelacyjna pasta pochodząca z Prowansji, która wpiszę się w upodobania kulinarne szerokiej grupy odbiorców. Napotykana w najbardziej ekskluzywny restauracjach, imprezach, czy w zaciszu domowej kuchni. Uwielbiana za swój wyjątkowy, niepowtarzalny smak oraz łatwość przygotowania. Przekonaj się o tym osobiście. 

Polecane przepisy

Humus z fasoli

Humus z fasoli

14 min Łatwy
Pasta z wędzonej makreli z suszonymi pomidorami

Pasta z wędzonej makreli z suszonymi pomidorami

20 min Łatwy
Pasta jajeczna z serkiem topionym i pietruszką

Pasta jajeczna z serkiem topionym i pietruszką

17 min Łatwy
Smalec z fasoli z tofu i wędzoną papryką

Smalec z fasoli z tofu i wędzoną papryką

20 min Łatwy
Pasta z suszonych pomidorów z czosnkiem i oliwkami

Pasta z suszonych pomidorów z czosnkiem i oliwkami

30 min Łatwy
Pasta z awokado

Pasta z awokado

28 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Pasty warzywne nie tylko do chleba — proste i pyszne
Pasty warzywne nie tylko do chleba — proste i pyszne
Muhammara — pasta z orzechów i papryki nie tylko do chleba
Muhammara — pasta z orzechów i papryki nie tylko do chleba
Sposób na domową pastę z suszonych pomidorów
Sposób na domową pastę z suszonych pomidorów
Co to jest pasta miso i jak ją stosować?
Co to jest pasta miso i jak ją stosować?
Pasta paprykowa Gochujang — do czego ją wykorzystać?
Pasta paprykowa Gochujang — do czego ją wykorzystać?
Wegańskie pasty kanapkowe - pomysły
Wegańskie pasty kanapkowe - pomysły
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu