Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Czarny ryż - czym jest i jak go gotować porady

Czarny ryż - czym jest i jak go gotować?

Czarny ryż jest najmniej popularną odmianą ryżu. Wyróżnia się głębokim czarnym kolorem, a także orzechowym smakiem. Po ugotowaniu zachowuje bardzo specyficzny aromat oraz nie zwiększa objętości. Niegdyś był to ryż zakazany, gdyż spożywał go wyłącznie cesarz Chin.

Czym jest czarny ryż?

Czarny ryż nazywany jest również ryżem fioletowym. Jest to odmiana kleistego ryżu, która wyróżnia się ciemną barwą wynikającą z bardzo wysokiej zawartości antocyjanów. Ryż czarny jest dużo bardziej kleisty, aniżeli białe odmiany. Posiada także grubszą łupinę oraz wyraźniejszy orzechowy smak. Jest to zdecydowanie najbardziej zdrowa odmiana ryżu.

Z czym łączyć ryż czarny?

Czarny ryż można zestawiać w takich samych potrawach jak ryż biały. Doskonale sprawdzi się w potrawach mięsnych oraz bezmięsnych. Ze względu na orzechowy aromat idealnie komponuje się z owocami morza, a także rybami. Jednak czarny ryż można zostawiać z owocami oraz warzywami na zimno i na ciepło. Doskonale smakuje także sałatka z czarnym ryżem. Jest to również idealny dodatek do obiadu, zupy, ale także drugiego dania. Czarny ryż z warzywami smakuje bardzo subtelnie, wykorzystać go można także jako dodatek do sałatek, risotto, pieczonych batatów, czy suszonych pomidorów. Istnieje zatem wiele sposobów na to jak wykorzystać czarny ryż - przepisy obejmują zarówno dania wytrawne jak również na słodko.

Jak ugotować ryż czarny?

Wiele osób zastanawia się jak gotować czarny ryż. Nie jest to trudne zadanie. Czarny ryż można gotować w dużym garnku lub w tradycyjnych urządzeniach do gotowania ryżu pochodzących z Japonii. Pamiętać należy jednak o tym, przygotowanie czarnego ryżu wymaga znacznie większej ilości czasu, aniżeli zwykłego białego ryżu. Ponadto ryż czarny po ugotowaniu zyskuje fioletowy kolor. Intensywny barwnik może pobrudzić ubrania, blaty oraz naczynia kuchenne. Dlatego zaraz po ugotowaniu należy dokładnie umyć wszystkie naczynia.

Popularne techniki gotowania czarnego ryżu

Metoda absorpcji – to tradycyjny sposób na gotowanie czarnego ryżu. W takiej sytuacji ryż gotuje się w określonej ilości bulionu lub wody. Należy odmierzyć jedną filiżankę ryżu, a następnie opłukać go co najmniej dwa razy. Następnie do ryżu czarnego dodaje się dwie szklanki bulionu lub wody. Po tym jak woda zacznie wrzeć należy zmniejszyć ogień oraz dodać sól do smaku. Następnie wrzuca się ryż oraz dusi przez około 30 minut. Po ugotowaniu ryż powinien pozostać w wodzie przez co najmniej 15 minut bez mieszania.

Metoda makaronowa – ryż czarny można gotować tak jak makaron. Dzięki czemu uzyskamy nieklejącą się konsystencję. Do dużego garnka należy wlać 6 szklanek wody oraz doprowadzić ją do wrzenia. Następnie ryż gotuje się przez 30 minut, do czasu, aż będzie delikatny oraz nieco gumowaty.

Metoda Pilafa - do wody dodaje się aromaty, takie jak przyprawy, zioła oraz warzywa. Może to być cebula pokrojona w plasterki, ząbek czosnku, a także odrobina soli. W dużym rondelku należy podsmażyć na oleju cebulę oraz czosnek. Następnie dodaje się ryż i miesza. Po kilku minutach wlewa się wodę i gotuje przez około 30 minut, aż ryż będzie miękki. Po tym czasie ryż powinien pozostać pod przykryciem przez co najmniej 10 minut.

Smak i konsystencja czarnego ryżu

Od tego jak ugotować czarny ryż zależeć będzie jego konsystencja. Należy jednak pamiętać, że ryż czarny posiada bardzo charakterystyczną, gumowatą konsystencję, co jest zupełnie normalne. W zależności od sposobu gotowania ryż ten może być gęsty, a także stosunkowo lepki. 

Polecane przepisy

Ryż pilaf z pieczarkami

Ryż pilaf z pieczarkami

54 min Łatwy
Risotto z dynią

Risotto z dynią

30 min Łatwy
Ryż smażony z warzywami

Ryż smażony z warzywami

20 min Łatwy
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem

1 godz 20 min Łatwy
Słodka sałatka z paluszkiem krabowym i ryżem brązowym

Słodka sałatka z paluszkiem krabowym i ryżem brązowym

40 min Łatwy
Ryż zapiekany z jabłkami i pianą

Ryż zapiekany z jabłkami i pianą

1 godz Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Jakie są najpopularniejsze rodzaje ryżu?
Jakie są najpopularniejsze rodzaje ryżu?
Jak ugotować ryż?
Jak ugotować ryż?
Jak gotować komosę ryżową
Jak gotować komosę ryżową
Kasza jaglana – lekkostrawna i pyszna!
Kasza jaglana – lekkostrawna i pyszna!
15 przepisów na pyszne dania z kaszą. Nie tylko na słono!
15 przepisów na pyszne dania z kaszą. Nie tylko na słono!
Końcówka wczorajszego obiadu? Sprawdź, co z niej przygotować i nie marnować żywności!
Końcówka wczorajszego obiadu? Sprawdź, co z niej przygotować i nie marnować żywności!
Zobacz więcej artykułów
Obiad na każdą kieszeń - produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu