Tapenada jest niezwykle popularna w wielu krajach śródziemnomorskich oraz innych zakątkach świata. Jest to prowansalska pasta z oliwek, która najczęściej serwowana jest w asyście chrupiącej bagietki. Tapenada z czarnych bądź zielonych oliwek ma lekko słonawy i orzeźwiający smak poprzez wyczuwalne nuty czosnku. Głównymi składnikami tapenady są wydrylowane oliwki, kapary oraz oliwa z oliwek. Najbardziej pierwotna wersja pasty przygotowywana jest z zielonych oliwek, jednak ogromną popularnością cieszy się także wersja przygotowana z czarnych oliwek.
Tapenada z czarnych oliwek bardzo często wykorzystywana jest do smarowania tostów oraz kanapek. Bardzo często pełni także rolę przystawki, serwowana wraz z innymi dodatkami. Co więcej, tapenada z zielonych oliwek często wykorzystywana jest także jako pasta do pizzy czy chlebka czosnkowego- podawana na ciepło, przez co charakteryzuje się niezwykle intensywnym aromatem i smakiem.
Tapenada z oliwek może zostać dodana do różnorodnych sałatek. Zapieczona na rybie doda jej wyrazistości i wspaniałego aromatu. To jednak nie wszystkie propozycje, w których można wykorzystać francuską pastę z oliwek. Możemy wykonać z niej sos i zaserwować z makaronem czy skomponować z różnymi rodzajami mięs. Dla designerskiego wyglądu, tapenada z oliwek często dekorowana jest kiełkami z rzodkiewki.
Do przygotowania słynnej prowansalskiej tapenady potrzebować będziemy:
Przygotowanie pasty jest bajecznie proste - każdy z nas może wykonać ją samodzielnie. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i czekamy, aż powstanie gładka, jednolita masa. Do przygotowania tapenady możemy także użyć moździerza. Jeśli pasta wyjdzie zbyt gęsta, wówczas należy dodać odrobinę oliwy z oliwek i delikatnie zamieszać. Tak przygotowaną pastę należy włożyć do szczelnie zamkniętego pojemnika i schłodzić przez kilka godzin w lodówce. To sprawi, że poszczególne składniki przejdą swoimi smakami. Tapenada z czarnych oliwek ma bardziej wyrazisty smak niż przygotowana z oliwek zielonych.
Tapenada z oliwek może zostać urozmaicona o wiele, różnorodnych dodatków. Bardzo często dodaje się do niej anchois. Fileciki przed dodaniem do pozostałych składników należy dokładnie wypłukać i przez 30 minut zamoczyć w mleku. Jeśli jesteśmy miłośnikami ostrych smaków, do pasty możemy dodać także chili. Dla orzeźwienia smaku w tapenadzie napotkać można dodatek w postaci świeżej bazylii. Do tapenady możemy dodać również bakłażan- wszystko zależy od indywidualnych preferencji i upodobań.
Tapenada z zielonych oliwek to rewelacyjna pasta pochodząca z Prowansji, która wpiszę się w upodobania kulinarne szerokiej grupy odbiorców. Napotykana w najbardziej ekskluzywny restauracjach, imprezach, czy w zaciszu domowej kuchni. Uwielbiana za swój wyjątkowy, niepowtarzalny smak oraz łatwość przygotowania. Przekonaj się o tym osobiście.