Rzodkiewkę można przechowywać na wiele sposobów. Warto jednak mieć na uwadze to, że warzywo w większości składa się z wody, więc pod żadnym pozorem nie można dopuścić do tego, by ona wyparowała. Zastanawiając się jak przechowywać rzodkiewkę, warto również zwrócić uwagę na wybór odpowiedniego miejsca. Warzywo to nie przepada za zbyt intensywną ekspozycją na promienie słoneczne, a także wysokie temperatury. Jeśli więc nie mamy wystarczającej ilości miejsca w lodówce, wówczas możemy przechowywać rzodkiewkę w innym miejscu, dbając o to, by było ono zacienione i chłodne.
Kupiliśmy kilka pęczków tego warzywa i zastanawiamy się jak przechować rzodkiewkę? Otóż zacznijmy od jej odpowiedniego przygotowania. Pamiętajmy, że pierwszym krokiem będzie oddzielenie listków od samego warzywa. Zwróćmy uwagę na to, że listków rzodkiewki wcale nie musimy wyrzucać! Są one jak najbardziej jadalne i można wykorzystać je podczas przygotowywania zup czy sosów. Oddadzą one wówczas aromat całego warzywa i wzbogacą smak dania. Można z nich również przyrządzić pyszne pesto. Wystarczy przepłukać dokładnie liście wodą, pokroić je i wrzucić do blendera lub malaksera. Następnie należy je zblendować z dodatkiem czosnku, soli, pieprzu, soku z cytryny oraz uprażonego słonecznika. I gotowe! Samą rzodkiewkę trzeba dokładnie umyć i wysuszyć.
Jak przechowywać rzodkiewki? To proste! Możemy w tym celu wykorzystać woreczki strunowe. Wówczas możemy włożyć do nich całe pęczki warzywa, a następnie ulokować je w suchym i chłodnym miejscu. Woreczki skutecznie ochronią przed nadmierną utratą wilgoci, a rzodkiewka może być w nich składowana nawet przez 1-2 tygodnie!
Przechowywanie rzodkiewki w lodówce wydaje się najrozsądniejszym rozwiązaniem. Panuje tam idealna temperatura, która pomoże zachować chrupkość i świeżość warzywa na znacznie dłuższy czas. Wobec tego jak przechowywać rzodkiewkę w lodówce? Otóż możemy zdecydować się na:
Powyższe sposoby pozwolą na przechowywanie rzodkiewki nawet 12 - 16 dni, bez utraty jej walorów smakowych.
Rzodkiewka jest warzywem sezonowym, z czego świetnie zdajemy sobie sprawę. Wiele osób może więc kupić kilka pęczków więcej, by móc cieszyć się smakiem tego warzywa również w sezonie zimowym. Jednak jak przechowywać rzodkiewkę na zimę? Otóż trzeba będzie ją zamrozić. W tym celu musimy:
Tak przygotowane paczuszki z rzodkiewką mogą być mrożone w temperaturze nie większej niż - 15 stopni Celsjusza. W takich warunkach warzywo to zachować swoje walory przez okres 9 miesięcy do 1 roku. Rozmrożenie rzodkiewki powinno być naturalne - bez udziału mikrofalówki.