Orzechy w karmelu to pyszna i prosta w przygotowaniu przekąska, którą można wykorzystać na wiele, różnych sposobów. Do jej przygotowania również nie jest potrzebne zbyt wiele składników, a niektóre z nich, być może, mamy już w swojej kuchni. Co więcej, nie będziemy musieli się także zbytnio wysilać - nawet kulinarny amator będzie w stanie przygotować smaczne orzechy w karmelu i zaskoczyć swoich znajomych.
Lista składników
Do przygotowania orzechów włoskich w karmelu potrzebne nam będą:
Podane proporcje składników pozwolą na przygotowanie około 4 porcji orzechów w karmelu. Analogicznie, jeśli chcemy przygotować ich większą lub mniejszą ilość, możemy proporcje dowolnie modyfikować i dopasowywać do swoich potrzeb. Opcjonalnie, cukier w kryształkach może zostać zastąpiony cukrem trzcinowym. Będzie on jedynie potrzebny do przygotowania domowego karmelu.
To pytanie może pojawić się w głowie każdego, kto jest żywo zainteresowany wykonaniem tej smakowitej przekąski. Okazuje się, że nie będzie to wyjątkowo skomplikowane, a sam proces można z łatwością podzielić na kilka etapy. Wobec tego, jak zrobić orzechy w karmelu? Oto prosty i sprawdzony przepis, który nigdy nie zawodzi!
1. Przygotowanie orzechów
Orzechy włoskie w karmelu można wykonać szybko i nie trzeba poświęcać na to zbyt wiele energii. Jednak na początku będziemy musieli poświęcić nieco więcej czasu na odpowiednie przygotowanie orzechów. Możemy kupić te, które są w łupinach - wówczas będziemy odpowiedzialni za ich rozkruszenie i obranie. Możemy również zdecydować się na kupno orzechów już gotowych do obórki. W takim wypadku, będziemy musieli je jedynie posiekać na mniejsze cząsteczki.
2. Przygotowanie karmelu
Drugim etapem jest samo przygotowanie słodkiej masy. W tym celu na w rondelku roztapiamy masło, a następnie dodajemy cukier. Całość trzeba energicznie mieszać do momentu, w którym cukier się rozpuści. Karmel powinien mieć ciemnobrązowy kolor - jest to oznaka, że jest on już gotowy. Na samym końcu do karmelu dodajemy kilka łyżek miodu.
3. Podprażenie orzechów
Orzechy w karmelu są chrupkie same w sobie. Jeśli jednak chcemy nadać im jeszcze lepszej tekstury, wówczas możemy delikatnie podprażyć je na maśle. Wystarczy około 2-3 minuty, by orzeszki się lekko zarumieniły i były gotowe do dalszej obróbki.
4. Wymieszanie orzechów i karmelu
Do rondelka, w którym podprażane były orzechy, można dolać domowy karmel, a następnie wymieszać. Jeśli chcemy wykorzystać orzechy włoskie w karmelu do wypieków, wówczas można od razu wyłożyć taką mieszankę na biszkopt lub inny spód ciast. Jeśli jednak chcemy potraktować orzechy w karmelu jako przekąskę, warto je rozdzielić na mniejsze partie i wstawić na chwilę do lodówki, aż karmel stanie się gęsty.