Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Gzik - najlepszy sposób na jego przygotowanie porady

Gzik - najlepszy sposób na jego przygotowanie

Wiele osób z całej Polski słyszało o gziku. Jednak niewiele ludzi zdaje sobie sprawę z tego, że jest to potrawa z regionu Wielkopolski. Pasta bazująca na twarogu jest niepozorna, a tak smaczna, że trudno jej się oprzeć. Jak przygotować najlepszy gzik i do jakich dań można go wykorzystać? Sprawdź nasz przepis i propozycje podania!

Gzik - co to za potrawa?

Gzik to swego rodzaju pasta, która była robiona jako tradycyjny przysmak głównie w Wielkopolsce. Z czasem zaczęła pojawiać się także na stołach w innych regionach Polski. Nic dziwnego! Gdy raz spróbujemy gzik z ziemniakami, będziemy chcieli jeść do cały czas. Ale można go podawać także z innymi daniami. Bazą pasty jest twaróg i śmietana. W lżejszej wersji możemy wykorzystać jogurt naturalny lub grecki. Oprócz tego w przepisie znajdują się także przyprawy i dodatki, których wybór tak naprawdę zależy od naszych preferencji smakowych. Przyrządzony gzik ma formę gęstej pasty, którą można wykorzystać do podania chociażby ziemniaków. Właśnie na Wielkopolsce są znane pyry z gzikiem, czyli nic innego jak ziemniaki z twarogową pastą. Jak przygotować gzik samodzielnie?

Gzik - przepis

Jak zrobić gzik do ziemniaków i nie tylko? Przepis na gzik nie jest trudny. Mając przodków pochodzących z Wielkopolski, możemy spotkać się z przeróżnymi sposobami przyrządzania gziku. Nie znasz nikogo z tego regionu, a chcesz przygotować pyszny gzik? Nic trudnego! Wypróbuj nasz przepis. Przygotowanie pysznej pasty zajmie tylko chwilę.

Do przygotowania gziku potrzebujesz twaróg (najlepiej półtłusty), śmietanę 12% (dobrym wyborem jest także śmietana 18% oraz jogurt naturalny lub grecki) oraz przyprawy (sól i pieprz). To podstawowe składniki, które możesz wzbogacić dodatkami. Co wybrać? Możesz dodać do gziku szczypiorek, cebulkę, czosnek lub rzodkiewkę.

Ile dokładnie składników potrzeba? Kieruj się zasadą, która mówi by użyć 3 razy więcej twarogu niż śmietany. W kwestii przypraw i dodatków panuje pełna dowolność. Wszystko zależy od tego, co najbardziej lubimy. 

By przygotować gzik, musimy rozdrobnić twaróg np. widelcem. Następnie dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy, mieszamy i próbujemy, jaki jest w smaku. Doprawiamy tak długo, aż będzie najpyszniejszy. Jeśli chcemy dodać rzodkiewkę, szczypiorek lub cebulkę - siekamy je drobno w kosteczkę i dodajemy do mieszanki. Czosnek możemy zetrzeć na tarce lub przecisnąć przez metalową praskę. I gotowe!

Gzik do ziemniaków - tradycyjne danie z Wielkopolski

Gzik najczęściej jest podawany z ziemniakami. Gotujemy je w mundurkach w całości. Dodajemy do nich sól. Gdy już się ugotują, kroimy je na pół i nakładamy na każdą połówkę obfitą porcję gziku. Jak inaczej jeść gzik? Z czym jeszcze można go podawać? 

Kremowa pasta z twarogu sprawdza się świetnie także z pieczonymi ziemniakami. Możemy wykorzystać go także jako dodatek do obiadu. Wystarczy ugotować ziemniaki, udekorować je gzikiem, a do tego podać jajko sadzone lub ulubione mięso i pyszną surówkę. Wiosną warto wybrać młode ziemniaki, które z gzikiem są najlepsze! Te pomysły jednak sprowadzają się do przygotowywanych na różne sposoby ziemniaków. Czy można jeść gzik z czymś innym? 

Oczywiście! Pasta z twarogu i śmietany sprawdzi się świetnie także na kanapki. Najlepiej smakuje z dużą pajdą świeżego chleba. Jest idealna dla dzieci. Można z nią przygotować kanapki do szkoły lub pracy. Oprócz tego można ją przygotować na grilla. Potraktuj go jako dip do grillowanego mięsa. Idealnie pasuje do grillowanej piersi z kurczaka, ale możesz wypróbować go także z innymi rodzajami mięsa. 

Polecane przepisy

Ziemniaki faszerowane serem

Ziemniaki faszerowane serem

32 min Łatwy
Makaron z twarogiem, boczkiem i smażoną cebulą

Makaron z twarogiem, boczkiem i smażoną cebulą

19 min Łatwy
Kopytka z serem i bułką tartą

Kopytka z serem i bułką tartą

40 min Łatwy
Roladki z omletu z twarożkiem i warzywami

Roladki z omletu z twarożkiem i warzywami

23 min Łatwy
Roladki schabowe z chrzanem w galarecie

Roladki schabowe z chrzanem w galarecie

1 godz 16 min Łatwy
Makaron z truskawkami

Makaron z truskawkami

23 min Łatwy

Polecane artykuły

Ziemniaki na 5 sposobów
Ziemniaki na 5 sposobów
Z czym podawać placki ziemniaczane?
Z czym podawać placki ziemniaczane?
Domowe twarożki na 5 sposobów
Domowe twarożki na 5 sposobów
Jak zrobić masło ze śmietany w domu?
Jak zrobić masło ze śmietany w domu?
Jak zrobić domowy jogurt naturalny
Jak zrobić domowy jogurt naturalny
Jak ubić śmietanę na sztywno?
Jak ubić śmietanę na sztywno?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu