Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jak zrobić cukier waniliowy w domu

Jak zrobić cukier waniliowy w domu?

Cukier waniliowy - wyjątkowy i unikalny dodatek do wielu słodkich wypieków i deserów. Mało która gospodyni domowa jest w stanie sobie bez niego poradzić w kuchni. To właśnie cukier waniliowy nadaje wypiekom nie tylko słodkiego, waniliowego posmaku, ale także wpływa na ich unikalny aromat. Okazuje się jednak, że zamiast kupować go w markecie, można zdecydować się na jego samodzielne przygotowanie. Jednak od czego zacząć?

Cukier waniliowy - niezbędny dodatek w każdej kuchni

Sprawdza się on podczas przygotowywania ciast, deserów oraz innych, słodkich wypieków. Oczywiście, cukier waniliowy jest produktem łatwo i ogólnie dostępnym. W sklepach można znaleźć niewielkie saszetki jak np. cukier wanilinowy WINIARY, które zwykle nie kosztują zbyt wiele. Niemniej jednak warto mieć na uwadze także to, że możemy przygotować taki dodatek w domu, własnoręcznie! Z pewnością jego późniejsze wykorzystanie, będzie jeszcze bardziej satysfakcjonujące!

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Cukier waniliowy - jak zrobić?

Niewielkie kryształki cukru waniliowego, które przesycone są słodkim smakiem i aromatem wanilii to idealna wizja produktu, który zwykle kupowaliśmy w marketach spożywczych. Jednak, dlaczego nie skorzystać z możliwości przygotowania go we własnym zaciszu domowym i w znacznie większej ilości? Cały proces zajmie jedynie kilka chwil, a domowy cukier waniliowy zachwyci swoimi walorami smakowymi!

Co będzie potrzebne do przygotowania domowego cukru waniliowego?

Przepis na domowy cukier waniliowy jest wyjątkowo prosty i wymaga jedynie minimalnego zaangażowania. Jak łatwo można się domyślić, domowy wyrób nie będzie zawierał żadnych konserwantów czy ulepszaczy smaku, a dzięki temu będzie można zachować jego autentyczność! Do jego przygotowania potrzebne nam będą jedynie 2 składniki: cukier (około 250 gramów) oraz 3 laski prawdziwej wanilii. Oczywiście są to domyślne proporcje. Jeśli zależy nam, by przygotować więcej domowego cukru waniliowego, to analogicznie proporcje te także możemy zwiększyć.

Jak zrobić domowy cukier waniliowy?

Cukier waniliowy - jak zrobić? Otóż nie będzie to skomplikowane! Najważniejsze jest to, by aromat prawdziwej wanilii wniknął głęboko w strukturę kryształków cukru. Oto prosty przepis, na domowy cukier waniliowy krok po kroku:

  • laski wanilii kładziemy na twardej, drewnianej desce i nacinamy ją wzdłuż - dzięki temu wykorzystamy ją w całości;
  • następnie tępą stroną noża zbieramy nasionka, które uwidoczniły się po przecięciu skórki wanilii;
  • do czystego słoika wsypujemy odmierzony wcześniej cukier;
  • dodajemy do niego nasionka wanilii, dokładnie mieszamy i szczelnie zamykamy.

Po zapakowaniu do słoiczka cukru z nasionkami wanilii wystarczy odczekać około 2-3 dni, zanim nabierze on pełnego aromatu i smaku.

Domowy cukier waniliowy - praktyczne wskazówki

Domowy cukier waniliowy powinien być przygotowany tak, by sprostał naszym oczekiwaniom. Jeśli zależy nam na znacznie większej aromatyczności, wówczas pokrójmy wydrążone laski wanilii na nieco mniejsze fragmenty i również dodajmy je do słoiczka. Dodatkowo, możemy zwiększyć domyślną ilość, wykorzystując nie 3 a 4 laski wanilii na 250 gram cukru. Pamiętajmy także o tym, żeby nie korzystać z cukru pudru. Dlaczego? Otóż jest on wyjątkowo miałki, a także dość słabo chłonie aromat. Taki cukier waniliowy może więc nie być zbyt udanym wyrobem. Podczas pakowania cukru do słoiczka, upewnijmy się, że jest on dokładnie osuszony. Cukier pod wpływem wilgoci lubi się zbrylać, a w takich warunkach oddanie aromatu wanilii będzie niemożliwe.

Polecane przepisy

Pudding waniliowy

Pudding waniliowy

22 min Łatwy
Shake waniliowy

Shake waniliowy

10 min Łatwy
Tarta z budyniowym kremem waniliowym i śliwkami

Tarta z budyniowym kremem waniliowym i śliwkami

1 godz 30 min Łatwy
Piernik z dżemem

Piernik z dżemem

1 godz 17 min Łatwy
Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

1 godz 32 min Łatwy

Polecane artykuły

Jak zrobić ekstrakt waniliowy w domu? | Porady i inspiracje WINIARY
Jak zrobić ekstrakt waniliowy w domu?
Zamiennik cukru - Czym zastąpić cukier w diecie? - artykuł Winiary
Zamiennik cukru - Czym zastąpić cukier w diecie?
cukier puder
Jak zrobić cukier puder w domu
Smakowy cukier do owoców
Smakowy cukier do owoców
Jak zrobić idealny lukier?
Jak zrobić idealny lukier?
Laska wanilii – skąd pochodzi i do czego ją stosujemy? | Porady i inspiracje WINIARY
Laska wanilii – skąd pochodzi i do czego ją stosujemy?
Zobacz więcej porad
Podziel się ciepłem konkurs LP banner nasze produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu