Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Karambola - jak jeść i do czego dodawać ten owoc porady

Karambola - jak jeść i do czego dodawać ten owoc?

Karambola to owoc o niespotykanej nazwie, smaku oraz wyglądzie. To właśnie z uwagi na swój kształt nazywana jest gwiazdą wśród owoców tropikalnych. Znany jest on także pod rzadziej używaną nazwą – oskomian pospolity.  To zdrowy smakołyk oraz dodatek do różnego rodzaju potraw. W jaki sposób i z czym najlepiej jeść tropikalną karambole i do jakich dań najlepiej ona pasuje?

Czym jest karambola?

Karambola, czyli owoc gwiazdka pochodzi z Indonezji, Filipin, Malezji, Bangladeszu oraz Sri Lanki. Ma delikatną, błyszczącą, gładką i cienką skórę o ciemnożółtej barwie. Po przecięciu w poprzek swoim przekrojem przypomina gwiazdę. Owoc ten ma zwykle długość od 6 do 13 centymetrów. W smaku przypomina słodkiego ananasa z nutką kwaśnej cytryny. Miąższ tego owocu ma jednak nieco jaśniejszy i lekko przezroczysty kolor. Oskomian pospolity wypełniony jest nasionami. Zwykle jest ich około 10 i mają brązowy lub czarny kolor.

Wszystkie powyższe cechy karamboli uzależnione są od jej odmiany. Podobnie, różny jest jej smak, w tym słodycz lub kwasowość. W zależności od tego dobierana jest ona do określonego rodzaju potraw. Pokrojony i pozbawiony skóry owoc, czasami trudno odróżnić od mango, winogron lub gruszki, wyróżnia go jednak smak. Jest o wiele bardziej kwaśny. Jeśli go spotkasz, już będziesz wiedział, że to właśnie karambola, owoc tropikalny, coraz częściej pojawiający się w polskiej kuchni.

Karambola – jak jeść i z czym łączyć?

Jest wiele sposobów, w jakie może być spożywana karambola. Owoc ten zwykle kojarzony jest z dekoracją napoi, drinków lub soków. Może być spożywany na surowo lub po obróbce termicznej. W postaci surowej znajdzie zastosowanie jako dekoracja, ale także jako składnik wszelkiego rodzaju napoi, drinków, smoothie, przecierów. Z kolei w wersji gotowanej, można jej użyć do przyrządzania puddingu, dżemu lub ciasta. Ten owoc w kształcie gwiazdy sprawdzi się także jako składnik sałatek. Może być w tym przypadku zastosowany w wersji surowej lub kandyzowanej. Nada im ciekawego wyglądu oraz nowego smaku. Będzie on idealnym składnikiem sałatki z owoców tropikalnych lub zwykłej sałatki owocowej.

Przed wykorzystaniem karamboli w kuchni należy ją dokładnie umyć, obrać i pokroić w plasterki.  Trzeba także zwrócić uwagę, czy ten gwiezdny owoc, jest dojrzały, w przeciwnym wypadku będzie kwaśny. O dojrzałości świadczą przede wszystkim kolor oraz poziom twardości. Musi być on cały żółty, jedynie z niewielkim dodatkiem zielonego. Nie może być także zbyt dojrzały. Im żółtszy owoc, tym bardziej miękki, a tym samym przejrzały.

Przykładowe dania z wykorzystaniem karamboli

Karambola może być zastosowana w kuchni na wiele sposobów. Można go łączyć zarówno z innymi owocami, jak i daniami mięsnymi. Na początek warto spróbować połączyć go z innymi znanymi nam owcami egzotycznymi. To najbezpieczniejsze rozwiązanie, powoli przyzwyczajające do nowego smaku. Najprostszym przepisem będzie sałatka z wykorzystaniem tego składnika, bananów, brzoskwiń, kiwi, wzbogacona odrobiną miodu. Danie to z pewnością sprawdzi się jako deser. Możliwe jest także dodanie do niej soku ananasowego i zmiksowanie. W ten sposób otrzymamy pyszne, zdrowe smoothie.

Innym sposobem, w jaki można wykorzystać karambolę, są ciasta. Jednym z nich jest popularny biszkopt, a głównym jego dodatkiem właśnie pokrojony owoc karamboli. Drugim, o wiele bardziej popularnym ciastem, do którego możemy użyć tego owocu, jest sernik na zimno. Aby go zrobić, potrzebne będą 4 opakowania galaretek w kolorach żółtym, zielonym oraz jedna w kolorze bezbarwnym. Kolorowe galaretki należy rozpuścić w połowie ilości wody wskazanej na opakowaniu, a następnie, po ich przestygnięciu, połączyć z serkiem waniliowym lub jogurtem naturalnym. Tak powstałe galaretki wlewamy kolejno do okrągłego naczynia. Na wierzchu układamy pokrojone owoce karamboli i zalewamy krystaliczną galaretką jedynie do wysokości lekko zakrywającej owoc.

Owoc karamboli można wykorzystać także jako dodatek do pieczeni, zastępując nim brzoskwinie, jabłka lub ananasa. W tej roli z pewnością sprawdzą się najbardziej dojrzałe egzemplarze, z uwagi na smak kontrastujący z wytrawnym charakterem potrawy. Karambola może zostać zmiksowana i podana jako sos do dania lub upieczona w kawałkach razem z mięsem. 

Polecane przepisy

Tacos z kurczakiem i grillowanym ananasem

Tacos z kurczakiem i grillowanym ananasem

45 min
Tabuleh - sałatka z kurczakiem, kuskusem i granatem

Tabuleh - sałatka z kurczakiem, kuskusem i granatem

30 min Łatwy
Wareniki z twarogiem i wiśniami

Wareniki z twarogiem i wiśniami

46 min Łatwy
Sałatka ze szpinakiem, truskawkami i awokado

Sałatka ze szpinakiem, truskawkami i awokado

25 min Łatwy
Ćwiartki kurczaka w sosie pomidorowym z nutą pomarańczy

Ćwiartki kurczaka w sosie pomidorowym z nutą pomarańczy

1 godz 15 min Łatwy
Galaretkowy deser arbuzowy z musem z kiwi

Galaretkowy deser arbuzowy z musem z kiwi

1 godz 56 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Marakuja - jak jeść ten egzotyczny owoc?
Marakuja - jak jeść ten egzotyczny owoc?
Jak przygotować farsz do pierogów z owocami?
Jak przygotować farsz do pierogów z owocami?
Kaki – jak jeść i do jakich dań używać?
Kaki – jak jeść i do jakich dań używać?
Kumkwat – jak jeść i kupować ten egzotyczny owoc
Kumkwat – jak jeść i kupować ten egzotyczny owoc
Pitahaya czyli smoczy owoc – jak jeść?
Pitahaya czyli smoczy owoc – jak jeść?
Arbuz na wytrawnie – poznaj sprawdzone sposoby!
Arbuz na wytrawnie – poznaj sprawdzone sposoby!
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu