Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt

×

Do rozgrzania nowy sezon ebook pdf

Zarejestruj się
Orzechy w karmelu – jak zrobić?

Jak zrobić orzechy w karmelu?

Orzechy w karmelu to nie tylko jedna z bardziej oryginalnych przekąsek, ale przede wszystkim świetna "wkładka" do ciast, babeczek, a także deserów lodowych. Stanowią one połączenie chrupkiej struktury z głębokim orzechowym smakiem, przełamanym słodyczą karmelu. Takie orzeszki mogą być nam świetnie znane z różnych batoników sklepowych, aczkolwiek możemy przygotować je samodzielnie.

Orzechy w karmelu - co będzie potrzebne do ich przygotowania?

Orzechy w karmelu to pyszna i prosta w przygotowaniu przekąska, którą można wykorzystać na wiele, różnych sposobów. Do jej przygotowania również nie jest potrzebne zbyt wiele składników, a niektóre z nich, być może, mamy już w swojej kuchni. Co więcej, nie będziemy musieli się także zbytnio wysilać - nawet kulinarny amator będzie w stanie przygotować smaczne orzechy w karmelu i zaskoczyć swoich znajomych.

 

Lista składników

Do przygotowania orzechów włoskich w karmelu potrzebne nam będą:

  • orzechy włoskie - około 30-40 dag;
  • masło - około 2 łyżki stołowe;
  • cukier w kryształkach - około 5 łyżek stołowych;
  • miód - najlepiej naturalny, pszczeli w ilości około 3 łyżek;
  • jedna, płaska łyżeczka cynamonu do smaku.

Podane proporcje składników pozwolą na przygotowanie około 4 porcji orzechów w karmelu. Analogicznie, jeśli chcemy przygotować ich większą lub mniejszą ilość, możemy proporcje dowolnie modyfikować i dopasowywać do swoich potrzeb. Opcjonalnie, cukier w kryształkach może zostać zastąpiony cukrem trzcinowym. Będzie on jedynie potrzebny do przygotowania domowego karmelu.

Orzechy w karmelu - jak zrobić?

To pytanie może pojawić się w głowie każdego, kto jest żywo zainteresowany wykonaniem tej smakowitej przekąski. Okazuje się, że nie będzie to wyjątkowo skomplikowane, a sam proces można z łatwością podzielić na kilka etapy. Wobec tego, jak zrobić orzechy w karmelu? Oto prosty i sprawdzony przepis, który nigdy nie zawodzi!

 

1. Przygotowanie orzechów

Orzechy włoskie w karmelu można wykonać szybko i nie trzeba poświęcać na to zbyt wiele energii. Jednak na początku będziemy musieli poświęcić nieco więcej czasu na odpowiednie przygotowanie orzechów. Możemy kupić te, które są w łupinach - wówczas będziemy odpowiedzialni za ich rozkruszenie i obranie. Możemy również zdecydować się na kupno orzechów już gotowych do obórki. W takim wypadku, będziemy musieli je jedynie posiekać na mniejsze cząsteczki.

2. Przygotowanie karmelu

Drugim etapem jest samo przygotowanie słodkiej masy. W tym celu na w rondelku roztapiamy masło, a następnie dodajemy cukier. Całość trzeba energicznie mieszać do momentu, w którym cukier się rozpuści. Karmel powinien mieć ciemnobrązowy kolor - jest to oznaka, że jest on już gotowy. Na samym końcu do karmelu dodajemy kilka łyżek miodu.

3. Podprażenie orzechów

Orzechy w karmelu są chrupkie same w sobie. Jeśli jednak chcemy nadać im jeszcze lepszej tekstury, wówczas możemy delikatnie podprażyć je na maśle. Wystarczy około 2-3 minuty, by orzeszki się lekko zarumieniły i były gotowe do dalszej obróbki.

4. Wymieszanie orzechów i karmelu

Do rondelka, w którym podprażane były orzechy, można dolać domowy karmel, a następnie wymieszać. Jeśli chcemy wykorzystać orzechy włoskie w karmelu do wypieków, wówczas można od razu wyłożyć taką mieszankę na biszkopt lub inny spód ciast. Jeśli jednak chcemy potraktować orzechy w karmelu jako przekąskę, warto je rozdzielić na mniejsze partie i wstawić na chwilę do lodówki, aż karmel stanie się gęsty.

Polecane przepisy

Sernik z karmelem i orzechami

Sernik z karmelem i orzechami

2 godz Średni
Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

21 min Łatwy
Kluski leniwe z dynią z waniliowym zabajone i kruszonką orzechową z przyprawami korzennymi

Kluski leniwe z dynią z waniliowym zabajone i kruszonką orzechową z przyprawami korzennymi

32 min Łatwy
Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

3 godz 27 min Łatwy
Mazurek bakaliowy

Mazurek bakaliowy

3 godz 45 min Średni
Ciasto Snickers bez pieczenia

Ciasto Snickers bez pieczenia

55 min

Polecane artykuły

Jak zrobić karmel
Jak zrobić karmel
Jak powinno się przechowywać orzechy? Wskazówki
Jak powinno się przechowywać orzechy? Wskazówki
Pomysły na zdrowe przekąski na bazie orzechów
Pomysły na zdrowe przekąski na bazie orzechów
Jak zrobić masło orzechowe w domu?
Jak zrobić masło orzechowe w domu?
Słony karmel
Słony karmel
Muhammara — pasta z orzechów i papryki nie tylko do chleba
Muhammara — pasta z orzechów i papryki nie tylko do chleba
Zobacz więcej porad
Podziel się ciepłem konkurs LP banner nasze produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
)
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu