Zanim wyjaśnimy sobie, jak przygotowuje się filet z kurczaka saute lub stek wołowy tą metodą, warto się zaznajomić z tym, czym ona dokładnie jest. Na samym początku, saute - znaczenie tej nazwy odnosi się do francuskiego słowa sauter. Jego dosłowne tłumaczenie na język polski to skakać. Wiadomo, że w tym momencie nasza wyobraźnia może zacząć działać, jednak w żadnym wypadku nie chodzi tu o popisy akrobatyczne kucharzy. Saute to metoda, która odnosi się do dwóch, podstawowych technik przyrządzania mięsa, a także owoców morza. Do nich zalicza się:
W obu przypadkach wykorzystuje się jednak dużą ilość wyrazistych przypraw, które wzbogacają nie tylko smak, ale także i aromat dania.
Wiadomo już, że saute to sposób na smażenie mięsa i owoców morza bez litrów oleju i panierki. Jednocześnie bardzo ważna jest także sama technika smażenia oraz wspomniane wcześniej przyprawy. Metoda saute zakłada, że wszystkie dodatki, którymi natarty jest soczysty kawałek mięsa, są mielone w moździerzu i świeże. Co więcej, mięso powinno się marynować w tych przyprawach przez co najmniej 2 godziny, by zamknąć w nim cały smak i aromat. Istotne jest jeszcze kilka aspektów, które w metodzie saute odgrywają największą rolę.
By smażyć mięso metodą saute koniecznością staje się dobrej jakości, mocno rozgrzana patelnia. Modele teflonowe wydają się najtrafniejsze, ponieważ mięso nie będzie do nich przywierać. Warto ustawić pod patelnią możliwie największy płomień, dla uzyskania jak najlepszych efektów.
Metoda saute zakłada także bardzo małą ilość oliwy z oliwek. Dosłownie mówiąc, wystarczy jedynie jedna łyżeczka, która będzie bardzo mocno rozgrzana. W takich warunkach, można bez problemu smażyć marynowane wcześniej mięso lub inne owoce morza.
Przygotowując danie metodą saute, powinniśmy także zadbać o to, by regularnie je mieszać, a w przypadku mięsa, przewracać także na inną stronę. Pozwoli to nie tylko osiągnąć cel kulinarny, ale dodatkowo zapobiegnie przypalaniu się steków.
Jeśli chcemy przygotować danie metodą saute we własnej kuchni, to najlepiej zacząć od najprostszych przepisów jak np. pierś z kurczaka saute. Mięso drobiowe jest bardzo proste w obróbce i nie potrzebuje zbyt wiele, by dobrze smakować. Zaopatrzmy się także w dobrej jakości patelnie oraz oliwę z oliwek. To właśnie na niej powinny być smażone potrawy. Filet z kurczaka saute powinien być dobrze przyprawiony i zamarynowany, jeszcze zanim znajdzie się on faktycznie na patelni. Przygotujmy się na to, że pierwsze próby wprowadzenia metody saute do własnej kuchni nie zawsze zakończą się powodzeniem. Jednak pamiętajmy o tym, że praktyka zawsze czyni mistrza, a dania saute mogą być dla naszych gości miłym doświadczeniem.