Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt

×

Do rozgrzania nowy sezon ebook pdf

Zarejestruj się
Jak mrozić cukinię?

Jak mrozić cukinię?

Cukinia to zdrowe i smaczne warzywo, które znajduje szereg zastosowań w kuchni. Można z niej przygotowywać pyszne tarty, makarony, a także stosować jako dodatek do mięsnych i bezmięsnych zapiekanek. Co ciekawe, świeża i dorodna cukinia zbierana jest jedynie w okresie od sierpnia do września, co sprawia, że nie możemy cieszyć się nią przez cały rok. Jednak amatorzy tego warzywa często rozważają kwestię jego mrożenia. Wobec tego, czy cukinię można zamrozić i jak zrobić to poprawnie?

Czy można zamrozić cukinię?

Warzywo jakim jest cukinia świetnie sprawdza się w kontekście przygotowywania zup, dodatków, przekąsek czy dań głównych. Niemniej jednak jest to warzywo sezonowe. Pojawia się wiec pytanie: czy cukinię można mrozić? Okazuje się, że tak. Cukinia nadaje się do mrożenia, choć cały proces nie jest tak prosty, jak może się to wydawać. Cukinia zawiera w sobie duże ilości wody, a nieodpowiednio zaplanowane mrożenie może pozbawić ją walorów smakowych i struktury.

Jakie cukinie nadają się do mrożenia?

Wspomniane już zostało, że cukinia w większości składa się z wody. Jak wiadomo, mrożenie tego typu warzyw jest dość wymagające. Warto jednak podejść z zaangażowaniem do wyboru odpowiedniej cukinii, której zamrożenie będzie znacznie łatwiejsze. Idealna cukinia, którą będzie można składować w zamrażalniku powinna być:

  • niewielka - analogicznie im mniejsze warzywo, tym mniejsza zawartość wody;
  • nie do końca dojrzała;
  • nieuszkodzona - wszelkie mankamenty skórki utrudnią proces mrożenia cukinii.

Po wybraniu idealnej cukinii, można rozpocząć jej zamrażanie!

Jak zamrozić cukinię?

Przejdźmy do kwestii związanej z tym, jak zamrozić cukinię. Jest to warzywo o delikatnej strukturze, które wymaga odpowiedniego przygotowania. Przede wszystkim pamiętajmy, że jeśli wybraliśmy młode i nie do końca dojrzałe warzywo, wówczas nie musimy poświęcać czasu na jego obieranie. Cukinię wystarczy dokładnie umyć i osuszyć, a następnie:

  • odciąć końcówki warzywa;
  • pokroić je w drobną - ewentualnie większą - kostkę - w zależności od późniejszego wykorzystania;
  • zamknąć kawałeczki cukinii w strunowych woreczkach lub pojemnikach na żywność.

Co ciekawe, można mrozić także cukinię pokrojoną w paski lub startą na tarce. W takich wypadkach jest warto zadbać o to, by wcześniej podzielić je na rozsądne porcje. Startą cukinię można mrozić również w silikonowych foremkach, tych samych, które wykorzystujemy do pieczenia słodkich babeczek.

O czym należy pamiętać przy mrożeniu cukinii?

Wiemy już jak mrozimy cukinię i na co warto zwrócić uwagę przy wyborze idealnego warzywa do zamrażarki. Istnieje jeszcze kilka kwestii, których nie można pominąć. Pamiętajmy, że mrozimy cukinię pod różnymi postaciami. Warto uprzednio rozplanować jakie porcje i do jakiej potrawy będą nam potrzebne. Dzięki temu unikniemy marnowania resztek! Opiszmy także woreczki czy pudełeczka z cukinią datami. Warzywo można przechowywać nawet do 6 miesięcy, jednak czas ten warto kontrolować.

Czy konieczne jest blanszowanie cukinii przed mrożeniem?

Wielu mistrzów kuchni decyduje się na blanszowanie warzyw przed mrożeniem. Proces ten polega na zanurzeniu ich we wrzącej wodzie na około 1-2 minut. Przyjęło się, że dzięki temu procesowi warzywa nie tracą smaku wraz z procesem ich mrożenia. Oczywiście, w przypadku cukinii również można się zdecydować na jej blanszowanie. Niemniej jednak nie jest to koniecznością. Cukinia jest delikatna i dość neutralna w smaku. Możemy więc śmiało zrezygnować z jej uprzedniego blanszowania.

Polecane przepisy

Faszerowane cukinie

Faszerowane cukinie

55 min Łatwy
Placki ziemniaczane z cukinią

Placki ziemniaczane z cukinią

30 min Łatwy
Marynowana cukinia

Marynowana cukinia

45 min Łatwy
Leczo z cukinią

Leczo z cukinią

48 min Łatwy
Tarta z cukinią

Tarta z cukinią

2 godz 55 min Łatwy
Zupa z cukinii z makaronem

Zupa z cukinii z makaronem

34 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Co zrobić z cukinii?
Co zrobić z cukinii?
Czym się różni kabaczek od cukinii?
Czym się różni kabaczek od cukinii?
Spaghetti z makaronem z cukinii - pomysły i inspiracje
Spaghetti z makaronem z cukinii - pomysły i inspiracje
Co zrobić z bakłażana i cukinii - 13 jesiennych przepisów
Co zrobić z bakłażana i cukinii - 13 jesiennych przepisów
Jak marynować grzyby w occie i do czego je wykorzystać?
Jak marynować grzyby w occie i do czego je wykorzystać?
Jak ugotować brokuły?
Jak ugotować brokuły?
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
)
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu