Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
1111_DSC_0202.jpg ZWZ WINIARY

Pomidorowy zawrót głowy, czyli kilka praktycznych porad

Pomidory to jedne z najbardziej lubianych i najczęściej wykorzystywanych produktów w kuchni. Są bazą kochanej przez wszystkie dzieci – i te duże, i te małe – pomidorówki, stanowią smaczny i zdrowy dodatek do sałatek i kanapek. Można przygotować z nich przecier, koncentrat, sos lub po prostu je ususzyć. Pomidory mają bardzo dużo zastosowań!

Warto korzystać z nich zwłaszcza teraz, kiedy mamy jeszcze dostęp do naszych krajowych pomidorów.

Powinny sięgać po nie osoby dbające o linię, bo są niskokaloryczne, a poza tym stanowią bogate źródło witaminy C i potasu. Pomidory zawierają też drogocenny likopen, który ma działanie przeciwutleniające. Najwięcej likopenu znajdziemy  w pomidorach przetworzonych (koncentrat pomidorowy, ketchup). Warto też zaznaczyć, że likopen wchłania się lepiej z pomidorów w postaci sosów czy przecierów, niż ze świeżych owoców.

Jeśli wiemy już, że pomidory warto jadać jak najczęściej i to pod każdą postacią, to warto też dowiedzieć się jak je przechowywać oraz jak łatwo i szybko możemy je obrać.

Jak przechowywać pomidory?

1. Najczęściej popełnianym błędem jest przechowywanie pomidorów w lodówce. Do lodówki wkładamy jedynie kawałek przekrojonego pomidora, który nam został, a wszystkie pozostałe owoce przechowujemy w temperaturze pokojowej.

2. Układamy je szypułką do góry.

3. Wybieramy miejsce nienasłonecznione. Idealnie sprawdzi się półka kuchenna (z dala od miejsca, w którym gotujemy – ze względu na wyższą temperaturę).

Prawidłowo przechowywane pomidory odwdzięczą się nam wyjątkowym smakiem, aromatem i kolorem.

DSC_0217-horz.jpg ZWZ WINIARY

Jakiś czas temu na naszej stronie na facebooku wywiązała się rozmowa odnośnie pomidorów i nasza czytelniczka, pani Elżbieta podzieliła się cennymi wskazówkami dotyczącymi przechowywania krzaków pomidorów, które wyhodujemy sami w ogródku.

1. Wszystkie owoce należy zebrać przed nadejściem pierwszych przymrozków.

2. Krzaki pomidorów przewiązujemy tasiemką lub sznurkiem i wieszamy korzeniami do góry (w piwniczce, komórce lub w garażu).

3.  Co jakiś czas kontrolujemy i oglądamy pomidory.

4. Optymalna temperatura do przechowywanie jeszcze niedojrzałych pomidorów to 12- 13º.

DSC_0211-horz1.jpg ZWZ WINIARY

 

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Jak obierać pomidory?

1. Pomidory myjemy i usuwamy z nich szypułkę.

2. Nożykiem z ostrym końcem usuwamy resztę szypułki .

3. Pomidory nacinamy na krzyż.

4. Do garnka lub rondelka wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia.

5. Pomidory wkładamy łyżką cedzakową do gorącej wody na kilkanaście sekund.

6.  Zaraz po wyjęciu z garnka z gorącą wodą, zanurzamy je w misce z zimną wodą i obieramy ze skórki.

DSC_0186-horz.jpg ZWZ WINIARYDSC_0193-horz.jpg

Wielbicielom pomidorowych smaków polecam:

  • Domowy przecier pomidorowy
  • Domowe suszone pomidory
  • Zupę z dyni z przecierem pomidorowym
  • Zupę pomidorową z pieczonych pomidorów
  • Tomato bisque
  • Zupę pomidorową z ryżem i papryką pieczoną
  • Zupę z kurek z suszonymi pomidorami

Polecane artykuły

Jak obierać szparagi
Jak obierać szparagi?
krojenie cebuli
Sprawdzone sposoby na obieranie cebuli
Jakie zupy warto przygotować na wakacyjne upały ZWZ WINIARY
Jakie zupy warto przygotować na wakacyjne upały?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu