Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Sprawdź, jak gotować kasze, aby zachowały swoje dobroczynne właściwości, odpowiednią sypkość i pyszny smak. Wybierając kaszę, staraj się sięgać po tę gotowaną w garnku luzem. Aby nadać kaszy smaku możesz gotować ją nie tylko na wodzie, ale też na bulionie, a np. kaszę jaglaną także na mleku.

Kasza jęczmienna

Porcja na osobę: ok. 50 gramów (1/3 szklanki) suchej kaszy Ilość wody: ok. 2,5 porcji wody na 1 porcję kaszy Sposób gotowania: 1. Kaszę przepłucz na sitku, aż woda będzie czysta. 2. Wodę zagotowuj pod przykryciem z dodatkiem niewielkiej ilości oleju oraz soli. 3. Wsyp kaszę, zamieszaj, przykryj i ponownie zagotuj wodę. Po zagotowaniu zmniejsz gaz na minimalny. 4. Kaszę gotuj ok 15-25 minut* (zależnie od grubości ziaren) nie mieszając. 5. Po ugotowaniu zostaw kaszę pod przykryciem, aż wchłonie resztę wody. *pęczak gotuj 30 minut

Kasza gryczana

Porcja na osobę: ok. 50 gramów (1/3 szklanki) suchej kaszy Ilość wody: ok. 2 porcji wody na 1 porcję kaszy Sposób gotowania: 1. Wodę zagotuj pod przykryciem z dodatkiem niewielkiej ilości oleju oraz soli. 2. Wsyp kaszę, zamieszaj, przykryj i ponownie zagotuj wodę. Po zagotowaniu zmniejsz gaz na minimalny. 3. Kaszę gotuj ok. 15 minut nie mieszając. 4. Po ugotowaniu zostaw kaszę pod przykryciem, aż wchłonie resztę wody.

Kasza bulgur

Porcja na osobę: ok. 50 gramów (1/3 szklanki) suchej kaszy Ilość wody: ok. 2 porcji wody na 1 porcję kaszy Sposób gotowania: 1. Kaszę przepłucz na sitku pod wodą, aż woda będzie czysta. 2. Wodę zagotuj pod przykryciem z dodatkiem niewielkiej ilości oleju oraz soli. 3. Wsyp kaszę, zamieszaj, przykryj i ponownie zagotuj wodę. Po zagotowaniu zmniejsz gaz na minimalny. 4. Kaszę gotuj ok. 10 minut nie mieszając. 5. Po ugotowaniu zostaw kaszę pod przykryciem, aż wchłonie resztę wody.

Kasza jaglana

Porcja na osobę: ok. 50 gramów (1/4 szklanki) suchej kasz Ilość wody: ok. 2 porcji wody na 1 porcję kaszy Sposób gotowania: 1. Kaszę przepłucz na sitku pod gorącą wodą, aż woda będzie czysta. 2. Wodę zagotuj pod przykryciem z dodatkiem niewielkiej ilości oleju oraz soli. 3. Wsyp kaszę, zamieszaj, przykryj i ponownie zagotuj wodę. Po zagotowaniu zmniejsz gaz na minimalny. 4. Kaszę gotuj ok. 20 minut nie mieszając, aż wchłonie prawie całą wodę. 5. Po ugotowaniu zostaw kaszę pod przykryciem aż wchłonie resztę wody. Wskazówki: 1. Przed gotowaniem kaszę można podprażyć na suchej patelni, co uwalnia jej orzechowy aromat. 2. Kaszę można też gotować na mleku, mleku kokosowym albo roślinnym.
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty