Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Amarantus – przepisy z jego udziałem

Amarantus - co to?

Amarantus - ta obco, a nawet egzotycznie brzmiąca nazwa coraz częściej pojawia się w naszych kuchniach. Faktem jest, że wiele osób nadal może nie zdawać sobie sprawy z tego, czym dokładnie jest amarantus, a także w jaki sposób można go wykorzystać podczas przygotowywania smakowitych posiłków. Wobec tego poznajmy nieco bliżej amarantus - jedną z najstarszych odmian roślin, jakie tylko są uprawiane przez człowieka!

Amarantus - pochodzenie

Amarantus - co to właściwie jest? Wiele osób może się nad tym zastanawiać, biorąc pod uwagę fakt, że ta nazwa przejawia się coraz częściej, szczególnie w kontekście ekologicznego i zdrowego gotowania. Okazuje się, że amarantus to przede wszystkim roślina, która od niepamiętnych czasów znana była przede wszystkim rdzennym mieszkańcom obszarów Ameryki Północnej. Już wtedy, cywilizacja Majów wykorzystywała go do przygotowywania różnorodnych potraw. W czasach wielkich kolonizacji, nasiona amarantusa dotarły również do krajów Europy. Mówiąc prościej, amarantus to pewna odmiana zboża, która posiada jasnobrązowe nasionka, które swoją wielkością przewyższają nasionka maku. W smaku nasionka amarantusa nieco przypominają orzechy, aczkolwiek posmak jest znacznie łagodniejszy. Można powiedzieć, że amarantus jest względnie uniwersalny, a to z kolei daje różnorodne możliwości jego wykorzystania w kuchni.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Amarantus - przepisy i wykorzystanie w kuchni

Jak już zostało wspomniane, amarantus jest względnie uniwersalnym składnikiem, a to z kolei sprawia, że znajduje on szereg kuchennych zastosowań. Przepisy z amarantusem stają się jednak coraz popularniejsze, gdyż mogą zachwycać oryginalnym smakiem, a także wspaniale urozmaicają codzienny jadłospis.

Wykorzystanie amarantusa w diecie wegańskiej i wegetariańskiej

Odpowiednio ugotowane nasiona amarantusa można wykorzystać jako smaczny i zdrowy zamiennik mięsa. Blendując je na jednolitą masę, świetnie sprawdzą się np. celem przygotowania kotletów. Można z nich także przygotować pożywną zupę-krem.

Amarantus jako dodatek do różnorodnych sosów

Gotowane nasiona amarantusa można wykorzystać także jako urozmaicenie sosów np. do ryżu lub do różnorodnych mięs. Nasionka amarantusa świetnie zagęszczą sosy, a także nadadzą im wyjątkowo kremową konsystencję.

Amarantus jako dodatek do jogurtów i płatków

Osoby stawiające na zdrowy i zbilansowany jadłospis, mogą także wykorzystać nasiona amarantusa jako dodatek śniadaniowy. Świetnie skomponuje się on z jogurtami naturalnymi, owocowymi, a także z owsianymi płatkami śniadaniowymi. Można z ich wykorzystaniem przygotować także pożywne smoothies lub zupy mleczne.

Warto zauważyć, że w sklepach dostępna jest także mączka amarantusowa, a także płatki z amarantusa. Pierwszy produkt świetnie sprawdzi się jako zamiennik klasycznej, białej mąki, zaś drugi, można śmiało wykorzystać jako dodatek do zup mlecznych dla dzieci.

Amarantus - jak gotować?

By móc przygotowywać wyśmienite dania z tej wyjątkowej rośliny, warto dowiedzieć się jak gotować amarantus? Okazuje się, że nie jest to wyjątkowo trudne. W garczku wystarczy zagotować wodę, a w międzyczasie należy dokładnie wypłukać nasiona amarantusa. Nasionka wsypujemy prosto do wrzącej wody, a następnie nieco zmniejszamy temperaturę. Amarantus gotujemy przez około 15- 20 minut - koniecznie pod przykryciem. W momencie, kiedy nasiona staną się miękkie i wchłoną wodę można dodatkowo zmniejszyć płomień, by odparować resztkę wody z amarantusa. W takiej postaci możemy go dodawać do dań lub poddawać dalszej obróbce.

Polecane przepisy

Krem marchewkowo-jaglany z imbirem

Krem marchewkowo-jaglany z imbirem

39 min Łatwy
Bowl wiosenny z marynowanymi rzodkiewkami

Bowl wiosenny z marynowanymi rzodkiewkami

22 min Łatwy
Ciasto z kaszą manną bez pieczenia

Ciasto z kaszą manną bez pieczenia

28 min Łatwy
Budyń jaglany - klasyczny

Budyń jaglany - klasyczny

20 min Łatwy
Sałatka z komosą ryżową i kurczakiem

Sałatka z komosą ryżową i kurczakiem

50 min Średni
Kaszotto (pęczotto) z burakiem i serem

Kaszotto (pęczotto) z burakiem i serem

56 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jak gotować komosę ryżową
Jak gotować komosę ryżową
Kasza jaglana – lekkostrawna i pyszna! ZWZ WINIARY
Kasza jaglana – lekkostrawna i pyszna!
Czarny ryż - czym jest i jak go gotować porady
Czarny ryż - czym jest i jak go gotować?
Kasze na zdrowie nasze, czyli wszystko o kaszach WINIARY ZwZ
Kasze na zdrowie nasze, czyli wszystko o kaszach
Jak zrobić kleik ryżowy? porady
Jak zrobić kleik ryżowy?
krupnik-bez-mięsa-IMG_4781.jpg ZWZ WINIARY
Jaką kaszę wybrać do zupy?
Zobacz więcej porad
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu