Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Jak upiec schab, żeby nie był suchy? | Porady i inspiracje Winiary

Jak upiec schab, żeby nie był suchy?

Jednym z najważniejszych mięs w tradycyjnej polskiej kuchni jest schab wieprzowy. To mięso, które znakomicie smakuje zarówno na ciepło jak i schłodzone, dlatego tak często jest wykorzystywane do przygotowania różnorodnych potraw. Tradycyjny kotlet w panierce, wyborne rolady, plastry w galarecie, wędliny… to jedynie kilka przykładów w morzu kulinarnych możliwości, jakie daje nam schab. Jak go przygotować, by był soczysty?
Banner porady e-book obiady z recyclingu

Stwórz własną książkę kulinarną

I otrzymaj wyjątkowy e-book

Do końca marca zarejestruj się do CookBooka i odbierz e-book z przepisami na pyszne obiady „z recyklingu”.
Zarejestruj się

Wybór odpowiedniego schabu

Schab pozyskiwany jest z tuszy wieprzowej, a konkretnie z części odcinka piersiowo-lędźwiowego położonego niedaleko kręgosłupa. Świeże mięso charakteryzuje się jasnoróżową barwą, jest lekko błyszczące i gładkie. Otaczający je tłuszcz powinien być biały lub lekko kremowy, a zapach słodkawy. Jeśli zależy nam na przygotowaniu soczystego schabu, wybierajmy taki kawałek, w którym znajdują się żyłki tłuszczu. To właśnie one będą nawilżały mięso i nadadzą mu kruchości podczas pieczenia. Nie zawierający nitek tłuszczu w środku, idealnie chudy schab, po wyjęciu z piekarnika będzie raczej suchy i twardy.

Często, stając w markecie przed lodówką z mięsem, zastanawiamy się jaki schab wybrać, by przygotowane z niego danie było miękkie i soczyste. Gdy mamy możliwość wyboru, zdecydujmy się kupić mięso na wagę, ponieważ możemy wtedy dokładnie obejrzeć jego przekrój i wybrać taki z odpowiednią ilością tłuszczu. Mięsa umieszczone w opakowaniach są zazwyczaj tak ułożone i przykryte etykietą, że nie ma możliwości wnikliwej oceny ich stanu. Warto zwrócić uwagę na tę część schabu znajdującą się bliżej karczka. Ma ona zazwyczaj nieco ciemniejszy odcień i delikatniejsze mięso niż to jasnoróżowe oraz pozbawione tłuszczu. Po upieczeniu schabu od strony karczka z ładnie przerośniętym tłuszczem (tzw. marmurkiem) zyskamy soczyste i pełne aromatu danie.

banner rejestracja wielkanoc 2023

Odkryj korzyści tylko dla zarejestrowanych!

Czeka na Ciebie wyjątkowy e-book z przepisami na

  • Pyszne dania na Wielkanoc!

  • Załóż konto, odbierz prezent, który przygotowaliśmy specjalnie dla Ciebie i ugotuj z nami smaczne, świąteczne potrawy.
    Zarejestruj się

    Marynowanie i obsmażenie – sposób na soczystą potrawę

    Schab wieprzowy warto przed pieczeniem pozostawić w marynacie na co najmniej kilka godzin, dzięki czemu będzie nie tylko soczysty, ale także zyska bardziej wyrazisty smak. Z czego przygotować taką marynatę? Podstawą jest oliwa lub woda, do której dodajemy sól, kawałki czosnku oraz ulubione przyprawy np. mielony kminek, ziele angielskie, majeranek, paprykę, chilli, musztardę. Można także wykorzystać gotowe mieszanki suszonych warzyw i ziół odpowiednio dobranych do pieczenia (np. Przyprawa do mięs WINIARY).

    Od wielu lat sprawdzonym przepisem na schab jest także faszerowanie. Do środka mięsa można włożyć wcześniej namoczone suszone owoce (morele, śliwki), duszone grzyby, sery albo ulubione warzywa (papryka, szpinak, cebula, pomidory). Mięso doskonale nawilży również farsz z boczku, który równocześnie nada mu niepowtarzalnego, lekko wędzonego smaku.

    Aby zatrzymać wilgoć w schabie, można go krótko obsmażyć na patelni. Pod wpływem wysokiej temperatury zewnętrzne pory mięsa zostaną zamknięte, a znajdujące się wewnątrz soki nie wyparują podczas dalszej obróbki cieplnej. Sztukę mięsa obsmażamy krótko na mocno rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym.

    Temperatura i czas pieczenia mięsa

    Jak upiec schab, żeby nie był suchy? Otóż na soczystość mięsa ogromny wpływ ma czas pieczenia oraz odpowiednio dobrana temperatura. Do przygotowania idealnego schabu wystarczy temperatura 160-170°C. Jeśli pieczemy surową sztukę owiniętą w folię lub w rękawie, najlepiej najpierw rozgrzać piekarnik do 200°C, a po około 30 minutach zmniejszyć ją do 160°C. Obsmażoną sztukę mięsa układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pod przykryciem od razu w niższej temperaturze.

    Przygotowując danie, warto wiedzieć ile piec schab w naczyniu, by nie przekroczyć wymaganego czasu. Gdy opiekamy mięso w formie jednej dużej sztuki, przyjmujemy, że na 1 kg mięsa wystarczy 1 godzina pieczenia. Pamiętajmy, by nie trzymać mięsa w piekarniku zbyt długo, co da nam pewność, że nasz schab wyjdzie miękki, aromatyczny i wyjątkowo soczysty.

    Polecane artykuły

    Jaka śliwka do schabu?
    Jaka śliwka do schabu?
    Jaki schab wybrać?
    Jaki schab wybrać?
    Schab wychodzi suchy. Jak go piec?
    Schab wychodzi suchy. Jak go piec?
    Mięso wieprzowe - jakie wybrać?
    Mięso wieprzowe - jakie wybrać?
    Schab na 6 sposobów
    Schab na 6 sposobów
    Jak długo smażyć kotlety schabowe?
    Jak długo smażyć kotlety schabowe?
    Jak dobrze doprawić schabowego?
    Jak dobrze doprawić schabowego?
    Jaki schab na kotlety – z kością czy bez, w kawałku, czy pokrojony?
    Jaki schab na kotlety – z kością czy bez, w kawałku, czy pokrojony?
    Zobacz więcej
    Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

    Ciesz się gotowaniem z Winiary

    Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

    Zobacz produkty
    • Facebook
    • Youtube
    • Twitter
    • Instagram
    • Pinterest
    • Zarejestruj się
    • Polityka Cookies
    • Zaloguj się
    • Kontakt
    • Polityka prywatności
    • Regulamin serwisu