Nasze przepisy Mus z owoców

Mus z owoców


Puszysty mus owocowy to świetny pomysł na orzeźwiający, lekki deser dla małych i dużych smakoszy słodkości - nie tylko na podwieczorek. Można przyrządzić go na zimno - przecierając lub miksując surowe owoce z cukrem, lub na gorąco – gotując owoce z różnymi dodatkami, np. kaszą manną.

Musy owocowe można łączyć z galaretkami oraz bitą śmietaną, zapiekać (np. mus jabłkowy) lub podawać schłodzone, z dodatkiem biszkoptów, herbatników czy kruchych ciasteczek. Wyglądają bardzo elegancko ze smakowitymi dekoracjami, serwowane warstwowo ze świeżymi owocami i śmietaną w przezroczystych naczyniach. Takie wyborne desery z musu możemy przyrządzać przez cały rok, wykorzystując owoce świeże lub mrożone oraz dostępne w każdym sezonie cytrusy (pomarańcze, banany).

Pamiętaj - jeżeli znudzą Ci się musy owocowe, zawsze możesz spróbować naszych przepisów na musy na sposób wytrawny!