Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Tamaryndowiec – czym jest

Tamaryndowiec – czym jest?

Tropikalne rośliny mogą nie tylko imponować swoim efektownym wyglądem, ale także wieloma istotnymi zastosowaniami kulinarnymi. Idealnym przykładem gatunku drzewa, którego owoce są chętnie wykorzystywane w gastronomii, jest tamaryndowiec. Rośnie on przede wszystkim w strefach tropikalnej i subtropikalnej, dlatego też w tych obszarach jest niezwykle chętnie używany do urozmaicania smaku potraw. Wskazujemy, czym dokładnie jest tamaryndowiec, jak wygląda technika obierania jego strąków oraz do których dań jego aromat pasuje najbardziej.

Tamaryndowiec – co to jest?

Tamaryndowiec to powszechna nazwa tropikalnego drzewa pochodzącego z Afryki. Roślina jest popularna dzięki swoim specyficznie wyglądającym owocom, które rosną na drzewie w formie strąków. Zawierają one soczyste nasiona otoczone dosyć kleistą, nieco kwaśną pulpą. Tamaryndowiec jest szczególnie popularny w kuchni tajskiej, południowoindyjskiej i filipińskiej. Wytwarza się z niego tzw. pastę tamaryndową, która zawiera skondensowany smak owocu. Pasta jest produktem szeroko dostępnym także w Polsce – można ją znaleźć w wielu sklepach z importowaną żywnością. Miąższ jest jak najbardziej jadalny, choć praktycznie w ogóle nie spożywa się go bez dodatków. Dlaczego? Mimo ciekawych aromatów jest po prostu zbyt kwaśny.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Ciekawostki dotyczące tamaryndowca

 Pełna nazwa rośliny to tamaryndowiec indyjski. Nie należy jednak jednoznacznie utożsamiać jej pochodzenia z kontynentem azjatyckim. Według naukowców gatunek tego drzewa został sprowadzony z tropikalnych obszarów afrykańskich. Roślina potrafiła się dostosować do nowych warunków, dlatego też z powodzeniem może wzrastać w ciepłych rejonach Azji. Tamaryndowiec jest rośliną niezwykle wysoką. Może dorastać nawet do 30 metrów. Oprócz swojego znaczenia kulinarnego, miazga owocowa tamaryndowca wykorzystywana jest do polerowania powierzchni metalowych. W ten sposób buddyjscy mnisi troszczą się o elementy wyposażenia lokalnych świątyń. Z kolei w Meksyku chętnie spożywa się chłodzony, bezalkoholowy napój agua fresca, który może być serwowany z dodatkiem tamaryndowca.

Jak obierać i jeść owoce tamaryndowca?

Owoc na pierwszy rzut oka przypomina zamkniętego orzecha arachidowego. Jest jednak znacznie większy i najczęściej ma twardszą otoczkę. Łupinę otwiera się tworząc nacięcie na strąku. Skorupkę należy rozdzielić odchylając nożem jedną część. Można także nieco ją nacisnąć dłonią, aby ułatwić sobie dostęp do wnętrza. Następnie należy wydobyć pulpę ze strąków, pozbywając się elementów skorupki oraz długich włókien. Jak jeść owoce tamaryndowca? Tamaryndowiec owoc może być spożywany:

  • Na surowo – jeśli są wystarczająco słodkie albo nie przeszkadza nam ich kwaśność.
  • Razem z napojami mlecznymi lub sokiem – serwując z dodatkiem lodu, syropu cukrowego lub kilku łyżeczek cukru.
  • Jako dodatek do sosów – tamaryndowiec jest dodawany do dipów w stylu curry, chutney czy syropu sharbat.
  • Razem z zupą – tamaryndowiec może zostać rozpuszczony w wywarze, dzięki czemu podbija smak zupy.

Najważniejsze dania z tamaryndowcem

Pasta z tamaryndowca jest jednym z najważniejszych składników popularnego na całym świecie dania Pad Thai. W Indonezji strąkowy owoc wykorzystywany jest do podbicia smaku potrawy określanej jako Sambal Goreng. Na półwyspie indyjskim dużą popularnością cieszy się z kolei chutney tamaryndowe, czyli gęsty sos do serwowania z różnymi, azjatyckimi przystawkami. Z uniwersalności tamaryndowca korzystają także inne kuchnie świata, które doceniają ciekawy aromat i charakterystyczną kwaskowatość, jaką nadaje potrawom opisany przez nas owoc.

Polecane przepisy

Indyjski butter chicken

Indyjski butter chicken

43 min Łatwy
Curry z roślinnymi filecikami

Curry z roślinnymi filecikami

21 min Łatwy
Tagine z ciecierzycy

Tagine z ciecierzycy

19 min Łatwy
Makaron ryżowy z tofu

Makaron ryżowy z tofu

17 min Łatwy
Zupa dahl (indyjska zupa z pomidorów i soczewicy)

Zupa dahl (indyjska zupa z pomidorów i soczewicy)

35 min Łatwy
Sałatka curry

Sałatka curry

18 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Pasta curry - do jakich dań może być dodatkiem porady
Pasta curry - do jakich dań może być dodatkiem?
Orientalne przekąski na wynos
Orientalne przekąski na wynos
Jak stosować kurkumę i do czego ją dodawać?
Jak stosować kurkumę i do czego ją dodawać?
zupy-orientalne-IMG_8219-866x577 ZWZ WINIARY
Kulinarne inspiracje – 5 sposobów na orientalną zupę
żółte tło z logo winiary
10 sposobów na niebanalnego kurczaka!
Najdroższe przyprawy świata
Najdroższe przyprawy świata – czy są warte swojej ceny?
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu