Jajka z orzechowym farszem i boczkiem
35min
Łatwy
2 łyżek
2 łyżek
6
Jajko
1 łyżeczka
Musztarda Dijon
6 plastrów
Boczek wędzony
50 g
Orzechy włoskie
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
14.69 g
Węglowodany
3.33 g
Tłuszcze
37.21 g
Wartość energetyczna
402.57 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
35 min
Krok 1
12 min
Jajka włóż do garnka z zimną wodą, zagotuj i odstaw z ognia na 12 minut. Po tym czasie jajka będą idealnie twarde i dzięki temu nie popękają.
Krok 2
5 min
Jajka zalej zimną wodą. Obierz, przetrzyj żółtka przez sitko do miski, w której przygotujesz farsz.
Krok 3
5 min
Orzechy zmiksuj lub drobno posiekaj. Wymieszaj z żółtkami, Majonezem i musztardą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 4
8 min
Plastry boczku rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Praż w piekarniku rozgrzanym do 200°C około 5-8 min. Ostudź i pokrusz rękoma.
Krok 5
5 min
Jajka wypełnij farszem. Podawaj posypane kruszonym boczkiem z Sosem tatarskim WINIARY.
Jajka z chrupiącym farszem? W kuchni wszystko jest możliwe – zwłaszcza w okresie Wielkanocy, kiedy szukamy przepisów na przekąski zaskakujące bliskich! Jajka z farszem z orzechami włoskimi, musztardą Dijon i Majonezem Dekoracyjnym WINIARY to bardzo apetyczny pomysł na śniadanie wielkanocne, zwłaszcza jeżeli jajka z orzechowym farszem posypiesz prażonym boczkiem i nałożysz na nie po łyżeczce Sosu Tatarskiego WINIARY.
Komentarze 0