Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
gotowanie marchewki

Jak szybko ugotować marchew do obiadu

Z marchwi można zrobić pyszne przystawki, przekąski, surówki, a także przyrządzić wersję gotowaną jako pyszny dodatek do obiadu. Istnieje wiele sposobów na przygotowanie tego warzywa – marchew z groszkiem, zasmażana, pokrojona w plastry, w całości... Wszystko zależy od naszego gustu i ochoty! Jak ugotować marchewkę, aby wydobyć pełnię smaku?
Jagna klub banner desktop

Graj w Klubie Pomagania i Niemarnowania

Sprawdź
Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Gotowanie marchewki w całości

Sposób gotowania marchewki zależy od jej późniejszego wykorzystania. Jeżeli mamy zamiar przygotować zupę, marchew wraz z innymi warzywami należy włożyć do zimnej wody. Inaczej postępujemy w przypadku gotowania marchewki jako dodatku do obiadu. Wówczas należy wrzucić ją do gotującej się wody, dzięki czemu zachowa jeszcze więcej smaku i aromatu. Aby przygotować marchew w całości, należy ją umyć szczoteczką i wypłukać pod zimną wodą.

Można również obrać ją przed gotowaniem. Do garnka wlewamy wodę tak, aby przykryła marchewki. Wsypujemy około 2 łyżeczki soli na 1 l wody oraz słodzimy około 1 łyżeczką na 1 l wody. Marchew warto gotować pod przykryciem, ponieważ dzięki temu skrócimy czas obróbki. Po około 20-25 minutach powinna być gotowa, jednak wszystko zależy od tego, czy chcemy ugotować marchewkę al dente czy miękką. Aby to sprawdzić wystarczy tylko wbić delikatnie widelec w marchew.

Jak ugotować marchewkę w kostkach?

A jak ugotować marchew z groszkiem? W pierwszej kolejności należy umyć, obrać i pokroić warzywo na małe kostki. Marchewkę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy masło – na 1 kg marchewki, 1-2 czubate łyżki. Gotujemy do miękkości przez około 20 minut, a następnie przygotowujemy zasmażkę. Należy 2 łyżeczki mąki pszennej rozrobić z 1/4 szklanki zimnej wody i połączyć z marchewką. Na koniec doprawiamy danie odrobiną soli, pieprzu, cukru oraz soku z cytryny. Do marchewki dodajemy odsączony groszek z puszki i gotowe.

Jak ugotować marchewkę na parze?

Gotowanie na parze jest coraz bardziej popularną metodą obróbki termicznej. W tym przypadku bardzo przydatnym sprzętem kuchennym jest parowar. Jednak obejdziemy się również bez niego! Wystarczy tylko przygotować duży garnek, sito lub koszyczek oraz pokrywkę.

Jak ugotować marchewkę na parze? Należy zagotować w garnku wodę i ułożyć na nim sito. Marchew kroimy na plastry, słupki lub pozostawiamy w całości. Układamy na sicie i przykrywamy pokrywką. Marchew nie może stykać się z wodą! Gotowanie na parze nie może odbyć się bez pokrywki, ponieważ dzięki niej para wodna nie będzie ulatywać z garnka, a krążyć wewnątrz naczynia.

Czas przygotowywania marchewki zależy od wielkości garnka, ilości marchewki oraz pożądanego efektu. Warzywo pokrojone w plastry lub paski będzie gotowe po około 12-15 minutach. Jeżeli chcemy ugotować marchewkę al dente, można skrócić ten czas o parę minut.

Pyszne dania z marchewką

Marchewka z groszkiem znakomicie smakuje w towarzystwie mięsa, ryb, ziemniaków lub kaszy. Pokrojoną w kostkę marchew można zagęścić mąką pszenną – wówczas marchewka zasmażana będzie bardziej sycąca. Jakie jeszcze dania można przygotować z marchewki? Znakomite są różnego rodzaju ciasta z warzyw lub ciastka z marchewki. Doskonałą przystawką lub dodatkiem do obiadu będą warzywa julienne, czyli pokrojone w słupki. Możliwości wykorzystania marchewki są wręcz nieograniczone!

Polecane przepisy

Zupa marchewkowa z pomarańczą

Zupa marchewkowa z pomarańczą

1 godz 10 min Łatwy
Pieczone buraki z marchewką i ziemniakami oraz prażonymi pestkami słonecznika

Pieczone buraki z marchewką i ziemniakami oraz prażonymi pestkami słonecznika

54 min Łatwy
Karkówka z marchewką i ziemniakami

Karkówka z marchewką i ziemniakami

1 godz 12 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

jak-przechowywać-warzywa-w-zimie-IMG_7029.jpg ZWZ WINIARY
Jak przechowywać warzywa korzeniowe i bulwiaste w zimie?
5 pomysłów na wegetariańskie placki warzywne porady
5 pomysłów na wegetariańskie placki warzywne
Chipsy warzywne – zdrowe i chrupiące dodatki do zup ZWZ WINIARY
Chipsy warzywne – zdrowe i chrupiące dodatki do zup
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu