Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kapusta pak choi - jakie dania z jej udziałem przygotować porady

Kapusta pak choi - jakie dania z jej udziałem przygotować?

Kapusta pak choi to kapusta pochodząca z Azji, a konkretniej z Chin. To egzotyczne warzywo gości w naszych kuchniach coraz częściej i jest to jak najbardziej zrozumiałe, ponieważ możemy je przyrządzić na wiele różnych sposobów. Smakuje osobom w każdym wieku, a charakterystyczne cechy kapusty pak choi to m.in. jej niesamowita chrupkość i soczystość.

Kapusta pak choi - co trzeba o niej wiedzieć?

Kapusta pak choi jest jadalna w całości, a więc możemy jeść zarówno jej liście, jak i łodygi. Warzywo należące do tej kategorii posiada lekko gorzkawy posmak. Kapusta pak choi jest używana głównie do dań obiadowych, ale jest też regularnie podawane w ramach kolacji niespodzianki. Kluczową kwestią pozostaje jego przechowywanie. Wykorzystajmy do tego perforowaną torbę (przeznaczoną do przechowywania żywności w trakcie mrożenia i utrzymującą jej świeżość) i umieśćmy kapustę w lodówce (przed schowaniem nie powinniśmy jej myć). Jak jednak zabrać się za przygotowanie kapusty pak choi i na jakie przepisy możemy się zdecydować?

Przepisy na kapustę pak choi

Przepisy na kapustę pak choi są bardzo zróżnicowane. Wiele zależy od tego, czy wolimy ją w wersji smażonej, duszonej, czy też może po tajsku. Każda propozycja ma swoje mocne strony, dlatego musimy wybrać swój ulubiony przepis na kapustę pak choi i jak najszybciej przystąpić do działania.

Kapusta pak choi smażona

Ciekawym rozwiązaniem w kuchni może być również kapusta pak choi smażona. Nie ma w tym nic dziwnego, gdyż kapusta pak choi w tej wersji jest łatwa i szybka do przygotowania. Wystarczy, że dostosujemy się do kilku poniższych wskazówek:

  • smażenie powinno trwać zaledwie kilka minut (róbmy to na oliwie i dodajmy odrobinę sosu sojowego oraz sezamu),
  • najpierw powinno się smażyć łodygi, a dopiero później liście.

Oczywiście na samym początku kapusta musi być starannie przygotowana. Zaczynamy od odcięcia głąba, a następnie przemywamy ją pod bieżącą wodą. Dobrym pomysłem jest również sparzenie kapusty wrzątkiem i jej dokładne osuszenie. Działajmy cierpliwie i nie przyspieszajmy tego procesu, a będziemy w pełni zadowoleni. 

Kapusta pak choi duszona

Równie chętnie wybieranym pomysłem, co kapusta pak choi smażona jest niewątpliwie kapusta pak choi duszona. Jak powinniśmy się za to zabrać? Kapustę kroimy i kładziemy na podsmażonej wcześniej cebulce z marchewką. Następnie sięgamy po ulubione przyprawy (możemy dodać też rodzynki), polewamy całość sosem sojowym i zalewamy kapustę wraz z dodatkami niewielką ilością wody. Pozostaje nam już tylko przykryć patelnię i dusić kapustę przez kilka minut. Alternatywą może być kapusta pak choi gotowana na parze. Zwykle zajmuje to od 6 do 8 minut.

Kapusta pak choi po tajsku

Ostatnią z ciekawszych propozycji, którą możemy wypróbować we własnych kuchniach jest oczywiście kapusta pak choi po tajsku. W tym przypadku wykonujemy następujące kroki:

  • podsmażamy czosnek i chili na odrobinie oliwy,
  • dodajemy kapustę pak choi oraz sos sojowy,
  • smażymy najpierw łodygi, a potem liście przez około 3 minuty, do momentu aż staną się miękkie,
  • na końcu możemy dodać sezam. 

Ten przepis jest przeznaczony nie tylko dla miłośników kuchni tajskiej. Jeśli chodzi o przygotowanie dania, nie powinniśmy mieć z tym najmniejszych trudności. Wystarczy odrobina zaangażowania.

Kapusta pak choi - do jakich dań możemy ją dodać i z czym łączyć?

W sytuacji, gdy wybierzemy już swoje ulubione przepisy na kapustę pak choi, musimy zastanowić się nad tym, z czym konkretnie powinniśmy łączyć egzotyczne warzywo oraz do jakich dań możemy je dodawać. Nie ma żadnych przeszkód, aby zestawić je z ryżem, azjatyckim makaronem czy też startym jabłkiem i marchewką (w tym przypadku kapustę podajemy w formie surówki). Kapusta pak choi jest też częstym dodatkiem do owoców morza, zup i dań mięsnych. Świetnie komponuje się i smakuje z kurczakiem oraz wołowiną. 

Polecane przepisy

Pieczona golonka z ryżem i smażoną pak choi

Pieczona golonka z ryżem i smażoną pak choi

2 godz 30 min Średni
Azjatyckie skrzydełka ze smażonym ryżem zero waste

Azjatyckie skrzydełka ze smażonym ryżem zero waste

43 min Łatwy
Kurczak curry po tajsku z mlekiem kokosowym

Kurczak curry po tajsku z mlekiem kokosowym

45 min Średni
Smażony makaron nudle z warzywami w azjatyckim stylu

Smażony makaron nudle z warzywami w azjatyckim stylu

15 min Łatwy
Tajska zupa z mleczkiem kokosowym, groszkiem cukrowym i kolendrą

Tajska zupa z mleczkiem kokosowym, groszkiem cukrowym i kolendrą

40 min Łatwy
Pałki z kurczaka w sosie słodko-pikantnym

Pałki z kurczaka w sosie słodko-pikantnym

3 godz 57 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Rodzaje kapusty – jak wykorzystać je w kuchni?
Rodzaje kapusty – jak wykorzystać je w kuchni?
Azjatyckie przekąski z papierem ryżowym
Azjatyckie przekąski z papierem ryżowym
Co to jest kimchi i jak je zrobić?
Co to jest kimchi i jak je zrobić?
Jak ugotować makaron sojowy
Jak ugotować makaron sojowy
Bibimbap z mięsem lub wegetariański — jak przygotować?
Bibimbap z mięsem lub wegetariański — jak przygotować?
Poznaj azjatyckie zupy
Poznaj azjatyckie zupy
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu