Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kostka z kaszy manny
Dodaj do CookBook

Kostka z kaszy manny

(0)
1 godz 22 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest edytakkk
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.75  szklanka
Kasza manna błyskawiczna
0.5  l
Rosół
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
24.4 g
Wartość energetyczna
121 kcal
Tłuszcze
0.4 g
Białko
4.3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kostki z kaszy manny będą świetne nie tylko do gęstych kremów, ale także i do tradycyjnych zup. Niegdyś stosowano je tak samo, jak dziś wykorzystuje się popularny makaron typu nitki. W niektórych regionach kraju stanowi standardowy dodatek do rosołu. W Polsce swoje uznanie manna zyskała przede wszystkim na Lubelszczyźnie, gdzie do dziś stanowi odświętny i wyjątkowy dodatek do posiłków płynnych podawanych całej rodzinie. Komu lub czemu kostka z kaszy manny zawdzięcza swoją popularność?


Tradycyjna kostka z kaszy manny do zupy

Kasza manna w kostkach zyskała swoją popularność w Polsce w czasach międzywojennych. Była popularna ze względu na stosunkowo łatwą dostępność i prostotę wyrobu. Z czasem stała się znanym dodatkiem do różnego rodzaju dań, w tym oczywiście deserów. Gdzieniegdzie spożywa się ją do dzisiaj w typowej, staropolskiej formie – dodając pocięte kostki do zup, niczym makaron. Może być także stosowana jako smaczna przekąska dla małych i dużych dzieci. Klasyczna kostka z kaszy manny do zupy gotowana jest na wodzie. Współcześnie, ze względu na łatwiejszą dostępność produktów, przepis można dowolnie ulepszać. Najczęściej stosuje się dodatek masła oraz przypraw, które poprawiają smak stosunkowo neutralnej aromatycznie kaszki. Jak dziś kasza manna w kostkach podbija serca smakoszy?


Pyszna kasza manna w kostkach – gotowanie

Kostka z kaszy manny jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Wystarczy wyposażyć się w paczkę kaszki i dozować ją w podobnej gramaturze – jak większość innych dodatków do zup. Główną różnicą jest jej proces przygotowania. Nie poddaje się jej intensywnemu gotowaniu, a jedynie zalewa ciepłą wodą i podgrzewa. Wsyp kaszkę do rondla i uzupełnij naczynie cieczą. Kasza powinna zostać całkowicie przykryta wodą. Podgrzej garnek i poddaj kaszkę delikatnemu gotowaniu. Nie przekraczaj ustalonego czasu (10 minut). W czasie przyrządzania możesz dodać do środka dodatek masła i przypraw, jeśli chcesz uzyskać pożądaną zmianę smaku. Po niecałym kwadransie zdejmij kaszę mannę z ognia i dodaj natkę pietruszki. Przygotuj płaskie naczynie i przelej zgęstniały wywar.


Jak podawać kostki z kaszy manny do zup?

Całość musi stężeć. Ważne, aby naczynie nie zostało od razu zbyt mocno schłodzone. Najlepiej pozostawić je w chłodnym miejscu, aby po kilkunastu kolejnych minutach było nieco chłodniejsze. Następnie pokrój kostki z kaszy manny w foremny kształt, o ile oczywiście całość będzie wystarczająco letnia. W innym wypadku kostki nie dadzą się idealnie pokroić. Po kilku kolejnych minutach kaszka jest gotowa do dozowania. Idealnie nadaje się jako dodatek do kremowych zup, ale równie dobrze może stanowić uzupełnienie płynnego rosołu, a nawet sałatek. Spróbuj przygotować ten staropolski przepis we własnej kuchni!

Przygotowanie

82 min
  • Krok 1

    8 min
    Do garnka wlewamy rosół, zagotowujemy, zestawiamy na chwilę garnek z kuchenki.
  • Krok 2

    3 min
    Bardzo powoli dosypujemy do rosołu kaszę i intensywnie mieszamy całość trzepaczką.
  • Krok 3

    5 min
    Ponownie wstawiamy garnek na kuchenkę, gotujemy chwilę ciągle mieszając.
  • Krok 4

    3 min
    Przelewamy kaszę do płaskiego naczynia przelanego zimną wodą.
  • Krok 5

    60 min
    Odstawiamy kaszę do całkowitego wystudzenia. Jeśli mamy czas, dobrze jest przed krojeniem kaszy schłodzić ją w lodówce.
  • Krok 6

    3 min
    Wystudzoną kaszę kroimy w kostkę, dodajemy na przykład do rosołu, zupy jarzynowej.
Kostka z kaszy manny

Krok 1 z 6

Do garnka wlewamy rosół, zagotowujemy, zestawiamy na chwilę garnek z kuchenki.

Kostka z kaszy manny

Krok 2 z 6

Bardzo powoli dosypujemy do rosołu kaszę i intensywnie mieszamy całość trzepaczką.

Kostka z kaszy manny

Krok 3 z 6

Ponownie wstawiamy garnek na kuchenkę, gotujemy chwilę ciągle mieszając.

Kostka z kaszy manny

Krok 4 z 6

Przelewamy kaszę do płaskiego naczynia przelanego zimną wodą.

Kostka z kaszy manny

Krok 5 z 6

Odstawiamy kaszę do całkowitego wystudzenia. Jeśli mamy czas, dobrze jest przed krojeniem kaszy schłodzić ją w lodówce.

Kostka z kaszy manny

Krok 6 z 6

Wystudzoną kaszę kroimy w kostkę, dodajemy na przykład do rosołu, zupy jarzynowej.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Inny
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kostka z kaszy manny

    Kostka z kaszy manny

    1 godz 30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu