Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Wigilia jest wyjątkowym dniem – między innymi za sprawą tradycyjnych potraw, które rozpieszczają podniebienie. Warto jednak zwrócić uwagę, że poza tradycyjnymi daniami, istnieje wiele interesujących propozycji, które doskonale sprawdzą się podczas wigilijnej wieczerzy. Oto kilka mniej lub bardziej klasycznych sprawdzonych przepisów na wigilijne zupy.

Tradycyjny świąteczny barszcz z grzybami

Świąteczny barszcz czerwony jest jedną z najczęściej pojawiających się na wigilijnych stołach zup. Dodatek suszonych grzybów nadaje potrawie niepowtarzalnego aromatu, a zapach podawanego barszczu, roznosząc się po całym domu wyjątkowo dobrze podkreśla wigilijną atmosferę. To właśnie na klasyczny świąteczny barszcz niekiedy czekamy cały rok! PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

Czysty barszcz czerwony jako aromatyczny napój

Aromatyczny barszcz czerwony doskonale sprawdzi się w postaci rozgrzewającego napoju w trakcie kolacji wigilijnej – jego smak wyjątkowo dobrze komponuje się z wieloma daniami – uszkami, krokiecikami, pierożkami. Co więcej, wbrew temu co mogłoby się wydawać, jego przygotowanie wcale nie zalicza się do najtrudniejszych. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

Barszcz czerwony z pasztecikami – idealny duet na świąteczny stół

Barszcz czerwony może być podawany między innymi z pasztecikami nadziewanymi farszem z pieczarek i cebuli – jest to kompozycja niemal idealna na wigilijną kolację. Paszteciki mogą przybierać różnorodne formy, a ich smak w połączeniu z aromatycznym barszczem z pewnością zachwyci wszystkich uczestników wieczerzy. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

Barszcz czerwony z kapustą – niecodzienne, pyszne połączenie

Kapusta w różnej postaci to niewątpliwie jedno z dobrze znanych skojarzeń, jakie przychodzą nam do głowy, gdy zasiadamy do komponowania wigilijnego menu. Wykorzystać ją można również w przygotowaniu barszczu czerwonego. Takie połączenie to gwarancja niezwykłego aromatu potrawy, idealnie wpisującej się w świąteczny charakter kolacji. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

Krem z buraka – dokonała alternatywa dla tradycyjnych zup

Doskonałą alternatywę dla klasycznego barszczu czerwonego stanowi krem z buraka, do którego świetnym dodatkiem będą niewielkie grzanki lub prażone pestki dyni. Aromatyczna, gęsta zupa to zdecydowanie propozycja dla miłośników połączenia tradycji z nowoczesnością. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

Zupa grzybowa – obowiązkowe danie na wigilijnym stole

W wigilijnym menu zdecydowanie nie może zabraknąć grzybów, nierzadko samodzielnie zbieranych podczas jesiennych spacerów, a następnie suszonych w domowym zaciszu. Świąteczna zupa grzybowa to danie, które pomimo iż nie wymaga długiego czasu przygotowania, jest niezwykle smaczne i aromatyczne. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

Zupa grzybowa z samodzielnie przygotowanymi łazankami

Aromatyczna grzybowa z łazankami to kolejna propozycja, która może zagościć na wigilijnym stole. Łazanki możemy wykorzystać także do przystawek, sałatek i innych podawanych w czasie tej szczególnej kolacji dań. Wbrew pozorom, samodzielne przygotowanie łazanek nie jest trudne, a ich smak doskonale dopełni całość kompozycji. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

Zupa rybna dla fanów wyrazistych smaków

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć ryby – warto rozważyć jej podanie w formie zupy rybnej. Kremowa zupa to aromatyczny, pożywny posiłek, który z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

Znakomita zupa rybna na wywarze warzywnym

Przygotowywana na wywarze warzywnym zupa z dorsza jest zdecydowanie jedną z najbardziej interesujących propozycji na Wigilię – jej wyśmienity smak zapewnia pyszna, delikatna ryba połączona ze świeżymi warzywami i aromatycznym bulionem. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

Świąteczna zupa to jedno z dań, których nie może zabraknąć na tradycyjnym wigilijnym stole. Warto jednak przełamać nieco smak tradycji i zaserwować domownikom zupy, których receptura łączy dobrze znane składniki z nowoczesnymi sposobem podania lub ciekawymi, pełnymi smaku dodatkami!