Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kleik kukurydziany - jak zrobić?

Kleik kukurydziany - jak zrobić?

Kleik kukurydziany z pewnością jest świetnie znany każdej, mamie. Danie to jest wyjątkowo popularne wśród najmłodszych i na pewnym etapie rozwoju, stanowi ono popularny element ich diety. Jedna kleik kukurydziany jest także świetną propozycją dla osób przebywających na diecie lub dbających o linię! W sklepach znajdziemy gotowe kleiki kukurydziane, ale mogą być one o wiele smaczniejsze, jeśli przygotujemy je samodzielnie! Wobec tego, jak zrobić smaczny i pożywny kleik kukurydziany?

Kleik kukurydziany - przepis prosty i szybki

Kleik kukurydziany to danie, które z założenia ma być wyjątkowo proste i szybkie w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się ono w formie pożywnego i niskokalorycznego śniadania, a także przekąski i kolacji. Dodatkowo, kleik kukurydziany - przepis nie wymaga od nas większych zdolności kulinarnych.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Co będzie potrzebne do przygotowania kleiku kukurydzianego?

Do przygotowania smacznego kleiku kukurydzianego potrzebne jest nam tylko kilka składników. Zaliczają się do nich:

  • kaszka kukurydziana;
  • woda;
  • mleko.

Jedocześnie to od nas zależy, jak będzie wyglądała dalsza część przepisu. Dla przykładu, klasyczne mleko możemy zastąpić mlekiem kokosowym lub migdałowym, co wpłynie na smak kleiku. Możemy także przygotować go na bazie np. budyniu waniliowego WINIARY, a tym samym sprawić, że stanie się on jeszcze pożywniejszy. Dodatkowo możemy wykorzystać świeże owoce i bakalie do dekoracji i zadbać o estetykę podania smakowitego kleiku!

Kleik kukurydziany - jak zrobić?

Wiele osób może zadawać sobie to samo pytanie: kleik kukurydziany - jak zrobić? Otóż okazuje się, że nie będzie to zbyt wymagające. Oto prosty przepis, krok po kroku, na podstawową wersję tego dania:

  • 150 g kaszki kukurydzianej nasączamy w wodzie - najlepiej pozostawić ją do namoczenia na około 30 minut;
  • następnie przekładamy ją do naczynia i wstawiamy na wolny ogień;
  • podczas odparowywania wody, uzupełniamy ją 1l mleka.

Po kilku minutach na kuchence, kleik kukurydziany będzie gotowy. Przygotowując to danie na bazie budyniu, warto dodać go w momencie, kiedy będziemy wlewać mleko do kaszki kukurydzianej. Opcjonalnie możemy w tym momencie dodać także cukier lub słodzik naturalny, by zagwarantować sobie słodki i przyjemny smak. 

Jak urozmaicić kleik kukurydziany?

Chcąc urozmaicić kleik kukurydziany, można powiedzieć, że możliwości są praktycznie nieograniczone. Gotowe danie możemy chociażby wzbogacić suszonymi owocami jak np. daktyle czy suszone jabłka. Co więcej, wierzch kleiku kukurydzianego możemy posypać wiórkami kokosowymi, migdałami lub nawet startą czekoladą. Ciekawym rozwiązaniem jest także dodanie miodu lub spiruliny - szczególnie jeśli cenimy sobie naturalne słodziki. Przygotowując kleik kukurydziany dla siebie, postawmy na pełną kreatywność - może się on idealnie dopasować do naszych preferencji smakowych i dodać nam energii na cały dzień. Jeśli jednak przygotowujemy go dla naszego malucha, to postarajmy się wiernie trzymać tradycyjnego przepisu.

Polecane przepisy

Kokosowy budyń jaglany

Kokosowy budyń jaglany

25 min Łatwy
Pudding waniliowy

Pudding waniliowy

22 min Łatwy
Deser z kaszą manną, budyniem waniliowym z galaretką truskawkową

Deser z kaszą manną, budyniem waniliowym z galaretką truskawkową

17 min Łatwy
Deser z komosy ryżowej z cynamonem

Deser z komosy ryżowej z cynamonem

23 min Łatwy
Ryż z truskawkami

Ryż z truskawkami

37 min Łatwy
Mus z marakui

Mus z marakui

2 godz 6 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jak zrobić kleik ryżowy? porady
Jak zrobić kleik ryżowy?
12 letnich deserów i ciast z sezonowymi owocami i budyniem
12 letnich deserów i ciast z sezonowymi owocami i budyniem
Lemon curd - porady
Lemon curd - jak zrobić idealną masę?
Sposoby na masy do tortów z mascarpone
Sposoby na masy do tortów z mascarpone
Jak zrobić ganache – krem do ciast i mazurków?
Jak zrobić ganache – krem do ciast i mazurków?
ciasta z budyniem
8 przepisów na ciasta z budyniem, które zawsze się udają
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu