Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Przyprawy do żurku - jak doprawić zupę? porady

Przyprawy do żurku - jak doprawić zupę?

Żurek to jedna z tych potraw, która pojawia się na wielkanocnym stole każdego roku. Oczywiście każdy przyrządza żurek na swój sposób, ale najważniejsze jest to, aby nie zabrakło w nim jajka, białej kiełbaski, wędzonki czy też ulubionych przypraw. Niektórzy decydują się też na podawanie żurku z ziemniaczanym puree. Jakie przyprawy powinniśmy wziąć pod lupę w pierwszej kolejności, aby żurek zyskał tradycyjny i niesamowity smak?

Jak doprawić żurek? Kilka sprawdzonych porad

Nie wszyscy wiedzą, jak doprawić żurek, aby była to jedna z ulubionych potraw dla całej naszej rodziny. Istnieje wiele różnych sposobów na przygotowanie wielkanocnego żurku, a jednym z nich jest żurek WINIARY. To gwarancja szybkiego przygotowania wyśmienitej potrawy, w której rozsmakują się zarówno dzieci, młodzież, jak i zdecydowanie bardziej doświadczeni członkowie rodziny. Po jakie jednak przyprawy do żuru powinniśmy sięgnąć, aby zyskać wspaniały i niepowtarzalny smak? Oto najpopularniejsze przyprawy, które powinny się znaleźć w każdej kuchni:

  • liść laurowy - odpowiada za wzmocnienie smaku przygotowywanego żurku, a jego charakterystyczną cechą jest wyrazistość i uniwersalność. Można go też dodawać do wielu innych zup, w tym m.in. do kapuśniaku, barszczu lub zupy grzybowej,
  • majeranek - doskonale podkreśla aromat żurku, a do tego nadaje mu nieco korzennego smaku,
  • ziele angielskie - pełni nieocenioną rolę przy wzbogaceniu smaku potrawy. Ziele jest odpowiedzialne za nadanie żurkowi intensywnego i słodko-ostrego smaku.

Jeśli od dłuższego czasu zastanawiamy się nad tym, jakie przyprawy do żurku okażą się prawdziwym strzałem w dziesiątkę, powyższe pomysły na pewno nas usatysfakcjonują. Oczywiście możemy je ze sobą łączyć lub też skorzystać jedynie z jednej ulubionej przyprawy.

Przyprawy do żurku - co jeszcze może się sprawdzić?

Biorąc pod lupę najpopularniejsze przyprawy do żurku nie możemy zapomnieć o swoich indywidualnych preferencjach smakowych. Jeśli jednak organizujemy uroczystość rodzinną (np. obiad lub też spotkanie wielkanocne), powinniśmy wziąć pod lupę również preferencje zaproszonych gości. Z racji tego wspomniane wyżej przyprawy do żuru to zaledwie niewielka część przypraw, które mogą być stosowane w naszych kuchniach. Sporym zainteresowaniem cieszą się też:

  • przyprawa w płynie MAGGI - idealne podkreślenie wyjątkowego smaku żurku i doskonała propozycja dla osób, które cenią sobie intensywny i wyrazisty smak wielkanocnej zupy,
  • czarny pieprz - wystarczy zaledwie kilka ziarenek, a żurek zyska niepowtarzalny smak, którego nie zapomni się przez wiele kolejnych dni,
  • kminek - nadają żurowi charakterystycznego aromatu, dzięki czemu żur przyciąga do siebie nie tylko smakiem, ale też zapachem,
  • granulowany czosnek - połączenie wyśmienitego smaku i niecodziennego aromatu.

To my sami decydujemy o tym, jaka konkretnie przyprawa do żurku przypadnie nam do gustu i co znajdzie się w przygotowywanej przez nas zupie. Nie działajmy w pośpiechu i postarajmy się wszystko precyzyjnie wyważyć, aby żurek smakował zaproszonym gościom i spotkał się jedynie z pochlebnymi recenzjami.

Przyprawa do żurku - czy to jedyny dodatek, o jakim musimy pamiętać?

Przyprawy do żurku to zaledwie jeden z dodatków, o jakim musimy pamiętać podczas przygotowywania tej pysznej zupy. Nie powinniśmy również lekceważyć takich dodatków, jak: marchewka, pietruszka, cebula, seler i por. Żurek możemy podawać na wiele ciekawych sposobów, np. w tradycyjnym talerzu na zupę, ale też w chlebie oraz z dodatkiem świeżego pieczywa i grzanek.

Polecane przepisy

Świąteczny żurek w chlebie

Świąteczny żurek w chlebie

30 min Łatwy
Żurek z chrzanem, jajkiem i białą kiełbaską

Żurek z chrzanem, jajkiem i białą kiełbaską

28 min Łatwy
Żurek wegetariański

Żurek wegetariański

3 godz 43 min Łatwy
Żurek z kiszonymi ogórkami i wędzonką

Żurek z kiszonymi ogórkami i wędzonką

29 min Średni
Żurek z chipsami z boczku wędzonego

Żurek z chipsami z boczku wędzonego

46 min Łatwy
Żurek z wędzoną rybą

Żurek z wędzoną rybą

30 min Łatwy

Polecane artykuły

Barszcz biały czy żurek? Która zupa pojawi się na Twoim wielkanocnym stole?
Barszcz biały czy żurek? Która zupa pojawi się na Twoim wielkanocnym stole?
Jak zrobić żurek?
Jak zrobić żurek?
Najpyszniejsze dodatki do żurku i barszczu białego
Najpyszniejsze dodatki do żurku i barszczu białego
Zupy wielkanocne – zbiór najlepszych przepisów
Zupy wielkanocne – zbiór najlepszych przepisów
Dlaczego warto jeść zupy :)
Dlaczego warto jeść zupy :)
Trzy zupy z pomidorówki
Trzy zupy z pomidorówki
Zobacz więcej artykułów
Obiad na każdą kieszeń - produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu