Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Lemon curd - porady

Lemon curd - jak zrobić idealną masę?

Lemon curd to masa, której nie da się podrobić. Dzięki intensywnemu cytrynowemu smakowi oraz dużej dozie słodkości podbija kubki smakowe miłośników słodyczy. Sprawdź, jak zrobić ją w domowym zaciszu. Dowiedz się, w jaki sposób ją podawać i z jakimi ciastami komponuje się najlepiej.

Lemon curd — czego będziesz potrzebować?

Aby zrobić lemon curd, potrzebujesz zaledwie kilku składników oraz mniej niż pół godziny wolnego czasu. Pomimo tego, że ta masa to prawdziwy Mercedes wśród słodyczy, to jej wykonanie zajmie Ci zaledwie chwilę. Do stworzenia lemon curd na jedno średniej wielkości ciasto przygotuj 4 cytryny. Powinny być one soczyste, ponieważ potrzebujesz ok. 200 ml soku. Przydadzą się także 3 duże jaja, 150 g cukru i 120 g masła. Składniki gotowe? Czas przejść do gotowania!

Lemon curd — przepis krok po kroku

Pomimo swojego doskonałego smaku, lemon curd jest bardzo łatwa w przygotowaniu. W pierwszej kolejności należy wycisnąć sok z cytryny. Później, pozostałe skórki wyparz we wrzącej wodzie i zetrzyj na tarce. Tak przygotowaną cytrynę wrzuć do niewielkiego garnka i dodaj cukier oraz jajka. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie dołóż do niej masło. Miksturę połóż na niewielkim ogniu i podgrzewaj, delikatnie mieszając od czasu do czasu. Kiedy masło się rozpuści, zwiększ moc ognia, nadal mieszając. Gotuj, dopóki krem nie zgęstnieje do konsystencji budyniu. Zazwyczaj trwa to ok. 20 minut. Po tym czasie, Twój lemon curd jest gotowy. Możesz od razy wykorzystać go do stworzenia przepysznego ciasta lub też przechowywać w lodówce w szklanym pojemniku do dwóch tygodni.

Sernik z lemon curd

Jednym z najbardziej popularnych ciast, które robi się z wykorzystaniem lemon curd, jest sernik. Smak nabiału i cytryny doskonale się łączą, tworząc niezwykłą fuzję smaków. Czego będziesz potrzebować? Oczywiście wcześniej przygotowanej masy oraz 250 gramów herbatników, 70 g masła, 750 g twarogu półtłustego, 26 ml śmietany kremówki 36%, 150 g cukru i 2 jajka.

W pierwszej kolejności przygotuj spód. Drobno pokrusz herbatniki, roztop masło, a następnie całość dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę wylej na tortownicę o średnicy ok. 20-25 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Uformuj spód i odstaw do lodówki. W tym czasie zajmij się przygotowaniem masy sernikowej. Zacznij od zmiksowania sera z cukrem. Następnie ciągle miksując, dodawaj po kolei jajka i śmietanę. Tak przygotowaną masę, wylej na tortownicę ze spodem. Całość piecz godzinę w temperaturze 160°C, a następnie schłodź. Teraz czas na krem cytrynowy z lemon curd. Wyłóż go delikatnie na sernik i przepyszne ciasto gotowe!

Tarta z lemon curd

Kolejna propozycja na lemon curd to aromatyczna tarta. Aby ją wykonać, będziesz potrzebować 80 g masła, 130 g mąki pszennej, 40 g cukru i 1 żółtko. Wszystkie składniki należy razem wymieszać, a następnie wyłożyć je na tortownicę o wymiarach ok. 20-25 cm. Tak wykonany spód, piecz ok. 20 minut w temperaturze 180°C. W międzyczasie zrób krem z lemon curd i mascarpone. Oprócz cytrynowej masy będziesz potrzebować 130 g mascarpone i 250 ml śmietany kremówki 36%. Śmietanę delikatnie ubij, a następnie połącz je z pozostałymi składnikami. Całość wyłóż na upieczony i wystygnięty spód tarty. Smacznego!

Jak podawać ciasto z lemon curd?

Ciasta z lemon curd są bardzo słodkie, dlatego świetnie sprawdzają się w połączeniu z gorzkimi napojami. Możesz je podawać, np. z niesłodzoną herbatą lub kawą. Doskonale także sprawdzi się obok soku z cytrusów, np. grejpfrutów lub po wytrawnym posiłku.

Polecane przepisy

Tarta cytrynowa z bezą

Tarta cytrynowa z bezą

2 godz 45 min Łatwy
Ciasto Malinowa Chmurka

Ciasto Malinowa Chmurka

2 godz 10 min Trudny
Kopiec kreta

Kopiec kreta

3 godz Średni
Waniliowy sernik z owocami i kremem cytrynowym

Waniliowy sernik z owocami i kremem cytrynowym

6 godz 55 min Łatwy
Tarta z kremem budyniowym i mango

Tarta z kremem budyniowym i mango

1 godz 23 min Łatwy
Napoleonka

Napoleonka

3 godz 15 min Średni
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jak zrobić ganache – krem do ciast i mazurków?
Jak zrobić ganache – krem do ciast i mazurków?
8 przepisów na ciasta z budyniem, które zawsze się udają
8 przepisów na ciasta z budyniem, które zawsze się udają
Tarta Tatin i inne tarty!
Tarta Tatin i inne tarty!
Najlepsze sposoby na kruche ciasto
Najlepsze sposoby na kruche ciasto
Jak zrobić idealną bezę
Jak zrobić idealną bezę
Jak zrobić idealny lukier?
Jak zrobić idealny lukier?
Zobacz więcej artykułów
Podziel się ciepłem konkurs LP banner nasze produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu