Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Dlaczego warto jeść zupy :) ZWZ WINIARY

Dlaczego warto jeść zupy :)

Dlaczego warto jeść zupy? Oto jest pytanie, na które odpowiedź znajdziemy w każdej chochelce wypełnionej po brzegi. W moim domu rodzinnym mama zawsze przygotowywała obiad dwudaniowy. Ale to, że teraz w moim domu zawsze musi być zupa, to nie tylko tradycja. Gotuję zupy, bo smakują moim dzieciom, są zdrowe i z każdą łyżką dostarczają domownikom mnóstwo cennych składników odżywczych.

Oczywiście mnóstwo witamin, więcej niż w zupach, znajdziemy w świeżych warzywach. Ale zupa to też dobra porcja witamin i błonnika. Co prawda część z witamin tracimy podczas gotowania zupy, ale też zawsze podaję zupę ze świeżą, pełną witamin i składników mineralnych zieleniną. Wiele zup pysznie smakuje też z kiełkami, a to przecież samo zdrowie.

Choć prawdą jest, że gotowane warzywa mają mniej witamin, niektórym warzywom gotowanie służy. Przetworzony pomidor, na przykład w postaci przecieru, na bazie którego przygotujemy pomidorówkę, dostarcza nam więcej likopenu niż surowe pomidory. Likopen to jeden z najsilniej działających naturalnych przeciwutleniaczy. Nasz organizm więcej go przyswaja, gdy spożywamy pomidory w postaci przetworzonej.

warto-jeść-zupy ZWZ WINIARYwarto-jeść-zupy ZWZ WINIARY

Obróbka termiczna służy nie tylko pomidorom, ale także marchewce i brokułom. Gotowana marchewka ma 15% więcej betakarotenu od marchewki surowej, a gotowane brokuły 30% więcej karotenoidów od brokułów surowych.

Oczywiście gotowane warzywa przegrają ze świeżymi w konkurencji na największą ilość witaminy C, ale przecież nie chodzi o to, żeby jeść warzywa tylko w zupach, ale żeby nasza dieta była urozmaicona.

Zupy są dobre o każdej porze roku. Latem, w postaci owocowych i warzywnych chłodników, przynoszą orzeźwienie. Zimą potrafią rozgrzać przemarznięty organizm, czego nie potrafi na przykład surówka. Rozgrzewają i sycą, dając energię na wiele godzin.

warto-jeść-zupy ZWZ WINIARY

Oprócz tego, że może być sycąca, może też być dietetyczna, a przy tym pyszna. Większość warzyw jest niskokaloryczna. Jeśli ugotujemy zupę na wywarze warzywnym i zaprawimy zamiast śmietaną – jogurtem, otrzymamy niskokaloryczny garnek zupy. Ostatnio ugotowałam warzywny krem, sumiennie ważąc wszystkie dodawane składniki i sprawdzając ich wartości energetyczne w tabelach. 1,5 l zupy i tylko 300 kcal. Co prawda taka zupa nie nasyciła na długo, ale pomogła z przyjemnością wytrwać dzień, w którym postawiłam na lekką dietę oczyszczającą organizm.

Co jeszcze jest dobrego w zupie? Wszystko, co zechcemy do niej dodać. Zupa może być świetnym źródłem białka. Możemy podać ją z mięsem lub jajkiem. Możemy też przygotować ją z grochem, fasolą lub soczewicą. Te warzywa są doskonałym źródłem białka roślinnego.

Zupa dostarczy też wartościowych węglowodanów złożonych i błonnika, gdy dodamy do niej pełnoziarnisty makaron, różnego rodzaju kasze czy ryż. Ja ostatnio zastępuję tradycyjny makaron makaronem z mąki orkiszowej. Razowe makarony i te pełnoziarniste niestety nie zdobyły uznania moich dzieci, ale ten orkiszowy uwielbiają.

warto-jeść-zupy ZWZ WINIARYwarto-jeść-zupy ZWZ WINIARY

Dla mnie w zupach jest ważna jeszcze jedna rzecz. Zupa to doskonały sposób na przemycenie do diety domowników składników, które nie koniecznie darzą sympatią. Soczewica z warzywami? Fuj… Ale kiedy na talerzach pojawi się warzywny krem, dzieci wcinają, aż im się uszy trzęsą i nikomu soczewica w nim nie przeszkadza (być może dlatego, że nikt nie wie, że ona tam jest…).

warto-jeść-zupy-brukselka ZWZ WINIARY

W kremowych zupach można przemycić chyba wszystko. A jak się je poda z pysznym chrupiącym dodatkiem, na przykład groszkiem ptysiowym lub grzankami, domownicy będą tak pochłonięci pochłanianiem zupy, że nawet nie zapytają, z czego jest zrobiona.

warto-jeść-zupy ZWZ WINIARY

Ale można też niektóre składniki ukryć np. wśród pokrojonych w kostkę warzyw. Tak ukryłam skorzonerę w zupie jarzynowej.

Zaletą zup jest także szybkość, z jaką można je przygotować. Zupa w większości przypadków gotuje się sama, nie trzeba nad nią stać i doglądać co chwila. Można ugotować ją w 15 minut, na przykład przed wyjściem do pracy. Lub zrobić to dzień wcześniej, a nazajutrz tylko podgrzać i gotowe. Można zabrać ją ze sobą do pracy – w termosie lub kubku termicznym.

A nade wszystko… zupy są po prostu smaczne i tak różnorodne, że moim zdaniem, każdy wśród nich znajdzie niejedną, która trafi w jego kulinarny gust. Bardzo się o to na naszym blogu staramy. Smacznego!

warto-jeść-zupy ZWZ WINIARY

Autor Agata

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Polecane artykuły

sposoby na zagęszczanie zupy
Sprawdzone sposoby na zagęszczanie zupy!
9 rozgrzewających zup, które wprawią Cię w świąteczny nastrój!
9 rozgrzewających zup, które wprawią Cię w świąteczny nastrój!
Jak uratować przesoloną zupę
Jak uratować przesoloną zupę
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu