Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa rybna gotowana na wywarze warzywnym, białym winie z kawałkami fileta z dorsza

0
120 min
Łatwy

Składniki

-
8 8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

3 l
Woda
300 g
Filet z dorsza
150 ml
Białe wino wytrawne
1 kg
Głowy, korpusy ryb np. karpia czy łososia
4 
Marchewka
2 
Seler
4 
Pietruszka
2 
Cebula
4 
Liść laurowy
4 
Ziele angielskie
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 pęczek
Szczypiorek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
6.44 g
Tłuszcze
8.1 g
Wartość energetyczna
244.06 kcal
Białko
31.44 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

120 min
Krok 1
5 min
Cebule opal nad gazem.
Krok 2
100 min
Przygotuj wywar z połowy warzyw rosołowych, liści laurowych, ziela angielskiego, głów ryb pozbawionych oczu i skrzeli oraz Bulionu warzywnego WINIARY. Gotuj na małym ogniu przez 90 minut.
Krok 3
5 min
Ugotowany wywar przecedź przez gazę. Powinno Ci zostać około 2 litrów.
Krok 4
5 min
Pozostałą część warzyw pokrój w cienkie paseczki, wrzuć do przecedzonego wywaru, gotuj 5 minut.
Krok 5
2 min
Następnie dopraw do smaku, dodaj wino i ponownie zagotuj.
Krok 6
2 min
Dorsza pokrój w kostki i dodaj odpowiednią ilość do gotującej się zupy na około 2-3 minuty przed podaniem.
Krok 7
1 min
Podawaj w bulionówkach ze świeżo siekanym szczypiorkiem i grubo mielonym pieprzem.
Zupa rybna gotowana na wywarze warzywnym, białym winie z kawałkami fileta z dorsza

Krok 1 z 7

Cebule opal nad gazem.

Zupa rybna gotowana na wywarze warzywnym, białym winie z kawałkami fileta z dorsza

Krok 2 z 7

Przygotuj wywar z połowy warzyw rosołowych, liści laurowych, ziela angielskiego, głów ryb pozbawionych oczu i skrzeli oraz Bulionu warzywnego WINIARY. Gotuj na małym ogniu przez 90 minut.

Zupa rybna gotowana na wywarze warzywnym, białym winie z kawałkami fileta z dorsza

Krok 3 z 7

Ugotowany wywar przecedź przez gazę. Powinno Ci zostać około 2 litrów.

Zupa rybna gotowana na wywarze warzywnym, białym winie z kawałkami fileta z dorsza

Krok 4 z 7

Pozostałą część warzyw pokrój w cienkie paseczki, wrzuć do przecedzonego wywaru, gotuj 5 minut.

Zupa rybna gotowana na wywarze warzywnym, białym winie z kawałkami fileta z dorsza

Krok 5 z 7

Następnie dopraw do smaku, dodaj wino i ponownie zagotuj.

Zupa rybna gotowana na wywarze warzywnym, białym winie z kawałkami fileta z dorsza

Krok 6 z 7

Dorsza pokrój w kostki i dodaj odpowiednią ilość do gotującej się zupy na około 2-3 minuty przed podaniem.

Zupa rybna gotowana na wywarze warzywnym, białym winie z kawałkami fileta z dorsza

Krok 7 z 7

Podawaj w bulionówkach ze świeżo siekanym szczypiorkiem i grubo mielonym pieprzem.

Baza zupy ze złocistego Bulionu warzywnego WINIARY to doskonała podstawa do stworzenia pysznej zupy. Wraz ze świeżymi warzywami, znakomitym dorszem i odrobiną dobrego białego wina stworzy prawdziwie magiczną potrawę, która przyciągnie swoim niesamowitym zapachem i zapewni gotującemu aplauz. Idealna zupa rybna na wigilijną wieczerzę!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika