Kurkumę w szczególności docenia się w kuchni dalekiego wschodu, takiej jak na przykład indyjska lub hinduska. Cechą charakterystyczną jest jej bardzo intensywna żółto-pomarańczowa barwa. W smaku jest raczej neutralna, co można potraktować także jako jej zaletę. Dzięki temu można ją dodawać do różnego rodzaju potraw, nie wpływając zasadniczo na zmianę ich smaku. A warto robić to często! Dlaczego? Składnik ten posiada bowiem ogromną ilość prozdrowotnych właściwości. Ciekawym połączeniem przypraw jest użycie kurkumy i chili lub wykorzystanie jej z innymi, ostrymi przyprawami. Po kurkumę warto sięgnąć w trakcie przygotowywania ryby, ponieważ zmniejsza ona intensywność jej zapachu.
Dzięki zawartym w tej przyprawie składnikom biologicznie aktywnym charakteryzuje się ona pozytywnym oddziaływaniem na ludzki organizm. To tylko część zalet, za których sprawą przyprawa ta została doceniona przez szerokie grono konsumentów.
Pozytywne oddziaływanie na nasz organizm sprawia, że po kurkumę sięgamy coraz częściej. To doskonały dodatek do aromatycznych sosów i mięs, które można wykonać w orientalnym stylu. Drób z kurkumą stanowi idealne połączenie, ponieważ przyprawa ta pozwala zachować soczystość mięsa. Po kurkumę warto sięgnąć też w trakcie wekowania, gdyż doskonale sprawdzi się ona w czasie zaprawiania ogórków, cukinii lub patisonów.
W gastronomii przyprawa wykorzystywana jest do nadania potrawom atrakcyjnego, żółtego koloru. Można nią zabarwić między innymi ryż lub musztardę, ale sprawdzi się także jako naturalny barwnik do ciasta na pierogi, a także do słodkich i słonych wypieków. Przyprawa ta doskonale nadaje się także do barwienia jajek gotowanych w skorupce i w wielu innych przypadkach. Jeśli szukamy prostego sposobu na wprowadzenie kurkumy do swojej codziennej diety, można zdecydować się na dodanie jej do herbaty lub gorącego mleka z miodem.
Interesującą propozycją jest również sałatka z ogórków z kurkumą. To bardzo smaczna i prosta w wykonaniu sałatka, która idealnie sprawdzi się zimą. Żeby ją przygotować, wystarczy pokroić ogórki oraz inne warzywa, takie jak na przykład cebula i marchewka, a następnie wykorzystać kurkumę. Ogórki z kurkumą nie tylko doskonale smakują, ale również pozwalają zadbać o nasze zdrowie. Warto zatem spożywać je jak najczęściej.
Przyprawa ma także inne zastosowania w kuchni. Świetnie komponuje się z azjatyckimi zupami, głównie tajskimi. Z powodzeniem dodawać można ją również do dyni, brokuła lub jajka. Dodatek kurkumy do roślin strączkowych podkreśla ich naturalny kolor, dzięki temu groch, ciecierzyca lub fasolka będą bardziej apetyczne po przygotowaniu. Miłośnicy grillowanego mięsa mogą pokusić się również o wykorzystanie jej w procesie marynowania.
Ta interesująca przyprawa zdobyła już wielu zwolenników i z całą pewnością na długo zagości w naszej kuchni. Warto z nią odrobinę poeksperymentować i uatrakcyjnić swoje dania.