Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Sposoby na kiszonki bez dodatku octu

Sposoby na kiszonki bez dodatku octu

Ocet jest jednym z bardziej uniwersalnych produktów. Sprawdza się on zarówno jako dodatek do ciast, sałatek, a przede wszystkim kiszonek. Chrupiące pikle czy kapusta o lekko kwaśnym posmaku jest wynikiem fermentacji, która za pomocą octu została przyspieszona. Jednocześnie wielu specjalistów wskazuje na to, że ocet nie zawsze ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Jakie są więc sposoby na przygotowanie smakowitych kiszonek bez jego udziału?

Niezastąpiony ocet? Nie do końca!

Przygotowanie kiszonek - kapusty i chrupiących ogórków - w niektórych domach stało się już prawdziwą tradycją. Ustawione na półkach słoiczki z poszczególnymi produktami w zalewie octowej cieszą nie tylko nasze oczy, ale także i nasze podniebienia. Jednak warto zauważyć, że ocet wcale nie jest niezastąpiony! Jeśli planujemy przygotowanie kiszonek, wcale nie musimy go wykorzystywać. Jednymi z jego lepszych zamienników jest zdrowy i równie smaczny sok z cytryny lub niejodowana sól!

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Kiszona kapusta bez octu? To możliwe!

Kiszona kapusta jest praktycznie naczelnym produktem spożywczym w polskiej kuchni. Można wykorzystać ją w formie zwykłej sałatki, a także przygotować z jej udziałem zupy, pierogi i krokiety. Jej przygotowanie w domowym zaciszu - bez udziału octu - jest jak najbardziej możliwe. Wystarczy wykorzystać niejodowaną sól!

Kiszona kapusta z niejodowaną solą - jak przygotować?

Przygotowanie kiszonej kapusty bez octu jest wyjątkowo proste. W pierwszej kolejności wystarczy posiekać kapustę na mniejsze kawałki, a następnie wymieszać ze startymi na grubych oczkach 200 g marchwi. Następnie całość należy zasypać niejodowaną solą i pozostawić na 2 - 3 godziny. Na 1 kg poszatkowanej kapusty należy dodać od 18 do 20 g soli (1 łyżka). Dzięki temu kapusta będzie także zmiękczona. Kolejnym krokiem jest przełożenie jej do słoiczków. W osobnym garnku należy przygotować "solankę" czyli roztwór wody z niejodowaną solą - będzie ona pełniła rolę zalewy. Opcjonalnie, do słoiczków można także wrzucić liść laurowy i ziele angielskie. Następnie wystarczy zalać kapustę i lekką ugnieść ją w słoiczku. Co ciekawe, słoików nie zamykamy od razu. Można to zrobić dopiero po 2 dniach, kiedy kapusta zdąży się już ukisić!

Kiszenie ogórków bez octu - jak zrobić to dobrze?

Kiszenie ogórków bez octu również jest możliwe! Co więcej, zachowają one swoją chrupkość oraz wyjątkowy smak. Jeśli chcemy je przygotować, wystarczy wykorzystać sól oraz cytrynę - są to najlepsze zamienniki tradycyjnego octu!

Jak przygotować kiszone ogórki za pomocą cytryny?

Przygotowanie ogórków kiszonych bez octu również nie jest zbyt trudne. W słoiku wystarczy ustawić ogórki w pionowy sposób, a następnie dodać do nich obrane ząbki czosnki i - ewentualnie - koperek. Następnie pomiędzy ogórki należy wcisnąć pokrojone plasterki cytryny. Następnie całość należy zasypać solą tak, by przykryła ona cytrynę. Układamy kolejną warstwę ogórków i plasterków cytryny i ponownie zasypujemy solą. Cały słoiczek zamykamy i odstawiamy do "odpoczęcia".

Jak przygotowywać kiszonki bez octu, by zachowały swój smak?

Ocet nadaje kiszonkom specyficznego smaku oraz aromatu. Jednocześnie nie oznacza to, że ich przygotowanie bez dodatku octu nie jest możliwe. Warto pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji podczas przygotowywania solanki lub zasypywania solą ogórków i plastrów cytryny. To właśnie one w dużej mierze będą miały największy wpływ na zachowanie chrupkości oraz smaku kiszonek. Co więcej, pamiętajmy, że kiszonki bez octu również potrzebują czasu. Ich zbyt wczesne otwarcie może mieć niekorzystny wpływ na efekt końcowy, a nawet go całkowicie zepsuć.

Polecane przepisy

Przepis na łazanki z kapustą i kiełbasą

Przepis na łazanki z kapustą i kiełbasą

38 min Łatwy
Kapuśniak z kiszonej kapusty na boczku

Kapuśniak z kiszonej kapusty na boczku

1 godz 46 min Średni
Makaronowa sałatka z kiszonym ogórkiem

Makaronowa sałatka z kiszonym ogórkiem

17 min Łatwy
Kiszone rzodkiewki

Kiszone rzodkiewki

1 godz Łatwy
Kaszanka pieczona z kiszoną kapustą

Kaszanka pieczona z kiszoną kapustą

44 min Średni
Sałatka z jajek i ogórka kiszonego

Sałatka z jajek i ogórka kiszonego

25 min Łatwy

Polecane artykuły

10 zalet jedzenia kiszonek
10 zalet jedzenia kiszonek
Kiszone owoce – 6 kiszonek do zrobienia w domu porady
Kiszone owoce – 6 kiszonek do zrobienia w domu
kiszenie kapusty w słoikach
Kiszenie kapusty w słoikach i w beczce. Jak ukisić kapustę na zimę?
kiszone ogórki
Jakich błędów nie popełniać podczas kiszenia ogórków?
Do czego wykorzystać kiszone buraki z zakwasu?
Do czego wykorzystać kiszone buraki z zakwasu?
kiszonki
Zakiś to! Co i jak kisić na zimę?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu