Pasty curry to niezwykle popularny składniki, który stosowany jest w licznych przepisach kuchni orientalnych, a szczególnie indyjskiej i tajskiej. Jest to w zasadzie mieszanka przypraw w formie pasty, które istotnie ułatwiają przygotowanie potrawy. Zasadniczo jest to połączenie wielu różnych składników.
Pasta z curry często używana jest jako baza dla sosu do potrawy curry. Najczęściej bywa smażona na odrobinie tłuszczu, a następnie dodaje się do niej mleko kokosowe czy mięso i warzywa. Często spożywa się ją wraz z makaronem czy ryżem. Dzięki swojemu dość wszechstronnemu zastosowaniu, pasuje do naprawdę wielu różnych mięs, warzyw, ryb czy owoców morza jako przyprawa lub marynata. Wystarczy tak niewiele, aby stworzyć aromatyczny sos z orientalną nutą.
Na rynku występują różne pasty curry. Przepisy różnią się od siebie głównie rodzajem stosowanej papryczki i niektórymi przyprawami. Zasadniczo wyróżnić można trzy rodzaje past curry: żółtą, czerwoną i zieloną. Niektórzy dodają także fioletową pastę curry do tego zbioru. Wszystkie różnią się od siebie głównie ostrością smaku i aromatu.
Jest to najłagodniejsza odmiana spośród całej gamy past curry. Jest tylko nieznacznie ostra w smaku i aromacie. Składa się głównie z czerwonej papryczki chili, czosnku, trawy cytrynowej oraz kurkumy, której to zawdzięcza swoją żółtą barwę. W łagodny sposób pozwala na poznanie smaku tajskiej kuchni.
Pasta curry czerwona jest już nieco bardziej pikantną odmianą, która w około 20% składa się z ostrej papryczki chili, do której dodaje się aromatyczne zioła i przyprawy. Nawet odrobina czerwonej pasty pozwoli nabrać potrawie ostrości i egzotycznego charakteru.
Zielona pasta curry składa się w około 30% z zielonej papryki chili z dodatkiem innych przypraw, które mają nadać jej orientalny charakter. Przygotowanie takiej pasty pozwoli zanurzyć się w tajskiej kuchni do samego dna.
Żółta pasta jest najłagodniejszą wersją, która smakuje nawet osobom, które nie przywykły do ostrzejszych smaków. Aby przygotować ją w domu, wystarczy niezbyt skomplikowana lista składników oraz około 15 minut wolnego czasu. Następnie będzie można dodać ją do innego dania, z którym chce się ją skomponować. Bardzo dobrze wypadnie makaron z pastą curry lub ryż, któremu nada orientalnego smaku, ale i wyglądu.
Żółta pasta curry z powodzeniem może zostać przygotowana w domu z zastosowaniem danych przypraw. Do przygotowania pasty posłużą następujące składniki:
Przygotowanie pasty jest dość prostą czynnością, która powinna zająć około 15 minut. W pierwszej kolejności powinno się posiekać cebulę w drobną kostkę, a trawę cytrynową na plasterki. Następnie cynamon, kmin i kolendrę należy prażyć na patelni niecałe 2 minuty. Później, uprażone przyprawy wraz z posiekaną wcześniej cebulą dodaje się do blendera, do którego wsypać należy także pozostałe składniki. Teraz nie pozostaje już nic innego, jak tylko zmiksować wszystko na gładką masę. Przygotowana w ten sposób żółta pasta curry może być przechowywana w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce przez około 10 dni.