Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Saute - na czym polega ten sposób przyrządzania jedzenia

Saute - na czym polega ten sposób przyrządzania jedzenia?

W prestiżowych restauracjach możemy zamówić stek saute, a także wiele innych potraw, które przyrządzane są właśnie w ten sposób. Jednak słysząc samo określenie "saute" większość z nas nie zdaje sobie sprawy o co chodzi i co to za technika gotowania. Faktem jest, że przekonamy się o tym w momencie, kiedy na naszym stole pojawi się zamówione danie. Jednak warto dowiedzieć się nieco więcej o sposobie przyrządzania jedzenia metodą saute, a nawet przenieś ją do swojej kuchni.

Saute - znaczenie i pochodzenie nazwy

Zanim wyjaśnimy sobie, jak przygotowuje się filet z kurczaka saute lub stek wołowy tą metodą, warto się zaznajomić z tym, czym ona dokładnie jest. Na samym początku, saute - znaczenie tej nazwy odnosi się do francuskiego słowa sauter. Jego dosłowne tłumaczenie na język polski to skakać. Wiadomo, że w tym momencie nasza wyobraźnia może zacząć działać, jednak w żadnym wypadku nie chodzi tu o popisy akrobatyczne kucharzy. Saute to metoda, która odnosi się do dwóch, podstawowych technik przyrządzania mięsa, a także owoców morza. Do nich zalicza się:

  • smażenie mięsa na bardzo małej ilości tłuszczu, który jest jednocześnie mocno rozgrzany;
  • smażenie mięsa bez żadnej panierki.

W obu przypadkach wykorzystuje się jednak dużą ilość wyrazistych przypraw, które wzbogacają nie tylko smak, ale także i aromat dania.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Saute - jak przebiega proces smażenia w tej metodzie?

Wiadomo już, że saute to sposób na smażenie mięsa i owoców morza bez litrów oleju i panierki. Jednocześnie bardzo ważna jest także sama technika smażenia oraz wspomniane wcześniej przyprawy. Metoda saute zakłada, że wszystkie dodatki, którymi natarty jest soczysty kawałek mięsa, są mielone w moździerzu i świeże. Co więcej, mięso powinno się marynować w tych przyprawach przez co najmniej 2 godziny, by zamknąć w nim cały smak i aromat. Istotne jest jeszcze kilka aspektów, które w metodzie saute odgrywają największą rolę.

1. Dobrze rozgrzana patelnia

By smażyć mięso metodą saute koniecznością staje się dobrej jakości, mocno rozgrzana patelnia. Modele teflonowe wydają się najtrafniejsze, ponieważ mięso nie będzie do nich przywierać. Warto ustawić pod patelnią możliwie największy płomień, dla uzyskania jak najlepszych efektów.

2. Niewielka ilość oliwy

Metoda saute zakłada także bardzo małą ilość oliwy z oliwek. Dosłownie mówiąc, wystarczy jedynie jedna łyżeczka, która będzie bardzo mocno rozgrzana. W takich warunkach, można bez problemu smażyć marynowane wcześniej mięso lub inne owoce morza.

3. Mieszanie

Przygotowując danie metodą saute, powinniśmy także zadbać o to, by regularnie je mieszać, a w przypadku mięsa, przewracać także na inną stronę. Pozwoli to nie tylko osiągnąć cel kulinarny, ale dodatkowo zapobiegnie przypalaniu się steków.

Jak wprowadzić metodę saute do swojej kuchni?

Jeśli chcemy przygotować danie metodą saute we własnej kuchni, to najlepiej zacząć od najprostszych przepisów jak np. pierś z kurczaka saute. Mięso drobiowe jest bardzo proste w obróbce i nie potrzebuje zbyt wiele, by dobrze smakować. Zaopatrzmy się także w dobrej jakości patelnie oraz oliwę z oliwek. To właśnie na niej powinny być smażone potrawy. Filet z kurczaka saute powinien być dobrze przyprawiony i zamarynowany, jeszcze zanim znajdzie się on faktycznie na patelni. Przygotujmy się na to, że pierwsze próby wprowadzenia metody saute do własnej kuchni nie zawsze zakończą się powodzeniem. Jednak pamiętajmy o tym, że praktyka zawsze czyni mistrza, a dania saute mogą być dla naszych gości miłym doświadczeniem.

Polecane przepisy

Smażone warzywa

Smażone warzywa

21 min Łatwy
Pulpety z cukinii

Pulpety z cukinii

25 min Łatwy
Smażony łosoś

Smażony łosoś

23 min Łatwy
Kotlety mielone z cebulką

Kotlety mielone z cebulką

17 min Łatwy
Kotlety schabowe  - przepis

Kotlety schabowe - przepis

35 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Na czym smażyć warzywa? porady
Na czym smażyć warzywa?
Jak długo smażyć stek?
Jak długo smażyć stek?
Jak usmażyć rybę mrożoną?
Jak usmażyć rybę mrożoną?
Jak długo smażyć kotlety schabowe?
Jak długo smażyć kotlety schabowe?
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane po usmażeniu nie były zbyt tłuste
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane po usmażeniu nie były zbyt tłuste?
Jak smażyć kalmary, aby nie były gumowe? porady
Jak smażyć kalmary, aby nie były gumowe?
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu