Seler naciowy to warzywo, które w kuchni cieszy się coraz większą popularnością. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób może zastanawiać się nad tym, jak obrać seler naciowy? W pierwszej kolejności jednak warto się zastanowić, czy będzie to w ogóle konieczne. Okazuje się, że seler naciowy - szczególnie świeży i chrupiący - nie musi być obierany, jeśli ma on zostać dodany do konkretnego dania po obróbce cieplnej. Mówiąc prościej, jeśli przygotowujemy zupę czy sosy na bazie selera naciowego, wówczas jego obieranie nie będzie koniecznością. Jeśli jednak zamierzamy się tym warzywem delektować w formie surowej, wówczas będziemy musieli poświęcić czas na jego dokładne obranie. Na szczęście sposobów na to jak obierać seler naciowy jest co najmniej kilka!
Jeśli zastanawiamy się jak obierać seler naciowy, to warto zauważyć, że nie jest to dość skomplikowane. Warzywo to można pozbawić skórki w dość prosty sposób. Jednocześnie, zanim przystąpimy do obierania, selera trzeba dokładnie umyć - najlepiej pod zimną wodą. Następnie wystarczy:
Faktem jest, że taka metoda może być dość czasochłonna. Jednocześnie dzięki niej będzie można pozbyć się uporczywych włókien, które mogłyby przeszkadzać w chrupaniu warzywa.
Jeśli nie mamy zbyt wiele czasu i chcemy obrać seler naciowy szybko, wówczas jest na to prosty sposób. Oczywiście podstawą będzie ponownie umycie warzywa, a następnie odcięcie łodyg od korzenia - na wysokości około 2 centymetrów od korzenia. Jakie są następne kroki? Otóż:
Na koniec wystarczy pokroić selera w taki sposób, by był on najwygodniejszy do jedzenia!
Kolejnym sposobem na to, by szybko obrać seler naciowy jest skorzystanie z tradycyjnej obieraczki do warzyw. W tym celu należy powtórzyć dwa, pierwsze kroki z poprzednich sposobów - seler musi być umyty, a łodygi muszą zostać odseparowane od korzeni. Następnie wystarczy przy pomocy obieraczki do warzyw delikatnie przesuwać po powierzchni łodygi. W ten sposób będzie można się pozbyć kłopotliwych włókien. Warto jednak zachować ostrożność i nie dociskać zbyt mocno obieraczki.
Zastanawiając się jak obierać seler naciowy, nie można pominąć jego odpowiedniego wyboru. Okazuje się, że warzywo to będzie obierało się znacznie łatwiej - a także szybciej - jeśli będzie świeże i dojrzałe. Po czym można poznać idealny seler naciowy? Otóż:
Jeśli zauważyliśmy, że łodygi są miękkie, a także posiadają drobne planki na swojej powierzchni, to lepiej będzie odłożyć takiego selera na bok. Warzywo to z pewnością nie jest świeże.