Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Pasta curry - do jakich dań może być dodatkiem porady

Pasta curry - do jakich dań może być dodatkiem?

Pasta curry, niezależnie od odsłony, jest znakomitym dodatkiem do mięs, zup oraz sosów. Przy jej użyciu, w dość krótkim czasie możliwe staje się przygotowanie smacznych dań dla całej rodziny.

Pasty curry - czym są?

Pasty curry to niezwykle popularny składniki, który stosowany jest w licznych przepisach kuchni orientalnych, a szczególnie indyjskiej i tajskiej. Jest to w zasadzie mieszanka przypraw w formie pasty, które istotnie ułatwiają przygotowanie potrawy. Zasadniczo jest to połączenie wielu różnych składników.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Smaczna pasta curry - do jakich dań będzie odpowiednia?

Pasta z curry często używana jest jako baza dla sosu do potrawy curry. Najczęściej bywa smażona na odrobinie tłuszczu, a następnie dodaje się do niej mleko kokosowe czy mięso i warzywa. Często spożywa się ją wraz z makaronem czy ryżem. Dzięki swojemu dość wszechstronnemu zastosowaniu, pasuje do naprawdę wielu różnych mięs, warzyw, ryb czy owoców morza jako przyprawa lub marynata. Wystarczy tak niewiele, aby stworzyć aromatyczny sos z orientalną nutą.

Pasta curry - rodzaje

Na rynku występują różne pasty curry. Przepisy różnią się od siebie głównie rodzajem stosowanej papryczki i niektórymi przyprawami. Zasadniczo wyróżnić można trzy rodzaje past curry: żółtą, czerwoną i zieloną. Niektórzy dodają także fioletową pastę curry do tego zbioru. Wszystkie różnią się od siebie głównie ostrością smaku i aromatu.

Pasta curry żółta

Jest to najłagodniejsza odmiana spośród całej gamy past curry. Jest tylko nieznacznie ostra w smaku i aromacie. Składa się głównie z czerwonej papryczki chili, czosnku, trawy cytrynowej oraz kurkumy, której to zawdzięcza swoją żółtą barwę. W łagodny sposób pozwala na poznanie smaku tajskiej kuchni.

Pasta curry czerwona

Pasta curry czerwona jest już nieco bardziej pikantną odmianą, która w około 20% składa się z ostrej papryczki chili, do której dodaje się aromatyczne zioła i przyprawy. Nawet odrobina czerwonej pasty pozwoli nabrać potrawie ostrości i egzotycznego charakteru.

Pasta curry zielona

Zielona pasta curry składa się w około 30% z zielonej papryki chili z dodatkiem innych przypraw, które mają nadać jej orientalny charakter. Przygotowanie takiej pasty pozwoli zanurzyć się w tajskiej kuchni do samego dna.

Żółta pasta curry - przepis

Żółta pasta jest najłagodniejszą wersją, która smakuje nawet osobom, które nie przywykły do ostrzejszych smaków. Aby przygotować ją w domu, wystarczy niezbyt skomplikowana lista składników oraz około 15 minut wolnego czasu. Następnie będzie można dodać ją do innego dania, z którym chce się ją skomponować. Bardzo dobrze wypadnie makaron z pastą curry lub ryż, któremu nada orientalnego smaku, ale i wyglądu.

Żółta pasta curry - składniki

Żółta pasta curry z powodzeniem może zostać przygotowana w domu z zastosowaniem danych przypraw. Do przygotowania pasty posłużą następujące składniki:

  • 1 szt. papryczki chili
  • 1/4 szt. cebuli
  • 1 szt. ząbku czosnku
  • 1 łyżeczka pasty tamaryndowej
  • 1 łyżeczka kurkumy mielonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1/4 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 4 szt. listków limonki kaffir
  • 1 szt. trawy cytrynowej

Żółta pasta curry - sposób przygotowania

Przygotowanie pasty jest dość prostą czynnością, która powinna zająć około 15 minut. W pierwszej kolejności powinno się posiekać cebulę w drobną kostkę, a trawę cytrynową na plasterki. Następnie cynamon, kmin i kolendrę należy prażyć na patelni niecałe 2 minuty. Później, uprażone przyprawy wraz z posiekaną wcześniej cebulą dodaje się do blendera, do którego wsypać należy także pozostałe składniki. Teraz nie pozostaje już nic innego, jak tylko zmiksować wszystko na gładką masę. Przygotowana w ten sposób żółta pasta curry może być przechowywana w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce przez około 10 dni.

Polecane przepisy

Indyjski butter chicken

Indyjski butter chicken

43 min Łatwy
Sałatka curry

Sałatka curry

18 min Łatwy
Łagodne indyjskie curry z pieczonej dyni z kuminem i kolendrą

Łagodne indyjskie curry z pieczonej dyni z kuminem i kolendrą

55 min Łatwy
Zupa curry

Zupa curry

25 min Łatwy
Polędwica w curry i śmietanie

Polędwica w curry i śmietanie

2 godz 50 min Łatwy
Grillowany kalafior z curry i zieloną salsą

Grillowany kalafior z curry i zieloną salsą

22 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

5 pomysłów na wykorzystanie mąki kokosowej porady
5 pomysłów na wykorzystanie mąki kokosowej
zupka-1-of-2-866x578_1111.jpg ZWZ WINIARY
Jak przechowywać przyprawy?
imbir
Jak przechowywać imbir? Jego właściwości i zastosowanie w kuchni
Jak stosować kurkumę i do czego ją dodawać?
Jak stosować kurkumę i do czego ją dodawać?
Domowe mleka roślinne – jak je przygotować?
Domowe mleka roślinne – jak je przygotować?
Poznaj 11 przepisów na rozgrzewające i aromatyczne potrawy
Poznaj 11 przepisów na rozgrzewające i aromatyczne potrawy
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu