Warzywo jakim jest cukinia świetnie sprawdza się w kontekście przygotowywania zup, dodatków, przekąsek czy dań głównych. Niemniej jednak jest to warzywo sezonowe. Pojawia się wiec pytanie: czy cukinię można mrozić? Okazuje się, że tak. Cukinia nadaje się do mrożenia, choć cały proces nie jest tak prosty, jak może się to wydawać. Cukinia zawiera w sobie duże ilości wody, a nieodpowiednio zaplanowane mrożenie może pozbawić ją walorów smakowych i struktury.
Wspomniane już zostało, że cukinia w większości składa się z wody. Jak wiadomo, mrożenie tego typu warzyw jest dość wymagające. Warto jednak podejść z zaangażowaniem do wyboru odpowiedniej cukinii, której zamrożenie będzie znacznie łatwiejsze. Idealna cukinia, którą będzie można składować w zamrażalniku powinna być:
Po wybraniu idealnej cukinii, można rozpocząć jej zamrażanie!
Przejdźmy do kwestii związanej z tym, jak zamrozić cukinię. Jest to warzywo o delikatnej strukturze, które wymaga odpowiedniego przygotowania. Przede wszystkim pamiętajmy, że jeśli wybraliśmy młode i nie do końca dojrzałe warzywo, wówczas nie musimy poświęcać czasu na jego obieranie. Cukinię wystarczy dokładnie umyć i osuszyć, a następnie:
Co ciekawe, można mrozić także cukinię pokrojoną w paski lub startą na tarce. W takich wypadkach jest warto zadbać o to, by wcześniej podzielić je na rozsądne porcje. Startą cukinię można mrozić również w silikonowych foremkach, tych samych, które wykorzystujemy do pieczenia słodkich babeczek.
Wiemy już jak mrozimy cukinię i na co warto zwrócić uwagę przy wyborze idealnego warzywa do zamrażarki. Istnieje jeszcze kilka kwestii, których nie można pominąć. Pamiętajmy, że mrozimy cukinię pod różnymi postaciami. Warto uprzednio rozplanować jakie porcje i do jakiej potrawy będą nam potrzebne. Dzięki temu unikniemy marnowania resztek! Opiszmy także woreczki czy pudełeczka z cukinią datami. Warzywo można przechowywać nawet do 6 miesięcy, jednak czas ten warto kontrolować.
Wielu mistrzów kuchni decyduje się na blanszowanie warzyw przed mrożeniem. Proces ten polega na zanurzeniu ich we wrzącej wodzie na około 1-2 minut. Przyjęło się, że dzięki temu procesowi warzywa nie tracą smaku wraz z procesem ich mrożenia. Oczywiście, w przypadku cukinii również można się zdecydować na jej blanszowanie. Niemniej jednak nie jest to koniecznością. Cukinia jest delikatna i dość neutralna w smaku. Możemy więc śmiało zrezygnować z jej uprzedniego blanszowania.