Spaghetti zrobione z cukinii jest niskokaloryczną potrawą, która nie zawiera mąki. To doskonały pomysł na szybki, ale i lekki posiłek ze zdrowych produktów spożywczych. Warto zauważyć, że przygotowany makaron z cukinii stanowi doskonałą bazę do wielu sosów, mianowicie: pomidorowego, czerwonego pesto lub pieczarkowo-śmietanowego. Można także wykorzystać znacznie prostsze połączenie, które wykonasz w ciągu około pół godziny. Dowiedz się, jak zrobić spaghetti z cukinii!
Do wykonania spaghetti niezbędna jest cukinia, a także: czosnek, oliwa, parmezan, pietruszka, sól, pieprz, pomidorki koktajlowe oraz sok z cytryny. Cukinię należy dokładnie umyć i osuszyć całe warzywo, następnie zrobić z niej makaron. W tym celu można wybrać ręczną temperówkę do warzyw lub krajalnicę spiralną, która nazywana jest również tarką spiralną do warzyw.
Na patelni należy rozgrzać oliwę, następnie dodać obrany i pokrojony czosnek. Wymaga on podsmażenia przez około dwie minuty na wolnym ogniu. Ważne, aby go nie przypalić, gdyż wtedy zrobi się gorzki i zepsuje nam smak potrawy. Przygotowany wcześniej makaron z cukinii można dodać do podsmażonego czosnku i smażyć razem przez około sześć minut na średnim ogniu. Co jakiś czas warto przemieszać całość, aby nadmiar wody mógł odparować. Jednocześnie zapewni to równomierne podsmażenie makaronu. Pod koniec smażenia powinien on zachować jędrność i piękny kolor.
Spaghetti z cukinii na ciepło jest już prawie gotowe. Po zdjęciu patelni z palnika, makaron z cukinii należy doprawić solą i pieprzem. Następnie trzeba dodać drobno starty parmezan. Wszystkie składniki dokładnie połączyć, aby potrawa miała oczekiwany smak. Sok z cytryny delikatnie podkreśli wytrawny smak. Tak przygotowane danie można już nałożyć na talerz, aby przystroić posiekaną pietruszką, odrobiną startego parmezanu oraz pomidorkami koktajlowymi. Całość warto dodatkowo oprószyć mieloną papryką lub pieprzem.
Zarówno przygotowanie makaronu z cukinii, jak i sosu do niego jest dość proste w wykonaniu. Sprawia to, że danie może wykonać każdy. Należy także podkreślić, że proponowane spaghetti doskonale smakuje na ciepło i zimno. Doskonale sprawdzi się jako danie główne, a także w formie przystawki. To smaczne danie, które można przyrządzić na wiele sposobów.
Makaron z cukinii to ciekawy zamiennik tradycyjnego makaronu, który produkowany jest z mąki. Oba typy makaronu doskonale łączą się z wieloma sosami. Godnym uwagi pomysłem na sos do spaghetti z cukinii jest połączenie śmietany oraz boczku à la carbonara. Smaki te świetnie się łączą, jednocześnie danie jest szybkie w przygotowaniu.
Klasycznym sosem do spaghetti również w tym wydaniu będzie sos pomidorowy lub sos bolognese. Czerwień pomidorów doskonale współgra z zielonym kolorem cukinii, dodatkowo warzywa te w ciekawy sposób łączą swoje smaki. Wersją sosu dla zabieganych jest zielone lub czerwone pesto, które można wcześniej przygotować w większej ilości i dodawać do różnych potraw. Po połączeniu makaronu z cukinii oraz pesto wystarczy lekko przystroić danie sięgając oczywiście po tarty parmezan lub aromatyczne, świeże zioła.