Kleik kukurydziany to danie, które z założenia ma być wyjątkowo proste i szybkie w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się ono w formie pożywnego i niskokalorycznego śniadania, a także przekąski i kolacji. Dodatkowo, kleik kukurydziany - przepis nie wymaga od nas większych zdolności kulinarnych.
Do przygotowania smacznego kleiku kukurydzianego potrzebne jest nam tylko kilka składników. Zaliczają się do nich:
Jedocześnie to od nas zależy, jak będzie wyglądała dalsza część przepisu. Dla przykładu, klasyczne mleko możemy zastąpić mlekiem kokosowym lub migdałowym, co wpłynie na smak kleiku. Możemy także przygotować go na bazie np. budyniu waniliowego WINIARY, a tym samym sprawić, że stanie się on jeszcze pożywniejszy. Dodatkowo możemy wykorzystać świeże owoce i bakalie do dekoracji i zadbać o estetykę podania smakowitego kleiku!
Wiele osób może zadawać sobie to samo pytanie: kleik kukurydziany - jak zrobić? Otóż okazuje się, że nie będzie to zbyt wymagające. Oto prosty przepis, krok po kroku, na podstawową wersję tego dania:
Po kilku minutach na kuchence, kleik kukurydziany będzie gotowy. Przygotowując to danie na bazie budyniu, warto dodać go w momencie, kiedy będziemy wlewać mleko do kaszki kukurydzianej. Opcjonalnie możemy w tym momencie dodać także cukier lub słodzik naturalny, by zagwarantować sobie słodki i przyjemny smak.
Chcąc urozmaicić kleik kukurydziany, można powiedzieć, że możliwości są praktycznie nieograniczone. Gotowe danie możemy chociażby wzbogacić suszonymi owocami jak np. daktyle czy suszone jabłka. Co więcej, wierzch kleiku kukurydzianego możemy posypać wiórkami kokosowymi, migdałami lub nawet startą czekoladą. Ciekawym rozwiązaniem jest także dodanie miodu lub spiruliny - szczególnie jeśli cenimy sobie naturalne słodziki. Przygotowując kleik kukurydziany dla siebie, postawmy na pełną kreatywność - może się on idealnie dopasować do naszych preferencji smakowych i dodać nam energii na cały dzień. Jeśli jednak przygotowujemy go dla naszego malucha, to postarajmy się wiernie trzymać tradycyjnego przepisu.