Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Pektyna - co to jest i jakie ma zastosowania? porady

Pektyna - co to jest i jakie ma zastosowania?

Pektyna to substancja naturalnego pochodzenia, choć na etykietach produktów spożywczych widnieje jako E440. Przedrostek "E" sprawia, że wiele osób postrzega ją w kategorii konserwantu, jednak w rzeczywistości stanowi ona roślinny zamiennik żelatyny. Jest niezbędna do nadania odpowiedniej konsystencji niektórym produktom spożywczym, w tym na przykład dżemom czy konfiturom. Czym jest pektyna i gdzie znajduje zastosowanie?

Pektyna - co to jest?

Pektyna stanowi jeden z podstawowych elementów struktur roślinnych. W ujęciu biologicznym są to polisacharydy naturalnie występujące w postaci blaszek w ścianach komórkowych i w przestrzeniach międzykomórkowych. Bardzo duże ilości pektyn zawiera większość owoców, w tym:

  • jabłka,
  • śliwki,
  • winogrona,
  • cytryny,
  • pomarańcze.

Znajdziemy je również w niektórych warzywach. Pektyna owocowa występuje w największym stężeniu w okazach dojrzałych, mniej natomiast znajdziemy jej w owocach dopiero dojrzewających.

Jakie właściwości mają pektyny?

Wiedząc, co to pektyna, można odpowiedzieć sobie na pytanie, jakie dokładnie właściwości posiada? Jak łatwo zauważyć, stanowi ona składnik wielu produktów gotowych, w tym dżemów oraz konfitur. W przemyśle spożywczym na szeroką skalę wykorzystywana jest zwłaszcza pektyna jabłkowa oraz pektyna cytrusowa, co wynika między innymi z niskich kosztów oraz łatwości ich pozyskania. Pektyny wykazują właściwości:

  • zagęszczające,
  • żelujące,
  • emulgujące.

Dzięki temu znajdują zastosowanie przede wszystkim jako zamiennik żelatyny zwierzęcej, zwłaszcza w przypadku wegetarian oraz wegan. Pektyna owocowa bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, a efektywność żelowania zależy między innymi od:

  • pH roztworu,
  • ilości cukru,
  • temperatury roztworu,
  • jonów metali, jakie zawarte są w wodzie.

Zastosowanie pektyny w kuchni

W przemyśle spożywczym coraz częściej wykorzystuje się substancję, jaką jest pektyna - zastosowanie znalazła między innymi w produkcji:

  • dżemów,
  • konfitur,
  • galaretek owocowych,
  • koncentratów,
  • nadzienia cukierniczego,
  • żywności dietetycznej.

W celu przygotowania tych samych produktów można używać jej w domowych warunkach. Co ciekawe, składnik ten często dodawany jest również do niesłodkich produktów, takich jak wędliny, serki topione czy konserwy. Producenci chętnie wybierają właśnie pektynę, gdyż imituje ona właściwości tłuszczu zwierzęcego.

Jak zrobić domową pektynę?

Pektynę bez większego problemu można zakupić w sklepie, jednak istnieje też możliwość przygotowania jej w domowych warunkach. Będą do tego potrzebne:

  • 1 kg odpadów owocowych - na przykład obierków jabłek,
  • 175 ml wody.

Warto trzymać się proporcji - jeśli dysponujemy 2 kg odpadów, dodajemy do nich 350 ml wody. Całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, przez około 20 minut. Następnie roztwór studzimy i umieszczamy na sicie, pod którym powinno znajdować się naczynie na całą noc. Uzyskana w ten sposób ciecz, znajdująca się w naczyniu to właśnie pektyna, którą można wykorzystać na przykład do przygotowania domowych przetworów.

Pektyna do dżemów - jak stosować?

W domowych warunkach, pektyna najczęściej używana jest do przygotowywania dżemów lub konfitur. Pozwala ona uzyskać odpowiednią gęstość wyrobu. Powinno się dobierać około 30 g pektyny na 2 kg owoców. Najpierw do przygotowanych owoców, należy dodać szklankę wody i zagotować całość. Pektynę (30 g) należy wymieszać z jedną szklanką cukru, a potem wsypać do gotujących się owoców. Taki roztwór gotujemy do całkowitego rozpuszczenia, około 4-8 minut. Alternatywnym rozwiązaniem jest wymieszanie jej z połową szklanki cukru i dodanie mieszanki do dżemu już pod koniec gotowania. Ważne, aby przestrzegać konkretnych proporcji, gdyż w przeciwnym razie dżem może być zbyt gęsty bądź odwrotnie, jego konsystencja zamiast zwartej będzie lejąca. 

Polecane przepisy

Dżem z gruszek

Dżem z gruszek

2 godz 42 min Łatwy
Konfitura ze śliwek i moreli z dodatkiem… amaretto

Konfitura ze śliwek i moreli z dodatkiem… amaretto

3 godz 13 min Łatwy
Powidła śliwkowo-czekoladowe

Powidła śliwkowo-czekoladowe

2 godz 39 min Łatwy
Dżem truskawkowo-rabarbarowy

Dżem truskawkowo-rabarbarowy

28 min Łatwy
Sok z aronii na zimę

Sok z aronii na zimę

47 min Łatwy
Śliwki w syropie

Śliwki w syropie

1 godz Łatwy

Polecane artykuły

Przetwory z wiśni na zimę
Przetwory z wiśni na zimę
Dżem z dyni - jak go przyrządzić domowym sposobem?
Dżem z dyni - jak go przyrządzić domowym sposobem?
Owocowe konfitury
Owocowe konfitury
Pasteryzacja – jak pasteryzować przetwory
Pasteryzacja – jak pasteryzować przetwory
Przetwory z owoców lata – pyszne pomysły
Przetwory z owoców lata – pyszne pomysły
Smakowy cukier do owoców
Smakowy cukier do owoców
Zobacz więcej artykułów
Podziel się ciepłem konkurs LP banner nasze produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu