Kleik kukurydziane - przysmak starszych i młodszych, który w swoim smaku jest dość neutralny. Co jest jednak najważniejsze, danie to jest wyjątkowo szybkie w przygotowaniu i nie zabiera zbyt wiele czasu. Idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy poszukujemy przekąski lub podwieczorku i chcemy go zrobić z tego, co już posiadamy w swojej kuchni. Przepis na kleik obejmuje jedynie kilka, prostych składników, a także odrobinę cierpliwości. Dzięki niemu napełnimy swój brzuch i przeniesiemy się do lat naszego dzieciństwa.
Nie da się ukryć, że kleik kukurydziany można przygotować samodzielnie w domu i dodatkowo będzie potrzebne od tego tylko kilka składników. Bez większego problemu znajdziemy je w każdym markecie. Proces wykonania również nie należy do najtrudniejszych i nawet bez większych zdolności kulinarnych, będziemy sobie mogli z tym poradzić.
Jeśli zabieramy się z wykonanie kleiku kukurydzianego w domu, to nie musimy się martwić o to, że jego przygotowanie będzie wymagało długich godzin spędzonych w sklepie pożywczych. Wystarczy mieć jedynie:
Podane powyżej proporcje pozwolą przygotować jedną miseczkę kleiku kukurydzianego. Jeśli chcemy wykonać więcej porcji, wówczas podane powyżej proporcje możemy dowolnie modyfikować.
Kleik kukurydziany - przepis sprawdzony i tak prosty w przygotowaniu, że aż rośnie apetyt! Na samym początku w małym rondelku musimy zagotować mleko lub wodę. Wybierając mleko pamiętajmy o tym, by się ono nie przypaliło, więc trzeba je regularnie mieszać. Kolejno dorzucamy kaszkę kukurydzianą i zmniejszamy ogień. Cały czas mieszamy, by kleik kukurydziany nie przywarł do ścianek naczynia. Po kilku minutach, kaszka kukurydziana powinna spęcznieć i będzie gotowa do podania. Jeśli zdecydowaliśmy się nieco osłodzić kleik kukurydziany, wówczas na sam koniec możemy dodać łyżkę syropu daktylowego, miodu lub innego słodzika. Kleik kukurydziany możemy także przechować w lodówce i zjeść na drugi dzień, nawet na zimno.
Okazuje się, że kleik kukurydziany sam w sobie jest daniem kompletnym. To lekka przekąska lub równie lekkie danie główne, które zapewni nam uczucie sytości na długi czas. Jeśli jednak mamy ochotę, możemy podawać go z ulubionymi dodatkami. Najczęściej wierzch kleiku posypuje się dodatkowo prażonymi migdałami, wiórkami kokosowymi lub rodzynkami czy innymi bakaliami. Dodatkowo, możemy także wymieszać go z ulubionym dżemem lub podawać ze świeżymi owocami w formie śniadanie. Owoce suszone również świetnie się sprawdzą. Kleik kukurydziany jest daniem względnie uniwersalnym, więc ilość i jakość dodatków, które do niego zaserwujemy, zależy tylko od naszych preferencji. Jeśli jednak serwujemy go naszym pociechom, to będzie on z pewnością wystarczający, bez dodatkowych urozmaiceń.