Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt

×

Przetwory 2023 nowy sezon ebook pdf

Pobierz PDF
Czym zastąpić gałkę muszkatołową?

Czym zastąpić gałkę muszkatołową?

Niezwykle aromatyczna i nieco pikantna. Taka jest właśnie gałka muszkatołowa, będąca znakomitym dodatkiem smakowym dla wielu wyśmienitych dań. Wydawałoby się, że niezwykle trudno o pasujący zamiennik, gdy nagle zabraknie jej w kuchni. Nic bardziej mylnego! Sięgając do kuchennej szafki z pewnością znajdziemy coś, co stanie się skuteczną alternatywą dla tej przyprawy. Poniżej podpowiadamy, czym zastąpić gałkę muszkatołową.

Gałka muszkatołowa - zamiennik oryginalnej przyprawy

Gałka muszkatołowa to bardzo wyrazista, charakterystyczna przyprawa o korzennym posmaku. Jest szeroko wykorzystywana w kulinariach, przede wszystkim w postaci świeżo sproszkowanej. Dodaje się ją chociażby do pierników, sosów pieczeniowych i dań mięsnych. W okresie zimowym gałka stanowi jeden z podstawowych składników mieszanki korzennej. Gałka muszkatołowa cechuje się ostrym smakiem z wyczuwalną nutą cierpkości. Sama w sobie nie może być dodatkiem, który zdominuje danie pod kątem wyczuwalnego aromatu. W większości przypadków dodaje się jedynie odrobinę startej gałki, aby podbić ogólny smak potrawy. Ciężko sobie bez niej wyobrazić świąteczne wypieki, gulasze mięsne czy dania z grzybami. Czy da się w ogóle ją zastąpić?

Czym zastąpić gałkę muszkatołową w kuchni?

Jednym z pomysłów na to, czym zastąpić gałkę muszkatołową, jest wykorzystanie innych przypraw korzennych. Na pierwszy plan wychodzi cynamon. Ma podobny kolor oraz zapach do gałki, a co najważniejsze, prawdopodobnie będziemy posiadać saszetkę tej przyprawy w kuchennym zasobniku. Cynamon jest nieco słodszy od gałki, a także cechuje się typowo drzewnym aromatem. Jest jedną z najlepszych alternatyw dla nasion muszkatołowca, szczególnie w przypadku przygotowywania deserów. Jeśli gotujemy danie wytrawne, warto wówczas poszukać innych zamienników. Kolejnym pomysłem na to, czym zastąpić gałkę muszkatołową, jest zastosowanie kardamonu. To niezwykle wyrazista przyprawa o lekko cytrusowej nucie. Jest bardziej intensywna w smaku, dlatego należy bardzo ostrożnie ją dawkować. Optymalnie, jeśli dodamy mniej więcej połowę objętości gałki podczas dozowania.

Mniej oczywiste alternatywy, które są podobne w smaku

Jeśli nie mamy pod ręką saszetki sproszkowanego kardamonu albo świeżej laski cynamonu, dobrym pomysłem będzie zastosowanie niewielkiej ilości goździków, anyżu lub gotowej mieszanki korzennej. Aby podbić smak potrawy i dodać jej bardziej wyrazistej formy, warto również zastosować sos pieczeniowy ciemny WINIARY - być może posiadamy go w szafce z przyprawami. Wystarczy wówczas potraktować proszek jako przyprawę, dodając niewielką podczas gotowania. Innym rozwiązaniem jest zastosowanie uniwersalnej esencji typu przyprawa w płynie MAGGI - co pozwoli wydobyć głębię aromatu z przygotowywanych posiłków.

Jak ulepszyć smak potrawy bez gałki muszkatołowej?

Wiele roślin korzennych posiada podobną linię smakową, która może w pewien sposób kojarzyć się z aromatem gałki. Bez wątpienia takim produktem jest imbir, najlepiej w postaci świeżego pędu pociętego w drobne cząstki. Dodaje on nieco pieprznego, soczystego smaku - czyli podobnie jak gałka - do różnego rodzaju dań. Warto jednak zaznaczyć, że wszystkie te zamienniki nieco różnią się od gałki muszkatołowej, dlatego trzeba zwracać szczególną uwagę na ich proporcje. Najbezpieczniej jest dodać ich mniej niż zastosowalibyśmy oryginalnej gałki. Dzięki tym wskazówkom możemy odratować wypieki, sosy, gulasze, które w oryginalnym przepisie wymagałyby dodania korzennej przyprawy. Warto eksperymentować!

Polecane przepisy

Kluski śląskie z sosem pieczeniowym - przepis

Kluski śląskie z sosem pieczeniowym - przepis

29 min Łatwy
Udka faszerowane pieczarkami

Udka faszerowane pieczarkami

1 godz 50 min Średni
Smażona wieprzowina z zielonym groszkiem i makaronem

Smażona wieprzowina z zielonym groszkiem i makaronem

30 min Łatwy
Faszerowane placki ziemniaczane z kapustą i pieczarkami

Faszerowane placki ziemniaczane z kapustą i pieczarkami

37 min Łatwy
Karczek w sosie pieczeniowym

Karczek w sosie pieczeniowym

2 godz 39 min Łatwy
Faszerowane cukinie

Faszerowane cukinie

55 min Łatwy

Polecane artykuły

Jak uratować zwarzony sos?
Jak uratować zwarzony sos?
5 dań, w których nie może zabraknąć sosu pieczeniowego
5 dań, w których nie może zabraknąć sosu pieczeniowego
Jak zagęścić gulasz?
Jak zagęścić gulasz?
5 kroków do idealnego dania z sosem
5 kroków do idealnego dania z sosem
5 cech idealnego sosu pieczeniowego
5 cech idealnego sosu pieczeniowego
Jakie sosy pasują do grillowanych mięs? Sprawdź to!
Jakie sosy pasują do grillowanych mięs? Sprawdź to!
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu