Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt

×

Przetwory 2023 nowy sezon ebook pdf

Pobierz PDF
Jak przygotować fondue czekoladowe?

Jak przygotować fondue czekoladowe?

Rozglądasz się za czekoladowym deserem, który będzie rozkoszą dla podniebienia? Przygotuj pyszne fondue, które stworzysz w mgnieniu oka. Sprawdź nasz błyskawiczny przepis na ten smakołyk.

Czym jest fondue z czekolady?

Fondue czekoladowe to smakowity deser, który połączysz z ulubionymi dodatkami owocowymi. Termin fondue odnosi się do francuskojęzycznego czasownika oznaczającego topienie się. W przypadku słodkiego deseru, mamy do czynienia z roztopioną czekoladą, która w połączeniu z innymi składnikami tworzy przepyszny deser. Czekoladowe fondue serwuje się w garnuszku, w którym następnie można maczać owoce lub ciastka. Co będzie potrzebne do wykonania tej oryginalnej pyszności?

Zanim zaczniesz przygotowywać fondue

Przed gotowaniem upewnij się, że posiadasz pod ręką wszystkie składniki. Niezbędna okaże się czekolada deserowa lub mleczna. Wybierz tę drugą, jeśli zależy Ci na większej słodyczy. Oprócz dwóch tabliczek czarnego smakołyku, zaopatrz się również w tłustą śmietankę. Najlepiej wybrać tę, która posiada 30% tłuszczu w swojej objętości. Opcjonalnie możesz dodać dodatki podbijające smak kremu. Częstym wyborem jest również cukier wanilinowy oraz szczypta soli. To wszystko. Jak widać, przepis na fondue czekoladowe nie wymaga szczególnie dużych zakupów. Oto lista składników potrzebnych do wykonania deseru dla dwóch lub trzech osób:

  • dwie tabliczki czekolady – gorzkiej lub mlecznej,
  • ok. 100 gramów tłustej śmietanki 30%,
  • szczypta zmielonej soli,
  • pół łyżeczki cukru wanilinowego WINIARY,
  • dodatki do maczania – owoce lub ciasteczka.

To najprostszy, klasyczny przepis na francuski deser. Kompozycja fondue z czekolady nie musi być ściśle narzucona. Do deseru można aplikować przeróżne dodatki, m.in. ekstrakt miętowy czy likier amaretto. Wszystko zależy od tego, jaką formę smakową chcesz na końcu uzyskać.

Na początku przygotuj owoce

W fondue macza się owoce, choć cześć smakoszy poleca również nabieranie kremu za pomocą krakersów i ciasteczek. Pokrojone banany i truskawki robią największą furorę. Do maczania nadadzą się także kawałki ananasa, suszone morele, drylowane wiśnie i plasterki gruszki. Zadbaj o to, aby owoce były dokładnie oczyszczone i wysuszone ręcznikiem papierowym. Zanurzone cząstki możesz dodatkowo udekorować cukrowymi kuleczkami lub kolorową posypką.

Fondue czekoladowe - przepis krok po kroku

Rozpieczętuj czekolady i połam je na mniejsze kawałki. Przełóż je do żaroodpornego garnuszka. Postaw naczynie na garnku z wodą. Fondue wyjdzie perfekcyjne, jeśli zastosujesz technikę gotowania w kąpieli wodnej. Włącz palnik i ustaw niewielki płomień. Powoli rozpuszczaj czekoladę, delikatnie mieszając całość. Pamiętaj, aby nawet na chwilę nie przerywać procesu mieszania. Kiedy czekolada się rozpuści, dodaj do garnka śmietanę. Najlepiej robić to porcjami, aby nie przesadzić z jej ilością. Fondue czekoladowe nie może być zbyt rzadkie, gdyż emulsja nie będzie lepić się do owoców.

Tuż przed podaniem czekoladowego fondue

Na samym końcu procesu gotowania dodaj do fondue nieco soli i cukru. Wymieszaj raz jeszcze zawartość garnuszka. Po chwili deser jest gotowy do natychmiastowego podania. Z czasem czekoladowy przysmak będzie tężeć, dlatego warto go zaserwować od razu po stworzeniu. Przygotuj widelczyki lub bambusowe szpikulce, które będą pomocne do zanurzania kawałów owoców. Jeśli fondue z czekolady zacznie zastygać, możesz dodać do niego jeszcze odrobinę śmietany.

Gotowe! Pyszne, czekoladowe fondue przygotujesz w zaledwie kilka minut.

Polecane przepisy

Gorąca czekolada do picia

Gorąca czekolada do picia

12 min Łatwy
Tartaletki czekoladowe

Tartaletki czekoladowe

50 min Łatwy
Babka z kakao

Babka z kakao

1 godz 20 min Łatwy
Pyszny i prosty krem czekoladowy z malinowym musem

Pyszny i prosty krem czekoladowy z malinowym musem

34 min Łatwy
Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

3 godz Łatwy
Ciasto karmelowo-budyniowe na herbatnikach (bez pieczenia)

Ciasto karmelowo-budyniowe na herbatnikach (bez pieczenia)

5 godz 20 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Polewa czekoladowa – jak rozpuścić czekoladę?
Polewa czekoladowa – jak rozpuścić czekoladę?
Suflet czekoladowy, który nie opadnie —  jak zrobić
Suflet czekoladowy, który nie opadnie —  jak zrobić
Jak zrobić idealny lukier?
Jak zrobić idealny lukier?
Jak zrobić domową białą czekoladę?
Jak zrobić domową białą czekoladę?
Temperowanie czekolady
Temperowanie czekolady
Jak zrobić kruszonkę do ciasta?
Jak zrobić kruszonkę do ciasta?
Zobacz więcej artykułów
Podziel się ciepłem konkurs LP banner nasze produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu