Orzechy włoskie to typowy, jesienny przysmak. Niestety, w momencie, kiedy robi się coraz bardziej wilgotno, mogą one stracić swój posmak, a także charakterystyczną chrupkość. Wobec tego, jeśli chcemy zachować te walory na znacznie dłużej, to bez najmniejszego problemu możemy zdecydować się na suszenie orzechów. Jednak w tym momencie pojawia się zasadnicze pytanie: jak suszyć orzechy włoskie? Okazuje się, że nie jest to wcale takie trudne, aczkolwiek niezbędnej jest przestrzeganie kilku zasad.
Zastanawiając się jak suszyć orzechy włoskie, warto rozpocząć od wyboru odpowiedniego miejsca. W tym momencie wiele zależy od samej pogody. Jeśli słońce dopisuje, wówczas możemy zdecydować się na całkiem naturalna metodę suszenia orzechów włoskich. W tym celu wystarczy jedynie rozłożyć matę, a na niej orzechy w łupinie. Po około 8 godzinach spędzonych w pełnym słońcu, będziemy mogli uznać je za wysuszone. Następnie wystarczy tylko przełożyć je do bawełnianej torebki i można je przechowywać w suchym i ciepłym miejscu nawet do roku. Drugim z "naturalnych" sposobów, jest suszenie orzechów włoskich na kaloryferze. Jednocześnie jest to dość ryzykowne, gdyż nie możemy kontrolować w ten sposób temperatury, a ta powinna być utrzymana przez cały czas na tym samym poziomie. Możemy także zdecydować się na suszenie orzechów włoskich w piekarniku.
Okazuje się, że możemy wykorzystać do tego zwykły piekarnik. Jednocześnie w tym momencie może pojawić się dodatkowe pytanie: jak suszyć orzechy włoskie w piekarniku? Również nie jest to trudne. W pierwszej kolejności musimy pamiętać o kilku zasadach:
Po oczyszczeniu orzechów wystarczy włożyć je do piekarnika na około 15-20 minut. Pamiętajmy, by pozostawić lekko uchylone drzwiczki, zapewniając tym samym odpowiednią cyrkulację powietrza. Następnie orzechy można wyjąć i dać im ostygnąć przez około 15-20 kolejnych minut. W ten sposób znaleźliśmy odpowiedź na pytanie jak suszyć orzechy włoskie bez łupiny. Prawda, że jest to wyjątkowo proste?
Jeśli już zdecydujemy się na suszenie orzechów włoskich, to powinniśmy również rozważyć kwestię ich odpowiedniego przechowywania. Jeśli suszymy je w skorupkach, to najlepiej będzie, jeśli zapakujemy je do bawełnianych worków i ułożymy w suchym, zacienionym miejscu. Wówczas będzie można przechowywać je w taki sposób nawet przez cały rok. Nieco inaczej jednak trzeba potraktować orzechy włoskie, które suszone były bez łupinek. W tym wypadku najlepiej będzie przygotować hermetycznie zamykane pojemniki lub foliowe woreczki. Następnie również warto umieścić je w suchym i zacienionym miejscu, tak, by nie narazić orzechów na działanie wilgoci. To może jedynie doprowadzić do ich szybszego zniszczenia, a wówczas nie będą się one nadawać do konsumpcji. Warto o tym pamiętać.