Fondue czekoladowe to smakowity deser, który połączysz z ulubionymi dodatkami owocowymi. Termin fondue odnosi się do francuskojęzycznego czasownika oznaczającego topienie się. W przypadku słodkiego deseru, mamy do czynienia z roztopioną czekoladą, która w połączeniu z innymi składnikami tworzy przepyszny deser. Czekoladowe fondue serwuje się w garnuszku, w którym następnie można maczać owoce lub ciastka. Co będzie potrzebne do wykonania tej oryginalnej pyszności?
Przed gotowaniem upewnij się, że posiadasz pod ręką wszystkie składniki. Niezbędna okaże się czekolada deserowa lub mleczna. Wybierz tę drugą, jeśli zależy Ci na większej słodyczy. Oprócz dwóch tabliczek czarnego smakołyku, zaopatrz się również w tłustą śmietankę. Najlepiej wybrać tę, która posiada 30% tłuszczu w swojej objętości. Opcjonalnie możesz dodać dodatki podbijające smak kremu. Częstym wyborem jest również cukier wanilinowy oraz szczypta soli. To wszystko. Jak widać, przepis na fondue czekoladowe nie wymaga szczególnie dużych zakupów. Oto lista składników potrzebnych do wykonania deseru dla dwóch lub trzech osób:
To najprostszy, klasyczny przepis na francuski deser. Kompozycja fondue z czekolady nie musi być ściśle narzucona. Do deseru można aplikować przeróżne dodatki, m.in. ekstrakt miętowy czy likier amaretto. Wszystko zależy od tego, jaką formę smakową chcesz na końcu uzyskać.
W fondue macza się owoce, choć cześć smakoszy poleca również nabieranie kremu za pomocą krakersów i ciasteczek. Pokrojone banany i truskawki robią największą furorę. Do maczania nadadzą się także kawałki ananasa, suszone morele, drylowane wiśnie i plasterki gruszki. Zadbaj o to, aby owoce były dokładnie oczyszczone i wysuszone ręcznikiem papierowym. Zanurzone cząstki możesz dodatkowo udekorować cukrowymi kuleczkami lub kolorową posypką.
Rozpieczętuj czekolady i połam je na mniejsze kawałki. Przełóż je do żaroodpornego garnuszka. Postaw naczynie na garnku z wodą. Fondue wyjdzie perfekcyjne, jeśli zastosujesz technikę gotowania w kąpieli wodnej. Włącz palnik i ustaw niewielki płomień. Powoli rozpuszczaj czekoladę, delikatnie mieszając całość. Pamiętaj, aby nawet na chwilę nie przerywać procesu mieszania. Kiedy czekolada się rozpuści, dodaj do garnka śmietanę. Najlepiej robić to porcjami, aby nie przesadzić z jej ilością. Fondue czekoladowe nie może być zbyt rzadkie, gdyż emulsja nie będzie lepić się do owoców.
Na samym końcu procesu gotowania dodaj do fondue nieco soli i cukru. Wymieszaj raz jeszcze zawartość garnuszka. Po chwili deser jest gotowy do natychmiastowego podania. Z czasem czekoladowy przysmak będzie tężeć, dlatego warto go zaserwować od razu po stworzeniu. Przygotuj widelczyki lub bambusowe szpikulce, które będą pomocne do zanurzania kawałów owoców. Jeśli fondue z czekolady zacznie zastygać, możesz dodać do niego jeszcze odrobinę śmietany.
Gotowe! Pyszne, czekoladowe fondue przygotujesz w zaledwie kilka minut.