Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt
Jak zrobić marcepan w domu?

Jak zrobić marcepan w domu?

Marcepan jest jednym z bardziej uniwersalnych wyrobów cukierniczych. Wyróżnia się on nie tylko słodkim smakiem, ale także szerokimi możliwościami zastosowania. Masa marcepanowa może zdobić ciasta i inne wypieki lub można wykorzystać ją jako nadzienie do piernika, zamiast tradycyjnych powideł. Marcepan jest również wyjątkowo plastyczny, a to pozwala na formowanie z niego różnorodnych dekoracji. Okazuje się, że jego przygotowanie wcale nie jest tak skomplikowane!  Wobec tego, jak zrobić marcepan domowym sposobem?

Domowy marcepan - co będzie nam potrzebne?

Masa marcepanowa z pewnością jest nam wszystkim świetnie znana. Jej słodki smak staje się idealnym uzupełnieniem ciasteczek czy tortów. Wiele osób może więc zastanawiać się, jak zrobić marcepan domowym sposobem i czy jest to możliwe? Okazuje się, że masa ta nie jest zarezerwowana tylko dla profesjonalnych cukierników. Wykorzystując jedynie 3 składniki, możemy zrobić marcepan we własnej kuchni. Potrzebne nam będą:

  • migdały - około 250 - 300 gramów;
  • cukier puder - również około 250 gramów;
  • likier Amaretto - około 50 - 70 mililitrów.

Warto zauważyć, że jeśli chcemy nieco skrócić czas potrzebny na przygotowanie marcepanu, możemy skorzystać z już zmielonych migdałów. Występują one pod postacią mąki migdałowej. Jest ona gotowa do użycia bezpośrednio po otwarciu. Decydując się na nią pamiętajmy, że nie może ona zawierać w sobie żadnych dodatków. Jeśli jednak chcemy samodzielnie przygotować migdały, to trzeba będzie je na początku zblanszować i pozbawić skórki.

Marcepan - jak zrobić?

Jeśli rozważamy kwestię tego, jak zrobić marcepan w domu, to musimy uzbroić się w odrobinę cierpliwości. Choć sam sposób przygotowania nie jest zbyt skomplikowany, to jednak może on nam zająć nieco dłuższą chwilę. Tak więc, jak zrobić marcepan w domowym zaciszu? Oto instrukcja krok po kroku:

  • do 250 g zmielonych migdałów lub mąki migdałowej dodajemy 250 g cukru pudru;
  • następnie do suchych produktów dodajemy 50-70 ml likieru Amaretto, który połączy je w jednolitą masę;
  • masę trzeba dokładnie wymieszać - można wykorzystać robota kuchennego, jednak pod wpływem ciepła dłoni składniki połączą się znacznie szybciej;
  • warto w tym momencie sprawdzić, czy masa ma odpowiednią i plastyczną strukturę - jeśli nie, można dodać do niej nieco więcej likieru.

Na koniec, kiedy masa jest już jednolita i wyrobiona, należy uformować z niej kulę i włożyć do lodówki na kilka godzin. Pamiętajmy, że masa marcepanowa w lodówce nieco stwardnieje. Z tego też powodu warto dobrze sprawdzić jej strukturę i w razie czego, nieco rozrzedzić likierem. W ten prosty sposób znaleźliśmy odpowiedź na pytanie jak zrobić marcepan we własnej kuchni!

Marcepan i dodatki - z czym można łączyć masę?

Wiemy już jak zrobić marcepan i wiemy również, że nie jest to zbyt wymagające. Przygotowana przez nas masa będzie miała lekko brzoskwiniowy kolor oraz słodki smak. Okazuje się jednak, że podczas przygotowywania można łączyć ją z wieloma dodatkami, które znacznie ją urozmaicą. Do masy marcepanowej można dodać np. posiekane migdały lub inne bakalie. Dzięki temu jej smak - a poniekąd także struktura - zostaną odpowiednio wzbogacone. Z kolei, jeśli zależy nam na wykorzystaniu masy marcepanowej do zdobienia ciast, wówczas można połączyć ją z dowolnym barwnikiem spożywczym. Pamiętajmy jednak, że jeśli nie zamierzamy wykorzystać marcepana od razu, wówczas musimy go odpowiednio przechowywać. Najlepiej umieścić go w szczelnym, szklanym pojemniku. Wówczas będziemy mogli z niego skorzystać nawet po upływie dwóch miesięcy!

Polecane przepisy

Tarta z budyniem, owocami i galaretką

Tarta z budyniem, owocami i galaretką

4 godz 10 min Łatwy
Ciasto z musem truskawkowym bez pieczenia

Ciasto z musem truskawkowym bez pieczenia

13 godz 55 min Średni
Ciasto amerykańskie Brownie

Ciasto amerykańskie Brownie

53 min Łatwy
Tartaletki czekoladowe

Tartaletki czekoladowe

50 min Łatwy
Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

2 godz Łatwy
Tarta z rabarbarem na cieście francuskim

Tarta z rabarbarem na cieście francuskim

1 godz 11 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jak zrobić mleko migdałowe domowym sposobem
Jak zrobić mleko migdałowe domowym sposobem
Jak powinno się przechowywać orzechy? Wskazówki
Jak powinno się przechowywać orzechy? Wskazówki
Jak zrobić masę cukrową na tort i lukier plastyczny?
Jak zrobić masę cukrową na tort i lukier plastyczny?
Jak zrobić domową białą czekoladę?
Jak zrobić domową białą czekoladę?
Temperowanie czekolady
Temperowanie czekolady
Jak zrobić kruszonkę do ciasta?
Jak zrobić kruszonkę do ciasta?
Zobacz więcej artykułów
Podziel się ciepłem konkurs LP banner nasze produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu