Grzane wino kojarzy się przede wszystkim z korzennymi, świątecznymi przyprawami: cynamonem, kardamonem i goździkami. W sklepach można znaleźć gotowe mieszanki, ale o wiele lepszym sposobem jest nie tylko stworzenie ich samodzielnie, ale także wykorzystanie przypraw w całości, a nie w formie mielonej.
Do przygotowania grzańca sprawdzają się:
Dobrym pomysłem jest także użycie odrobiny startej gałki muszkatołowej oraz dodanie szczypty pieprzu. Dla fanów bardziej słodkich smaków obowiązkowym dodatkiem do grzańca będzie także kilka lasek wanilii.
Składniki:
Gotowe wina grzane najlepiej jest podać w dużym kuflu albo kubku ze świątecznymi lub jesiennymi motywami. Czasem podczas świątecznych kiermaszy i jarmarków można kupić grzane wino i dopłacić za kubek, w którym jest podane. Dzięki temu można zdobyć uroczą kolekcję kufli do grzańca i wykorzystywać je w domu.
Grzaniec będzie też dobrze wyglądał w wysokiej szklance. Musi być jednak wykonana z grubego, najlepiej hartowanego szkła. Zbyt cienka i nieodporna na ciepło szklanka może pęknąć. Warto zawsze sprawdzić, czy dane szkło można bezpiecznie wypełniać gorącym płynem.