Kasza manna na mleku na gęsto to jeden z klasycznych przepisów, którym raczą się zarówno najmłodsi jak i nieco starsi. Jednocześnie co można zrobić w sytuacji, kiedy występuje nietolerancja pokarmowa na mleko? Czy należy w tym wypadku zrezygnować ze smakowitej kaszy manny? Okazuje się, że nie. Można bowiem w prosty sposób przygotować ją na wodzie. Faktem jest, że w tej wersji tego dania możemy spodziewać się nieco innego smaku. Niemniej jednak daje ono znacznie więcej możliwości pod względem serwowania. Możemy taką kaszę mannę na wodzie podawać wraz z roztopionym masełkiem, a także dodać ją do mięsnego dania w formie smakowitego dodatku.
Kasza manna na wodzie - jak przygotować? Otóż to doskonałe danie dla seniorów, dzieci, a także osób dorosłych nie wymaga od nas zbyt dużego zaangażowania, czy wymyślnych, fantazyjnych składników. Co więcej, samo przygotowanie tej wersji smakowitej manny nie powinno nam zająć więcej niż tylko kilka minut.
Do przygotowania kaszy manny na wodzie potrzebne jest nam tylko kilka, prostych składników. Należą do nich:
Kasza manna na wodzie - proporcje, które zostały podane, dotyczą jedynie 2 porcji tego dania. Jeśli chcemy przygotować je w znacznie większej ilości, wówczas musimy je optymalnie zwiększyć. Podobnie zresztą jak w przypadku, kiedy chcemy przygotować jedynie jedna porcję.
Przygotowanie kaszy manny na wodzie jest nie tylko proste, ale także i wyjątkowo szybkie. Zacznijmy od tego, by do niewielkiego rondelka wlać szklankę zimnej wody. Zanim jeszcze zacznie się ona gotować, powinniśmy wsypać przygotowaną kaszę mannę. Palnik powinien być ustawiony na średnią moc. Dbajmy także o to, by kaszę mannę cały czas mieszać, by nie przywarła ona do rondelka. Obserwujmy moment, w którym zacznie ona gęstnieć i przypominać klasyczny kleik. Powinno to nastąpić po około 4-5 minutach stopniowego podgrzewania. W momencie, kiedy kasza manna zacznie lekko bulgotać, oznacza, że jest ona gotowa. Wówczas możemy ją zdjąć z palnika i podawać na gorąco lub poczekać do momentu, w którym ona ostygnie.
Zgodnie z tym, co zostało już wspomniane, kasza manna na wodzie jest jednym z lepszych i bardziej uniwersalnych dodatków do większości dań. Wobec tego, jeśli chcemy możemy podawać ją w formie śniadania, na zimno w towarzystwie sezonowych owoców i bakalii. Takie pożywne śniadanie z pewnością doda nam energii na cały dzień. Jeśli jednak chcemy, to możemy podawać ją w formie ciepłej "na słono" w towarzystwie gotowanych warzyw lub mięsnych potrawek. W tym wypadku więc wybór zależy tylko od nas samych. Nic nie stoi również na przeszkodzie, by kaszę mannę na wodzie spożywać w najprostszej postaci - bez żadnych dodatków i ulepszaczy, by zachować jej naturalny, wyjątkowy smak.