Suflet czekoladowy większości miłośników słodkich deserów kojarzy się z trudnym do wykonania wypiekiem. Jest to deser doskonały, który zwraca uwagę swoją delikatnością, lekkością oraz czekoladową konsystencją pianki. Ciasto powinno być w środku wilgotne, dlatego jego przygotowanie wymaga uwagi i dobrego przepisu. Poznaj najlepszy sposób na suflet czekoladowy, który się zawsze udaje!
Suflet czekoladowy to delikatny deser, którego przygotowanie wymaga skupienia. Jest on dość prosty do przyrządzenia, warto jednak ściśle trzymać się sprawdzonego przepisu. Najlepszy przepis na 4 porcje czekoladowego sufletu zawiera następujące składniki:
Składniki te nie powinny być zimne, dlatego warto je wyciągnąć z lodówki odpowiednio wcześniej. Najlepiej, gdy będą miały temperaturę pokojową. Przekonaj się, jak zrobić suflet czekoladowy krok po kroku.
Przygotowanie sufletu warto rozpocząć od przygotowania czterech ramekinów o pojemności około 180 mililitrów. Środek każdego należy dokładnie wysmarować masłem w temperaturze pokojowej po same brzegi, ponieważ suflet czekoladowy rośnie nawet do trzech centymetrów ponad formę ramekina. Następnie wnętrze trzeba wysypać drobnym cukrem, a jego nadmiar usunąć. Forma do deseru jest gotowa, czas przystąpić do dalszych czynności. W międzyczasie warto włączyć piekarnik, aby nagrzał się do temperatury 200ºC.
Po wyjęciu czekolady z opakowania drobno się ją sieka i odkłada na bok. W garnku z grubszym dnem powinno się umieścić cukier, kremówkę oraz wybrany aromat, a następnie podgrzać zawartość naczynia. Po zagotowaniu garnek trzeba zdjąć z kuchenki i od razu wsypać pokrojoną wcześniej czekoladę. Całość odstawiamy na 2 minuty, następnie wszystko mieszamy. Czekolada powinna się całkowicie rozpuścić, gdyż masa musi mieć konsystencję delikatnego sosu czekoladowego.
Jajka rozbijamy i dzielimy. Żółtka dodajemy do przestudzonego sosu czekoladowego, natomiast białka należy ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do lekko płynnej masy czekoladowej połączonej z żółtkami należy dodawać pianę z białek porcjami, aby połączyć wszystkie składniki. Ciasto nie może być zbyt długo mieszane, aby nie rozbić pęcherzyków powietrza. To one nadają puszystość, jaką wyróżnia się suflet czekoladowy.
Tak przygotowaną masę sufletową należy rozlać do gotowych ramekinów. Warto zachować dwa do trzech milimetrów wolnej przestrzeni przy górnej krawędzi, a następnie formy włożyć do piekarnika nagrzanego do 200ºC, aby po 30 sekundach obniżyć ją do 180ºC. Czas pieczenia wynosi około 15 minut. W przypadku wyboru termoobiegu deser będzie gotowy trochę szybciej, natomiast w przypadku funkcji góra — dół czas ten może ulec nieznacznemu wydłużeniu.
Suflet czekoladowy z płynnym środkiem to deser idealny, który przypadnie do gustu nawet bardzo wybrednym smakoszom. Doskonale sprawdzi się w czasie uroczystej kolacji we dwoje, jak i podczas spotkania w większym gronie. To ciekawa propozycja na spotkanie z przyjaciółką lub miłe popołudnie w domowym zaciszu. Ilość składników jest niewielka i zawsze znajdzie się w domowej spiżarce. Wystarczy znaleźć chwilę czasu, aby móc delektować się sufletem czekoladowym z płynnym środkiem przygotowanym we własnej kuchni.
Gotowy deser można podawać wraz z bitą śmietaną i owocem sezonowym. Dobrze sprawdzą się maliny i truskawki, które idealnie komponują się z czekoladą. W minimalistycznym podaniu suflet czekoladowy można oprószyć cukrem pudrem i przystroić listkiem mięty. Ciekawą propozycją może okazać się również sos z malin, których delikatna kwasowość świetnie współgra ze słodyczą czekolady oraz płynnym środkiem sufletu. Nie zaszkodzi tu także gałka lodów waniliowych.