Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jak stosować kurkumę i do czego ją dodawać?

Jak stosować kurkumę i do czego ją dodawać?

Kurkuma w kuchni wykorzystywana jest od wielu lat. Wszystko dzięki wyjątkowym walorom, którymi się charakteryzuje, a także licznym właściwościom prozdrowotnym. Warto dowiedzieć się, do jakich potraw można dodać ten właśnie składnik, aby poprawić ich smak. W jaki sposób można wpleść kurkumę do swojej codziennej diety?

Kurkuma - wyjątkowa przyprawa 

Kurkumę w szczególności docenia się w kuchni dalekiego wschodu, takiej jak na przykład indyjska lub hinduska. Cechą charakterystyczną jest jej bardzo intensywna żółto-pomarańczowa barwa. W smaku jest raczej neutralna, co można potraktować także jako jej zaletę. Dzięki temu można ją dodawać do różnego rodzaju potraw, nie wpływając zasadniczo na zmianę ich smaku. A warto robić to często! Dlaczego? Składnik ten posiada bowiem ogromną ilość prozdrowotnych właściwości. Ciekawym połączeniem przypraw jest użycie kurkumy i chili lub wykorzystanie jej z innymi, ostrymi przyprawami. Po kurkumę warto sięgnąć w trakcie przygotowywania ryby, ponieważ zmniejsza ona intensywność jej zapachu. 

Kurkuma, czyli złota przyprawa 

Dzięki zawartym w tej przyprawie składnikom biologicznie aktywnym charakteryzuje się ona pozytywnym oddziaływaniem na ludzki organizm. To tylko część zalet, za których sprawą przyprawa ta została doceniona przez szerokie grono konsumentów. 

Pozytywne oddziaływanie na nasz organizm sprawia, że po kurkumę sięgamy coraz częściej. To doskonały dodatek do aromatycznych sosów i mięs, które można wykonać w orientalnym stylu. Drób z kurkumą stanowi idealne połączenie, ponieważ przyprawa ta pozwala zachować soczystość mięsa. Po kurkumę warto sięgnąć też w trakcie wekowania, gdyż doskonale sprawdzi się ona w czasie zaprawiania ogórków, cukinii lub patisonów. 

Kurkuma w kuchni 

W gastronomii przyprawa wykorzystywana jest do nadania potrawom atrakcyjnego, żółtego koloru. Można nią zabarwić między innymi ryż lub musztardę, ale sprawdzi się także jako naturalny barwnik do ciasta na pierogi, a także do słodkich i słonych wypieków. Przyprawa ta doskonale nadaje się także do barwienia jajek gotowanych w skorupce i w wielu innych przypadkach. Jeśli szukamy prostego sposobu na wprowadzenie kurkumy do swojej codziennej diety, można zdecydować się na dodanie jej do herbaty lub gorącego mleka z miodem. 

Interesującą propozycją jest również sałatka z ogórków z kurkumą. To bardzo smaczna i prosta w wykonaniu sałatka, która idealnie sprawdzi się zimą. Żeby ją przygotować, wystarczy pokroić ogórki oraz inne warzywa, takie jak na przykład cebula i marchewka, a następnie wykorzystać kurkumę. Ogórki z kurkumą nie tylko doskonale smakują, ale również pozwalają zadbać o nasze zdrowie. Warto zatem spożywać je jak najczęściej. 

Przyprawa ma także inne zastosowania w kuchni. Świetnie komponuje się z azjatyckimi zupami, głównie tajskimi. Z powodzeniem dodawać można ją również do dyni, brokuła lub jajka. Dodatek kurkumy do roślin strączkowych podkreśla ich naturalny kolor, dzięki temu groch, ciecierzyca lub fasolka będą bardziej apetyczne po przygotowaniu. Miłośnicy grillowanego mięsa mogą pokusić się również o wykorzystanie jej w procesie marynowania. 

Ta interesująca przyprawa zdobyła już wielu zwolenników i z całą pewnością na długo zagości w naszej kuchni. Warto z nią odrobinę poeksperymentować i uatrakcyjnić swoje dania. 

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Polecane artykuły

sloiki_0.jpg ZwZ WINIARY
Jakie przyprawy zawsze warto mieć pod ręką?
Najdroższe przyprawy świata
Najdroższe przyprawy świata – czy są warte swojej ceny?
imbir
Jak przechowywać imbir? Jego właściwości i zastosowanie w kuchni
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu