Aby cieszyć się smakiem przepysznych ziemniaków z ogniska w folii nie trzeba dużo. Czasem wystarczy jedynie sól. To klasyka, która pozwala poczuć prawdziwy aromat pieczonego ziemniaka bez zbędnych dodatków. Wystarczy jedynie obrać bulwę i jeszcze mokrą - obtoczyć w soli. Tak przygotowanego ziemniaka zawija się w folię i umieszcza w żarze. Smakuje przepysznie. Alternatywnie możesz także piec bulwę ze skórką, a następnie posolić ją po rozkrojeniu.
Przyprawa do ziemniaków do specjalna mieszanka aromatycznych ziół i przypraw, która doskonale podkreśla smak bulw. Warto ją wypróbować w przypadku pieczonych ziemniaków. Podobnie jak w przypadku soli, mokre obrane bulwy obtocz w gotowej przyprawie, a następnie zawiń w folii aluminiowej i umieść w żarze.
Alternatywą dla klasycznej przyprawy do ziemniaków, którą dostaniesz w sklepie, jest ta przygotowana samodzielnie. W miseczce wymieszaj słodką paprykę, ostrą paprykę, czosnek w proszku, sól oraz oliwę z oliwek. Następnie w takiej marynacie zamocz obrane ziemniaki. Zawiń je w folię aluminiową i piecz w ognisku. W trakcie, bulwy przejdą smakiem przypraw, dzięki czemu będą wyjątkowo aromatyczne.
Jeśli nie chcesz obierać ziemniaków, a piec je tradycyjnie, czyli w mundurkach, to rozwiązanie jest dla Ciebie. Gotowe bulwy podawaj z sosem tatarskim WINIARY. Upieczone ziemianki wystarczy przekroić na pół, a następnie polać gotowym sosem. Na wierzch warto także posypać pokrojony szczypiorek lub koperek dla jeszcze lepszych doznań smakowych.
Jeśli masz nieco więcej czasu, przygotuj twaróg do ziemniaków z ogniska. Takie połączenie smakuje doskonale. Twaróg rozdrobnij widelcem i dodaj do niego śmietanę tak, aby powstała gładka masa. Obierz cebulę i pokrój ją w niewielką kostkę. Dokładnie umyj i osusz szczypiorek, a następnie drobno go posiekaj. Wszystkie składniki połączą ze sobą, dodaj sól i dokładnie wymieszaj. Po wyciągnięciu ziemniaków z ogniska, przekrój je na pół, a na wierzch nałóż przygotowany twaróg. Zajadaj ze smakiem.
W ognisku możesz także przygotować przepyszne faszerowane ziemniaki. Jak je zrobić? Bulwy upiecz w skórkach tak jak zwykle. W międzyczasie pokój cebulę, paprykę i czosnek w kostkę, a następnie podsmaż warzywa na łyżce oliwy. Wyciągnij ziemniaki z piekarnika i lekko je ostudź. Kiedy nie będą parzyć, rozkrój je delikatnie i wyciągnij jak najwięcej jadalnej części, nie uszkadzając skórek. Następnie wymieszaj wcześniej przygotowaną cebulę, czosnek i paprykę z ziemniakiem. Tak powstałą masą ponownie wypełnij skórki i posyp tartym serem. Całość włóż do piekarnika lub na grilla na kilka minut, aż ser się roztopi. Gotowe ziemniaki polej sosem Remulada WINIARY. Możesz także dodatkowo posypać je pokrojonym szczypiorkiem i gotowe. Choć to danie wymaga nieco więcej pracy, to jest na tyle pyszne, że zdecydowanie warto. Z pewnością pokocha go cała rodzina, a prośby o dokładkę są gwarantowane.