Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt
Jak szybko obrać seler naciowy?

Jak szybko obrać seler naciowy?

Seler naciowy to zdrowe warzywo, które może zagościć w naszej kuchni. Dodatkowo jego wyjątkowa chrupkość i lekko ostry smak potrafi nadać każdej potrawie wyjątkowości. Selera naciowego można wykorzystywać zarówno w formie gotowanej - jako dodatku do dań, ale także można cieszyć się nim na surowo - w formie przekąski. Jednak jak obierać seler naciowy?

Czy seler naciowy zawsze musi być obrany?

Seler naciowy to warzywo, które w kuchni cieszy się coraz większą popularnością. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób może zastanawiać się nad tym, jak obrać seler naciowy? W pierwszej kolejności jednak warto się zastanowić, czy będzie to w ogóle konieczne. Okazuje się, że seler naciowy - szczególnie świeży i chrupiący - nie musi być obierany, jeśli ma on zostać dodany do konkretnego dania po obróbce cieplnej. Mówiąc prościej, jeśli przygotowujemy zupę czy sosy na bazie selera naciowego, wówczas jego obieranie nie będzie koniecznością. Jeśli jednak zamierzamy się tym warzywem delektować w formie surowej, wówczas będziemy musieli poświęcić czas na jego dokładne obranie. Na szczęście sposobów na to jak obierać seler naciowy jest co najmniej kilka!

Jak obierać seler naciowy?

Jeśli zastanawiamy się jak obierać seler naciowy, to warto zauważyć, że nie jest to dość skomplikowane. Warzywo to można pozbawić skórki w dość prosty sposób. Jednocześnie, zanim przystąpimy do obierania, selera trzeba dokładnie umyć - najlepiej pod zimną wodą. Następnie wystarczy:

  • odciąć łodygi selera na wysokości około 2 centymetrów od jego korzenia;
  • przy pomocy palców lub drobnego nożyka należy delikatnie usuwać włókna selera.

Faktem jest, że taka metoda może być dość czasochłonna. Jednocześnie dzięki niej będzie można pozbyć się uporczywych włókien, które mogłyby przeszkadzać w chrupaniu warzywa.

 

Jak można szybko obrać seler naciowy?

Jeśli nie mamy zbyt wiele czasu i chcemy obrać seler naciowy szybko, wówczas jest na to prosty sposób. Oczywiście podstawą będzie ponownie umycie warzywa, a następnie odcięcie łodyg od korzenia - na wysokości około 2 centymetrów od korzenia. Jakie są następne kroki? Otóż:

  • łodygi selera naciowego należy pokroić w równe paski;
  • następnie wystarczy pociągnąć za wystające włókna i wyrzucić je od kosza - nie będą nam one potrzebne!

Na koniec wystarczy pokroić selera w taki sposób, by był on najwygodniejszy do jedzenia!

 

Obieranie selera naciowego obieraczką do warzyw

Kolejnym sposobem na to, by szybko obrać seler naciowy jest skorzystanie z tradycyjnej obieraczki do warzyw. W tym celu należy powtórzyć dwa, pierwsze kroki z poprzednich sposobów - seler musi być umyty, a łodygi muszą zostać odseparowane od korzeni. Następnie wystarczy przy pomocy obieraczki do warzyw delikatnie przesuwać po powierzchni łodygi. W ten sposób będzie można się pozbyć kłopotliwych włókien. Warto jednak zachować ostrożność i nie dociskać zbyt mocno obieraczki.

Dojrzały i świeży seler obiera się łatwiej!

Zastanawiając się jak obierać seler naciowy, nie można pominąć jego odpowiedniego wyboru. Okazuje się, że warzywo to będzie obierało się znacznie łatwiej - a także szybciej - jeśli będzie świeże i dojrzałe. Po czym można poznać idealny seler naciowy? Otóż:

  • jego "główka" powinna być zwarta;
  • łodygi powinny być twarde oraz zielone;
  • kolor selera powinien być jednolity i intensywny.

Jeśli zauważyliśmy, że łodygi są miękkie, a także posiadają drobne planki na swojej powierzchni, to lepiej będzie odłożyć takiego selera na bok. Warzywo to z pewnością nie jest świeże.

Polecane przepisy

Szybki makaron z szynką i pomidorami

Szybki makaron z szynką i pomidorami

30 min Łatwy
Zupa krem z selera naciowego

Zupa krem z selera naciowego

30 min Łatwy
Pęczak z suszonymi grzybami i warzywami z rozmarynem

Pęczak z suszonymi grzybami i warzywami z rozmarynem

50 min Łatwy
Sałatka z selerem naciowym

Sałatka z selerem naciowym

30 min Łatwy
Makaron z gruszką, rukolą i serem pleśniowym

Makaron z gruszką, rukolą i serem pleśniowym

20 min
Zupa krem z selera naciowego z tłuczonym pieprzem

Zupa krem z selera naciowego z tłuczonym pieprzem

21 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Pesto z liści selera korzeniowego – sposób na niemarnowanie
Pesto z liści selera korzeniowego – sposób na niemarnowanie
Wiosenne zupy krem – znasz je wszystkie?
Wiosenne zupy krem – znasz je wszystkie?
Chipsy warzywne – zdrowe i chrupiące dodatki do zup
Chipsy warzywne – zdrowe i chrupiące dodatki do zup
5 pomysłów na wegetariańskie placki warzywne
5 pomysłów na wegetariańskie placki warzywne
Na czym smażyć warzywa?
Na czym smażyć warzywa?
Kilka słów o warzywach sezonowych – warzywa sezonowe
Kilka słów o warzywach sezonowych – warzywa sezonowe
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu