Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jak zrobić kleik ryżowy? porady

Jak zrobić kleik ryżowy?

Kleik ryżowy to danie nie tylko dla dzieci, ale również dla dorosłych. Jest lekkostrawny i pożywny, sprawdzi się również przy zatruciach pokarmowych. Dzięki różnym dodatkom może być to również smaczne danie, po które zarówno dzieci, jak i dorośli będą chętnie sięgać.

Czym jest kleik?

Kleik ryżowy jak sama nazwa wskazuje, jest potrawą przygotowywaną z ryżu, o konsystencji papki. Ze względu na to, że bardzo rzadko wywołuje alergię, kleik może jeść każdy. Kleik ryżowy na wodzie to idealne rozwiązanie dla osób, które nie mogą spożywać laktozy - w przeciwnym wypadku można przygotowywać kleik na bazie mleka. Kleik do pożywne i zdrowe danie, które mogą spożywać osoby mające uczulenie na gluten.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Kleik ryżowy - przepis

Kleik ryżowy - jak zrobić? To naprawdę bardzo proste, nawet przygotowując kleik całkowicie od podstaw, bez sięgania po gotowe produkty w proszku.

Kleik przygotowuje się z ryżu, który musi być jak najmocniej rozgotowany. Przepis na kleik ryżowy uwzględnia wyłącznie krótkie odmiany ryży, czyli jaśminowy, basmanti czy arborio. Tylko te rodzaje łatwo sklejają się w czasie gotowania, co pozwala na szybkie osiągnięcie pożądanej konsystencji. Kleik można przygotować na mleku lub wodzie.

Przygotowując kleik samodzielnie, ryż należy gotować na małym ogniu i mieszać go przez cały czas, aby się nie przypalił. W tym przypadku ryż należy gotować dłużej niż normalnie i w znacznie większej ilości wody (lub mleka) - najlepiej by na każde 100 g ryżu przypadał litr wody (lub mleka). Jeżeli do przygotowania kleiku stosowany jest ryż w torebkach, należy przesypać ziarna do garnka. Danie będzie gotowe, gdy osiągnie konsystencję przypominającą papkę.

Kleik można przygotować nie tylko z białego ryżu. Nadaje się również do tego również jego brązowa odmiana, należy jednak pamiętać o tym, by przed gotowaniem moczyć ziarna całą noc. Ponadto do przygotowania kleiku można wykorzystać płatki owsiane, kaszę mannę, kaszę kukurydzianą czy kaszę jęczmienną.

Dlaczego warto jeść kleik ryżowy?

Kleik ryżowy to po prostu rozgotowany ryż w postaci papki, o neutralnym smaku. Ze względu na to, że jest to danie lekkostrawne i bezglutenowe, sięgać po nie może naprawdę każdy. Kleik sprawdzi się również w diecie osób zmagających się z problemami ze strony układu pokarmowego, czy tych, którzy chcą spożywać lekkie i pełnowartościowe posiłki.

Kleik ryżowy - z czym podawać?

Kleik ryżowy ma neutralny smak, który można wzbogacić poprzez zastosowanie odpowiednich dodatków. Możliwości wzbogacenia smaku jest naprawdę wiele, można zastosować zarówno musy owocowe jak i dodawać do niego owoce w całości (zależy to od wieku osoby, dla której przygotowywany jest posiłek). Kleik świetnie smakuje również z dodatkiem cynamonu czy wanilii. Tak naprawdę dodawać do niego można naprawdę wszystko, w zależności od własnych preferencji smakowych.

Jak wykorzystać kleik ryżowy?

Kleik ryżowy może być nie tylko samodzielnym daniem, istnieje również mnóstwo przepisów, do których można do wykorzystać. Kleik to przede wszystkim baza do pasztetu z czerwonej soczewicy, dzięki dodatkom owoców, czekolady czy kakao kleik może być zdrowszym deserem. Do czego jeszcze można wykorzystać kleik? Można przy jego pomocy zagęszczać zupy czy sosy, warto również dodawać go do klopsików czy wykonać na jego bazie jaglankę.

Polecane przepisy

Jaglanka śniadaniowa, czyli kasza jaglana na mleku owsianym

Jaglanka śniadaniowa, czyli kasza jaglana na mleku owsianym

22 min Łatwy
Owsianka z bananem

Owsianka z bananem

25 min Łatwy
Deser z komosy ryżowej z cynamonem

Deser z komosy ryżowej z cynamonem

23 min Łatwy
Płatki ryżowe na mleku z bananem

Płatki ryżowe na mleku z bananem

22 min Łatwy
Pieczona owsianka z bananem i jabłkiem

Pieczona owsianka z bananem i jabłkiem

49 min Łatwy
Domowe musli z owocami

Domowe musli z owocami

19 min Łatwy

Polecane artykuły

owsianka z owocami
Jak zrobić idealną owsiankę?
Jak ugotować kaszę jaglaną
Jak ugotować kaszę jaglaną
Jak gotować komosę ryżową
Jak gotować komosę ryżową
Śniadania pełne słońca
Śniadania pełne słońca
Płatki owsiane — gotowane czy na zimno?
Płatki owsiane — gotowane czy na zimno?
Kasza jaglana – lekkostrawna i pyszna! ZWZ WINIARY
Kasza jaglana – lekkostrawna i pyszna!
Zobacz więcej artykułów
Podziel się ciepłem konkurs LP banner nasze produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu